Salonul de Cercetare EUREKA, de la Bruxelles, a luat final duminica seara. Juriul a deliberat pana la ore tarzii, dar cu folos pentru Romania, care a obtinut locul I pe natiuni, din mai mult de 40 de tari participante. Standul Romaniei, organizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, a luat tot ce se putea lua; dintre cele 129 de inventii prezentate, 68 au obtinut medalii de aur, 45 – medalii de argint, si 16 – medalii de bronz. Practic, nici o inventie romaneasca nu a scapat fara medalie. Lucru cu atat mai meritoriu, daca avem in vedere ca – raportat la inflatia prognozata – bugetul Cercetarii va fi mai mic in 2002 decat cel de anul acesta.
Salonul EUREKA, editie jubiliara
A 50-a editie a Salonului Mondial al Inventiilor, Cercetarii si Noilor Tehnologii EUREKA, organizata de Camera Inventatorilor Belgieni si Ministerul Industriei din regiunea Bruxelles si desfasurata in Centrul expozitional -Heysel- din orasul Bruxelles, in perioada 16-19 noiembrie, este o manifestare anuala, avand caracter de participare demonstrativa si competitionala, cu negociere pentru contractare de brevete, produse si tehnologii noi. Peste 40 de tari, de pe toate meridianele, au expus in domenii ca energie, protectia mediului, informatica, mecanica generala, procedee industriale, instalatii sanitare, arta menajera, agricultura, medicina si igiena, mijloace de transport, alimentatie, textile, jucarii, echipamente de securitate si alarma. Aceasta ampla manifestare s-a dovedit de bun augur pentru inventatorii romani. -Initial, am plecat la drum doar cu 100 de inventii. In ultimul moment, am considerat oportun sa mai adaugam 29 de noi dosare, care, s-a vazut, nu au facut deplasarea degeaba-, ne-a precizat ministrul-delegat in MEC pe activitatea de Cercetare, Serban Constantin Valeca.
Standul Romaniei, cel mai vizitat
Pentru punerea in valoare a rezultatelor obtinute in ultimii doi-trei ani de inventatorii din unitatile de cercetare, dar si de catre cei particulari, in ideea obtinerii unui demers coerent al activitatii desfasurate in domeniu, cat si pentru asigurarea cailor de dialog nemijlocit intre creatorii romani si reprezentantii mediilor stiintifice si de afaceri la nivel international, MEC a considerat oportun sa organizeze standul Romaniei la Salonul EUREKA de la Bruxelles. Absolut toate inventiile romanesti – prezentate in premiera, pentru ca ministerul de resort nu a acceptat sa mai participe cu inventii prezentate la expozitii anterioare – au fost premiate, ceea ce reprezinta un record demn de -Guiness Book-. Dintre cele 69 de inventii premiate cu medalie de aur, 23 au primit atat mentiuni suplimentare din partea juriului, cat si premii din partea unor tari participante – Franta, Rusia, Italia. Suma totala investita se ridica la peste 1,350 miliarde de lei, suma destul de mica, ce este raportata la cheltuielile facute de alte tari, care nu au obtinut atatea medalii.
Premiul special al Salonului EUREKA a fost obtinut – dupa cum era normal, am putea spune – tot de o inventie -made in Romania-. Este vorba despre rezultatul de exceptie al Institutului National de Stiinte Biologice, respectiv -Pansamentul cu colagen-, solutie de foarte mare viitor in transplanturile osoase. Inventatorul este un colectiv din cadrul acestui institut, compus din fratii Radu si Catalin Iordachel si mama acestora, prof. Maria Caloianu.
Inventii din ce in ce mai apreciate, dar buget din ce in ce mai mic
Bugetul Cercetarii pe anul 2002 va fi de 2.137 miliarde de lei. MEC ceruse suma de 3.900 de miliarde, dupa aceea a mai -lasat- la 2.900 de miliarde. Si cand a fost sa primeasca, a primit cu putin peste 2.100 de miliarde… Anul acesta, bugetul Cercetarii a fost de 1.993 miliarde de lei. Dupa cum se poate constata cu ochiul liber, -cresterea- este de doar 10% de la an la an, chiar daca inflatia prognozata este de peste 20% pentru anul viitor. Practic, daca se ia drept etalon o valuta stabila, se constata o scadere cu 10% a bugetului Cercetarii, pentru finele lui 2002. -Aprobarea acestui buget inseamna ca vom putea aproba proiecte mai putine si mai prost platite. De asemenea, nivelul investitiilor va fi mai redus. Vom face insa toate eforturile pentru a ne achita taxele de participare la proiectele-cadru din Uniunea Europeana-, a precizat Adrian Campurean, secretar de stat in MEC. Dar bugetul mult prea mic nu este singura problema cu care se confrunta cercetarea romaneasca; desi Legea cercetarii este pe punctul de a fi finalizata, Ministerul de Finante inca mai are multe obiectii. Ultima si cea mai importanta este legata de infiintarea unui Fond de Investitii pentru Dezvoltare Tehnica. -Acest fond va fi unul de investitii sub control guvernamental si un instrument de baza pentru aplicarea cercetarii in economie. Daca nu va fi aprobat prin lege, ulterior, nu vom mai avea o baza legala pentru a-l infiinta. Si practic, tot proiectul Legii cercetarii se sprijina pe existenta potentiala a acestui fond-, a mai spus Campurean.