Datoriile altor state fata de Romania vor reprezenta o sursa de finantare a fondului de investitii pentru despagubirea proprietarilor de imobile nationalizate si vor fi recuperate la valoarea lor de piata. Grupul interministerial a finalizat pachetul legislativ privind proprietatile nationalizate in timpul regimului comunist, pentru care guvernul isi va asuma raspunderea in fata legislativului pana la sfarsitul lunii mai. Proiectul legilor proprietatii va fi analizat astazi in prima lectura de membrii executivului, urmand ca de saptamana viitoare sa faca obiectul dezbaterii publice.
Proiectul de lege care se refera la modul in care vor fi despagubiti fostii proprietari prevede infiintarea unui fond de investitii, constituit din actiuni ale ministerelor la diverse societati si din creantele statului in strainatate, titlurile de participare urmand sa fie cotate pe pietele de capital interne si externe. Fondul -Proprietatea- va fi alimentat cu actiuni detinute de stat la diverse societati comerciale – precum Romtelecom, CFR Marfa, Tarom sau Administratia Porturilor Constanta, dar si cu creante detinute de statul roman in strainatate.
-Este vorba de creantele fata de toate statele cu care am avut acest gen de relatii financiare. E o problema de vointa si de asumare a raspunderii. In orice moment se gaseau solutii de recuperare, dar la valoarea de piata a creantei respective. Persoanele responsabile nu au dorit sa isi asume riscul politic sau contabil pentru a recupera aceste creante cu 8 – 50% din valoare estimata initial, in functie de credibilitatea statului care ne este dator-, a declarat ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.
Printre statele de la care Romania are de recuperat creante se numara Irak, Sudan, Mozambic, Libia, Siria, Angola, Republica Cuba, Republica Populara Democrata Coreeana, Republica Mongola, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Somalia, Nigeria, Republica Congo, Zair (Republica Democratica Congo) si Tanzania.
Fondul -Proprietatea- va fi infiintat in vara
Durata de functionare a fondului de investitii va fi de 10 ani, cu posibilitate de prelungire prin decizia actionarilor. Fondul va fi administrat de o societate desemnata in urma unei licitatii internationale, organizata in termen de 120 zile de la intrarea in vigoare a legii. Titlurile de participare vor fi cotate pe pietele de capital interne si externe, in cel mult trei luni de la incheierea contractului de management, proprietarii avand posibilitatea sa le vanda in orice moment la bursa sau sa le pastreze pentru a primi dividende.
Autoritatile intentioneaza sa infiinteze acest fond in cel mult o luna dupa adoptarea legii de catre parlament si estimeaza ca documentul de administrare a acestuia va fi incheiat, cu societatea desemnata in urma licitatiei, la sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu in luna ianuarie 2006. Cotarea la bursa a titlurilor de participare este preconizata pentru prima parte a anului viitor.
Peste 3.000 de sedii de institutii publice vor face obiectul retrocedarii
In ceea ce priveste retrocedarea in natura catre fostii proprietari a imobilelor, sub incidenta legii vor intra inclusiv cele care au apartinut cultelor religioase si ale lacaselor de cult aflate in proprietatea statului, precum si cele utilizate in prezent de partide, ambasade, scoli sau spitale, spatii de protocol cu destinatia de locuinta, cu mentinerea prevederilor in vigoare, privind protectia chiriasilor. In cazul imobilelor ocupate de institutii publice sau culturale este prevazuta o perioada de pana la trei ani de la data emiterii deciziei de retrocedare, in care proprietarul trebuie sa permita derularea activitatilor din prezent, in timp ce pentru cladirile ocupate de institutii de invatamant sau unitati sanitare de stat este stabilita o perioada de pana la cinci ani pentru mentinerea activitatilor. Pe toata perioada mentinerii destinatiei de utilitate publica, proprietarul va fi scutit de plata impozitului pe cladire si terenul aferent si va primi o chirie stabilita prin hotarare de guvern. Autoritatile estimeaza ca vor fi retrocedate peste 150.000 de imobile, din care aproximativ 3.000 – 3.600 sunt sedii de institutii publice, inclusiv cele folosite de partide, scoli, spitale sau parchete.