– Se doreste infiintarea unui organism ce ar putea sa poarte numele de Autoritatea Nationala in Materia Sistemelor de Securitate a Transmisiilor de Date
SRI a propus, in ultima sedinta CSAT, infiintarea unei autoritati nationale care sa se ocupe de securitatea transmisiilor de date. Specialistii in sisteme informatice afirma ca Romania este de 50 de ori mai vulnerabila decat Statele Unite la un atac cu -virusi-, acesta fiind unul dintre motivele pentru care firmele private, serviciile speciale si alte institutii incearca sa creeze antidoturi in lumea -amenintarilor virtuale-. Acest organism ar urma sa poarte numele de Autoritatea Nationala in Materia Sistemelor de Securitate a Transmisiilor de Date si sa fie utilizat si de persoanele fizice, a precizat Timofte. -Alterarea informatiei sau mesajul comunicational falsificat este, in prezent, cel dintai si cel mai grav atentat la adresa securitatii individului, a statului si a societatii-, declara, ieri, directorul SRI, Radu Timofte, in cadrul seminarului -Convergenta sistemelor de securitate in diversitatea operationala a retelelor informatice si de comunicatii-.
-Pentru SRI a devenit o realitate extrem de dinamica lumea amenintarilor virtuale in care navigheaza nu numai hackeri sau crackeri (falsificatori de programe), ci si anarhisti ori teroristi, spioni si contraspioni, conspiratori impotriva ordinii nationale sau internationale-, a adaugat Timofte.
Amenintarea programelor-spion
Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatii din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a spus ca programele-spion constituie o amenintare serioasa. -De cele mai multe ori sunt gratuite, ceea ce le face atractive-, a aratat Pambuccian. El afirma ca pana si institutii publice ajung sa cumpere programe fara licenta, devenind, astfel, vulnerabile.
Deputatul crede ca educarea utilizatorilor de computere a devenit o prioritate si ca acestia trebuie sa apeleze cu incredere la consultantii in materie de securitate.
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei urmeaza sa creeze un sistem de auditare a securitatii sistemelor informatice, care va fi realizat, conform selectiei finalizate in aceasta saptamana, de firma Softwin. Directorul acestei companii, Florin Talpes, spune ca peste o treime din computerele care functioneaza in Romania sunt vulnerabile la atacuri informatice, riscul unei -infectii- cu virusi fiind de 50 de ori mai mare decat in Statele Unite.
Specialistii sunt de acord ca pagubele provocate economiilor cu ajutorul computerului ating cote alarmante. In timp ce atacurile teroriste de la 11 septembrie au insemnat costuri de 15 miliarde de dolari, virusul LoveLetter a adus, anul trecut, pagube de peste 10 miliarde de dolari, afirma Talpes.
Ministrul comunicatiilor, Dan Nica, crede si el ca este nevoie de un mecanism puternic in domeniul sistemelor de securitate a retelelor informatice. Nica s-a referit, intre altele, la necesitatea ca tranzactiile electronice sa fie cat mai sigure.
Potrivit Ministerului de Interne, infractiunile legate de computere au crescut, in Romania, de aproape 100 de ori in intervalul 1996-2001. Reprezentantul MI, col. Iosif Lucaci, a mentionat achizitionarea de bunuri din magazinele virtuale, organizarea de licitatii false si comertul pe Internet cu materiale contrafacute. Legislatia este si ea insuficienta, a spus Lucaci.
In ceea ce priveste rata pirateriei software, la capitolul -afaceri- a fost, anul trecut, de 77%, iar la -divertisment- – de 91%, a adaugat reprezentantul MI.