– Sute de tone de peste, pescuite de retele de braconaj din Turcia, Bulgaria si Ucraina, aduc milioane de dolari, fiind exportate chiar si in Romania.
– Braconajul organizat din Romania lureaza in stransa colaborarea cu retelele din tarile vecine, asigurand, perintre altele, informatii referitoare la raidurile patrulelor politistilor de frontiera
– Profitul imens adus de afacerile cu peste asigura retelelor de braconaj o logistica net superioara autoritatilor romane
– Politistii romani de frontiera se intreaba cum pot pescadoarele straine sa-si insele atat de usor propriile autoritati, cand intra in apele teritoriale romanesti
– In tara, braconierii romani platesc recompense imense pentru capturarea membrilor Fortei Speciale de Interventie Rapida
Colaborari infractionale
Daca pe vremuri eram obligati sa n-avem masa fara peste, azi, pentru multi dintre noi, pestele a devenit un lux. Si asta pentru ca, dupa ce ca flota de pescuit a Romaniei a fost distrusa, pestele din apele noastre teritoriale este capturat ilegal, in cantitati masive, de catre braconierii romani in colaborare cu cei din tarile vecine. Colaborarea este atat de eficienta, incat braconajul se face la nivel industrial.
Modalitatile de actiune ale braconierilor care pescuiesc atat in Dunare, cat si in Marea Neagra au devenit extrem de variate si periculoase. Conform datelor Politiei de Frontiera, formele cele mai des folosite in ultimul timp in actiunile de braconaj constau in pescuitul electric, pescuitul -la dinamita- si, mai ales, pescuitul industrial.
Statisticile aceleiasi institutii arata ca in primele 10 luni ale anului in curs au fost depistate 252 de persoane care se ocupa cu braconajul, din care 18 bulgari si opt ucraineni. De asemenea, au fost retinute doua nave turcesti si una uncraineana, care pescuiau in apele teritoriale romanesti, dotate cu echipament care permitea capturi de mai multe tone de peste, dar si 24 de barci folosite in acelasi scop.
Politistii de frontiera spun ca detin informatii despre faptul ca exista grupari specializate in afaceri cu peste capturat ilegal, numarul persoanelor implicate in astfel de operatiuni fiind mult mai mare decat cel cuprins in statistici. In acelasi sens, politistii nu se feresc sa-si exprime nedumerirea vizavi de usurinta cu care grupurile de braconaj provenite din tari precum Turcia, Bulgaria sau Ucraina reusesc sa pacaleasca cu mare usurinta vigilenta autoritatilor din tarile respective, pentru a ajunge in apele teritoriale romanesti.
Organizarea retelelor de braconaj
Faptul ca Ministerul de Interne nu dispune de fondurile strict necesare asigurarii unei minime dotari pentru politistii de frontiera este foarte bine exploatat de catre retelele de braconaj. Sumele imense de bani scoase din afacerile cu peste le permit braconierilor sa aiba o dotare net superioara politistilor.
Cu ajutorul statiilor de emisie-receptie, de ultima ora, braconierii romani comunica cu cei turci, bulgari sau ucraineni, furnizandu-le informatii despre traseele patrulelor politistilor de frontiera. Un alt mod de comunicare dintre braconierii romani si cei de peste frontiera consta in semnale luminoase. Ei actioneaza noaptea si folosesc mijloace de transport pe apa mult mai rapide decat cele din dotarea politistilor. Mai mult decat atat, in randul braconierilor, numarul armelor a crescut ingrijorator, acestia nesfiindu-se deloc sa faca uz de ele la nevoie.
Seful sectorului Politiei de Frontiera Constanta, locotenent colonelul Costica Naziru, declara, in urma cu cateva zile, ca braconierii au inceput sa devina agresivi ca urmare a intensificarii actiunilor de control in Rezervatia -Biosfera Deltei Dunarii-, pe Lacul Sinoe si in imprejurimile acestuia. Mai nou, in lupta lor impotriva autoritatilor, braconierii au inceput sa arunce mari sume de bani pentru orice informatie utila despre actiunile intreprinse de politisti impotriva lor. Recent, de exemplu, tot la Constanta, politistii sustineau ca detin informatii conform carora anumite retele de braconaj ofera recompense substantiale in schimbul capturarii oricarui membru din cadru Fortei Speciale de Reactie Rapida, structura cea mai de temut pentru retelele de braconaj.