Home Monden Week-end -Sub semnul lui Don Quijote-

Week-end -Sub semnul lui Don Quijote-

DISTRIBUIŢI

Conform programului stabilit de Institutul Cervantes din Bucuresti, evenimentele culturale de azi si maine vor marca implinirea a patru secole de la prima editie a celebrului roman -Don Quijote de la Mancha-, votata -cea mai buna carte a tuturor timpurilor- de 100 de scriitori din 54 de tari, la initiativa Institutului Nobel din Oslo.

Cu aceasta ocazie se vor organiza o lectura publica, un colocviu international dedicat lui Cervantes si un spectacol inedit, sub comanda lui Dan Puric, montat in premiera, maine, la Teatrul National din Bucuresti.

Prin aceasta initiativa, Institutul Cervantes incearca sa aduca in Romania o traditie mai veche spaniola, conform careia, timp de 48 de ore, Circulo de Bellas Arte din Madrid organizeaza o lectura-maraton din opera cervantina, la care participa o serie intreaga de personalitati. Ei citesc pe rand scurte fragmente, pagina dupa pagina, pana la ultimul cuvant al cartii.

Spre deosebire de Madrid, lectura de la Bucuresti, programata in cursul zilei de azi, nu are pretentia unei lecturi complete, ci pe fragmente, dupa preferinta fiecaruia.

Inregistrare de la prima reprezentatie mondiala a spectacolului

In timpul manifestarii de azi, programata intre 16.00-20.30, la Institutul Cervantes, fundalul muzical va fi o prima auditie romaneasca absoluta: o inregitrare a postului RAI din 1971, de la prima reprezentatie mondiala cu -Don Quijote- de Vito Frazzi, la Opera din Roma, cu baritonul Dan Iordachescu in rolul principal.

Deschiderea lecturii va fi asigurata de Sorin Marculescu – autorul recentei traduceri in limba romana a romanului, istoricul si hispanistul francez Bartolome Benassar si traducatorul Andrei Ionescu, cei trei purtand o discutie pe tema -Don Quijote – o lectura nesfarsita-.

In jurul orei 17.00, in cadrul unei scurte pauze a lecturii, Elisa de Francisco (consilier de cultura la Primaria din Alcala de Henares, locul unde s-a nascut Cervantes) va acorda Premiul -Don Quijote 2005-.

La acest eveniment va participa si doamna Mona Musca, ministrul culturii si cultelor.

-Don Quijote- – de la step la arte martiale si dansuri populare romanesti

Din programul zilei de maine, putem mentiona colocviul international -Don Quijote, Cervantes si epoca lor- – organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Cartii si Drepturilor de Autor, la care isi vor da concursul specialisti in domeniu din Franta si Spania, si spectacolul pus in scena, in premiera, de Dan Puric si Compania Passe-Partout, la Sala -I.L Caragiale- a Teatrului National.

Punerea in scena a spectacolului programat maine seara de la ora 20.00 s-a nascut la initiativa directoarei Institutului Cervantes, Ioana Zlotescu Simatu, pe ideea transpunerii acestei povesti intr-un limbaj universal ce imbina pantomima, teatrul-gest si teatrul-dans.

-De la step la arte martiale si dansuri populare romanesti, <Don Quijote> al anului 2005 va traversa barierele de cultura si mentalitate, intrand in sufletele oamenilor de pretutindeni-, a declarat Dan Puric, in prezentarea spectacolului de maine seara.

In cadrul unei conferinte de presa, organizata la inceputul acestei saptamani, Dan Puric – cel care interpreteaza rolul principal si semneaza scenariul, regia si ilustratia muzicala – a declarat ca nu vrea ca acest spectacol sa se transforme intr-un -asasinat literaturizant-, ci sa castige un public cat mai variat.

In acest sens, artistul a alcatuit o distributie de zile mari, formata din Constantin Dinulescu, Ileana Olteanu, Carmen Ionescu, Violeta Totir, Silviu Oltean, Mircea Cristescu si membrii Companiei Passe-Partout, la care se adauga Costica Balarau (specialist in dansuri populare), Matei Branea si Sergiu Negulici (animatie 2D si 3D), Zhu Rong Fu si Kang (arte martiale) si Doina Levintza (cea care semneaza costumele acestui spectacol).

Pentru acest eveniment, Dan Puric a incercat sa reduca capodopera lui Cervantes la un spectacol de aproximativ 90 de minute, fara a simplifica insa cartea.

-Din punct de vedere al conceptiei regizorale, <Don Quijote> reda omului taina de a fi om. Cervantes spune <Tu, omule, esti ceea ce poti deveni>. E un lucru binevenit pentru mentalitatea romaneasca, ce nu poate iesi dintr-o vasalitate a gandirii. Sancho Panza vede realitatea, Don Quijote vede adevarul. A privi poporul roman cu ochii lui Panza inseamna a privi un soi de ghetou neocomunist. A-l privi cu ochii lui Don Quijote inseamna a privi o taina extraordinara-, a declarat Dan Puric.

Dupa punerea in scena de maine seara, organizatorii spera sa prezinte -Don Quijote- si in strainatate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.