Ministerul Muncii a transmis in teritoriu instructiuni despre cum trebuie procedat in cazul amenintarilor cu antrax si cu alti agenti biologici. Salariatii trebuie instruiti sa stea cu ochii-n patru si sa nu-si piarda calmul in situatiile-limita. Plicurile ucigase vor fi recunoscute de la o posta.
Sefii tuturor institutiilor subordonate Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au primit, in cursul saptamanii trecute, direct de la ministrul Marian Sarbu, instructiuni scrise despre modul in care trebuie fentat antraxul. Pachetul de masuri poarta denumirea -Cum se procedeaza in cazul amenintarilor cu antrax si cu alti agenti biologici- si contine diverse instructiuni considerate de siguranta, pe care toti salariatii care intra in contact de publicul sau primesc corespondenta trebuie sa le respecte.
In zilele urmatoare, sefii Casei Judetene de Pensii, Directiei Muncii si Solidaritatii Sociale, Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea trebuie sa-si scoleasca subordonatii pentru a face fata cu succes posibilelor amenintari din scrisorile sau coletele primite. Materialul in cauza se intinde pe mai multe pagini si are drept punct de pornire scrisorile de amenintare primite in tara. Desi toate s-au dovedit a fi pana la urma alarme false, plicurile suspecte fiind goale sau umplute cu pudra, s-a alcatuit totusi un plan de siguranta.
Regula numarul 1: -Nu intrati in panica-
Dupa o prezentare succinta a bolii, materialul cuprinde procedurile care trebuie urmate la cel mai mic semn de amenintare cu antrax. Primul sfat este acela de a evita intrarea in panica. In conditiile in care aceasta masura ar fi ignorata, restul indicatiilor nu-si mai au rostul.
Dupa trecerea socului, salariatul este sfatuit sa nu scuture sau sa goleasca continutul unui plic sau pachet suspect, ci sa-l puna intr-o punga de plastic sau cutie pentru a evita orice scurgere a continutului. O data rezolvata aceasta problema, ghinionistul este sfatuit sa paraseasca camera, sa inchida usa, cu cheia daca se poate, pentru a nu intra alte persoane si sa se spele pe maini cu apa si sapun. Dupa indepartarea cat de cat a pericolului, incidentul trebuie raportat la Politie, sefului si serviciului de paza. Toate aceste foruri trebuie informate in legatura cu persoanele care s-au aflat in preajma in momentul depistarii plicului sau pachetului buclucas.
In situatia in care pudra ucigasa s-a imprastiat pe anumite suprafete, ordinea actiunilor se schimba. Dupa ce s-a asigurat ca a oprit orice sursa de ventilatie care ar fi putut imprastia praful, urmeaza spalatul, de aceasta data pe intregul corp, si schimbarea hainelor, dupa care raportarea incidentului catre superiori si politisti.
Subtilitatile examinarii
Conform instructiunilor primite de la MMSS, plicurile si pachetele suspecte ca ar contine antrax pot fi usor identificate, daca se tine cont de anumite reguli. Pentru depistarea cu usurinta a unor asemenea pericole, trebuie urmarite mai multe elemente, cum ar fi mentiunea pe plic a unor taxe postale suplimentare, adesea scrise de mina sau prost tiparite, denumirile incorecte ale institutiilor destinatare, specificarea doar a functiei destinatarului si nu a numelui acestuia, greseli de scriere elementare, pete de grasime sau mirosuri ciudate, dar si lipsa adresei expeditorului si faptul ca plicul este cel mai adesea sifonat.
Pentru pachetele suspecte trebuie urmarite sarmele sau foliile de aluminiu care ies afara, folosirea din exces a materialelor de ambalare, precum banda adeziva sau sfoara, sunet de ticait, specificatii de genul -personal- sau -confidential- si, nu in ultimul rand, folosirea unui timbru dintr-o tara sau oras diferit decat cel din adresa expeditorului.
Desi sustin ca urmarirea unor astfel de date le ia mai mult timp decat de obicei, salariatii ofteaza oarecum usurati la grija ce le-o poarta mai marii lor. In ce masura, insa, vor putea face ei distinctia intre plicurile trimise de pensionarii de la tara, nemultumiti de pensia lunara, si teroristii biologici care nu cunosc prea bine limba romana, aceasta nu a intrat in preocuparile celor din MMSS.