Home Politic Chisinau, 5 iunie: Alerta rosie!

Chisinau, 5 iunie: Alerta rosie!

DISTRIBUIŢI

Fix acum patru ani, in data de 4 iunie, iesea basarabeanul Tudor Popa din puscaria ruseasca de la Tiraspol, dupa 15 ani de temnita grea. Inchis pentru ca credea in Romania, si acuzat de rusofoni de “terorism” intr-o circoteca de “proces”,in care membrii grupului Ilascu au primit pedepse grele. Ilie Ilascu a iesit dupa 9 ani, din bunavointa lui Putin, ceilalti insa n-au avut parte de atata calda bunavointa. Au ramas ostaticii Moscovei.
 
Toti basarabenii sunt dealtfel (inca) ostaticii Rusiei, desi Rusia se afla la peste 1000 de kilometri. Moscova a muncit din greu in ultima vreme pentru recuperarea teritoriului scapat putin din mana in urma cu doi ani, in aprilie 2009, cand a explodat in strada energia unei noi generatii anticomuniste. Cu pasi mici, agentii moscoviti s-au tupilat prin tufisuri, initial, pentru ca acum sa rasara la vedere, profitand de jocul electoral al democratiei pe care nu dau de fapt doua copeici.
 
In aceasta Duminica, o zi cu semnificatie simbolica si liturgica speciala pentru toti crestinii, este ziua in care comunistii rusofoni vor incerca sa dea lovitura la urne, la Chisinau, a doua capitala romaneasca. Pentru comunisti, aceste alegeri locale, ar putea fi o dubla lovitura: intai ca spurca sfanta zi de duminica si apoi ca pun iarasi gheara pe Barasabia.
 
Duminica este o institutie pur crestina iar originea sa se gaseste in unicul eveniment al Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, in prima zi dupa sambata sabatica. Duminica este o zi pentru suflet, o zi de apropiere spirituala, de comuniune cu Dumnezeu, este Ziua Invierii, este chipul veacului viitor. Deocamdata, in aceasta duminica, chipul had al dracilor cu secera si ciocan se itzeste la Chisinau. Daca asta e chipul veacului viitor, in Basarabia, va fi nevoie de mai mult de o agheasma pentru a curata Chisinaul, a doua capitala romaneasca.
 
Alegerile locale din Moldova au ca miza centrala Chisinaul, oras partial rusesc, dar majoritar romanesc unde este concentrata aproape intreaga economie a micii tarisoare, dupa ce Tiraspolul – majoritar rusesc – a inhatat toate reperele industriale importante. Pozitia de primar general al Capitalei este la fel de importanta daca nu la fel de importanta ca si cea de prim ministru.
 
Duminica aceasta, de 5 iunie, are o valoare simbolica speciala si deoarece au loc alegeri de insemnatate covarsitoare pentru viitorul Basarabiei romanesti, intitulata inca Republica Moldoveneasca, ca pe vremea Sovietelor lui Stalin. In aceasta duminica de vara va avea loc la Chisinau un proces electoral care depaseste cu mult cadrele politicii locale. Ca urmare a polarizarii electoratului in acest moment se afla in cursa doar doi doi lideri reali ai cursei electorale – Dorin Chirtoaca si Igor Dodon, candidatul comunistilor. Votul este unul categoric (geo)politic – intre Est si Vest, intre optiunea euro-atlantica si romaneasca si cea ruseasca si euro-asiatica. Sansele sunt impartite, iar comunistii s-au intors, cu sprijin rusesc, pe pozitii, incercand in aceasta duminica sa inhate potul cel mare – a doua capitala romaneasca.
 
Pentru omenirea secularizata si analfabeta Duminica este doar o zi de odihna, dar inseamna mult mai mult decat atat pentru crestini, atatia cati mai sunt ei, nu doar dupa botez ci si dupa asezarea in randuiala crestin ortodoxa. Cand se strica aceasta randuiala se strica tot. Simbolistica are sensul si valoarea sa de interpretare. In urma cu peste 20 de ani, in Duminica Orbului, cum se numea aceea zi in calendarul crestin ortodox –  romanii au votat pentru statueta ranjita a lui Gorbaciov, pentru Ion Iliescu, tarand o tara intreaga in dezastrul in care ne aflam inca si azi. Iliescu a fost cela care a interzis, dupa 1990, Unirea romanilor basarabeni cu Tara Mama, cu ordin de la supreveghetoare – nevasta sa “rusoaica”, dupa cum a dezvaluit recent reputatul istoric Neagu Djuvara.
 
Instituirea la comanda statului roman, prin “alegeri democratice” a agenturii rusesti reprezentata la varf de Ion Ilici Iliescu a avut consecinte la fel de devastatoare pentru romani ca si invazia de acum jumatate de secol a tancurilor rusesti, conduse de vechii Tismaneni, Brucani si Patapievici. Acum Noii Tismaneni stau calare pe grumazul romanilor, pocnind din biciul lasat lor mostenire de Brucan. Daca la Bucuresti agentura ruseasca se ascunde sub “acoperiri” de tot felul, vorbind pe nas “occidental” cica, la Chisinau agentii rusi sunt la vedere, ba chiar candideaza vorbind in limba rusa, basarabenilor.
 
 
Dorin Chirtoaca si “partida” romaneasca si europeana
 
 
Capitala a fost adjudecata cu mai multi ani in urma de Dorin Chirtoaca, votat de noua generatie crescuta in strada, in toiul protestele pentru limba si istoria romana lansate candva de PPCD-ul lui Iurie Rosca, partid acum disparut de pe scena politica dupa ce a fost intors din butoane cu fata catre comunisti, de catre agentura lui Vladimir Socor, consilierul “american” al lui Vladimir Voronin, insurubat la Chisinau pe acelasi model ca si “consilierul”  Vladimir Tismaneanu, la Bucuresti, in creierul lui Basescu.
 
Dorin Chirtoaca, cu bunele si cu relele sale reprezinta o noua generatie de politicieni, si face parte, fie si prin familie, dintr-o linie eroica de lupta pentru Romania.  Chirtoaca este nepotul unui mare luptator pentru romanism – Gheorghe Ghimpu – ucis de rusi printr-un “clasic” accident, ca si celebrii cantareti ai inimii romanesti sotii Ion si Doina Aldea Teodorovici – primii care in anii ‘90 au cantat despre limba romana, reintroducand numele lui Eminescu in cultura din Republica Moldova. Militanti pentru unirea Basarabiei cu Romania, pentru revenirea la limba romana si grafia latina, cei doi soti au disparut subit, prin “accident” de masina, in 1992.
 
Gheorghe Ghimpu a avut o soarta asemanatoare.  Fost detinut politic in perioada pentru participarea sa – in 1969 (!) – la fondarea Frontului National-Patriotic din Basarabia si Nordul Bucovinei, turnat de Securitatea “patriotica” a lui Ceausescu (personal Ion Stanescu seful Securitatii l-a turnat pe Ghimpu sefului KGB al URSS, Iuri Andropov), arestat de rusi, bagat la puscarie cu regim sever, si urmarit apoi continuu de KGB pentru convingerile sale romanesti, a supravietuit, ajungand fondator al Miscarii de Eliberare Nationala, fiind cel care a dat jos drapelul sovietic si a arborat tricolorul romanesc pe cladirea Parlamentului, in data de 27 aprilie 1990, ajungand apoi deputat in primul Parlament al Republicii Moldova ales in mod democratic (1990) ca reprezentant al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Moldova, formatiune distrusa apoi prin efortul concertat al socorilor de rit nou.
 
Gheorghe Ghimpu a fost presedintele Asociatiei victimelor regimului comunist de ocupatie si a veteranilor de razboi ai Armatei Romane din Republica Moldova fondand pe aceasta baza, la 11 iunie 2000, Partidul National Roman, nume furat apoi de Virgil Magureanu, care si-a tras partid pentru a se unifica apoi cu PD-ul lui Traian Basescu, afacere profitabila probabil pentru ambele parti, initial. Mana dreapta a lui Magureanu, militianul Dorin Iacob a ajuns un fel de factotum la Cotroceni, imediat dupa alegerile castigate de Traian Basescu, dupa care un sut bine plasat l-a aruncat in neant cu tot cu “partida” Magureanu.
 
In ce-l priveste pe saracul Gheorghe Ghimpu acesta a fost ucis de un camion lansat cu viteza catre masina in care se afla, pe un drum de tara din Moldova. Accidentul rutier petrecut la 27 octombrie 2000 a ramas pana azi fara elucidare. Drama lui Gheorghe Ghimpu ilustreaza drama Basarabiei, tradata de comunistii si securistii romani si jefuita si batjocorita de comunistii si kaghebisti rusi si rusofoni.
 
 
“Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand Reintregirea”
 
 
Nepotelul Chirtoaca a luat-o pe urmele unchiului sau al carui mesaj dupa moarte a fost: “Ne vom salva doar revenind la romanism si realizand Reintregirea neamului romanesc!”. Inca din studentie a calcat pe calea batatorita de barbatii familiei, calatorind cu unchiul sau la Tiraspol, ca sa stranga semnaturi in sprijinul scolilor romanesti, sfidand forta cazacilor si rusilor care controleaza Transnistria cu knutul si kalasnicovul. La 28 de ani a ajuns primar al Chisinaului. A incercat sa faca cat putea face, sub permanente presiuni si strambe ale comunistilor si aliatilor lor. O telegrama a Ambasadei americane de la Chisinau, dezvaluita de wikileaks, reproducea o discutie purtata de ambasadorul american cu Dorin Chirtoaca care atragea atentia americanilor ca “toti comunistii isi ascund abil intentiile adevarate sub aparenta falsei orientari pro-democratice si ca majoritatea politicienilor din Moldova au iesit din nomenclatura sovietica si postsovietica”. Perfect adevarat si actual, din pacate.
 
Sansele lui Dorin Chirtoaca la alegerile de acum sunt semnificative, el fiind, la nivel personal, forta tractanta a Aliantei politice amestecate aburcate la putere dupa jertfa tinerilor care au iesit in strada in aprilie 2009 pentru a se bate cu comunistii ce falsificasera alegerile in stilul lor arhicunoscut. AIE-ul este insa un incubator pentru “biznizmeni” – traficanti ai sangelui tinerilor basarabeni, de la traficantul – premier Filat la interimarul “presedinte” Marian Lupu, pupilul de suflet al lui Vladimir Voronin crescuti cu toti sub pulpana generoasa a KGB.
 
Nu este lipsita de importanta si mentionarea in aceasta ecuatie moscovita si a lui Sorin Ovidiu Vantu, partener de afaceri cu Marian Lupu, in firma Alianta moldo-romana Solidaritatea Limited, dupa cum a dezvaluit in exclusivitate ziarul Curentul cu mai multa vreme in urma. Cei doi au infiintat in 2006, in paradisul fiscal Insulele Virgine Britanice, offshorul Alianta moldo-romana Solidaritatea Limited, o firma care controleaza mai multe companii specializate în productia de vinuri din Moldova, dar si societati imobiliare din Europa de Est.
 
Ca Sorin Ovidiu Vantu a actionat de-o viata impotriva intereselor Romaniei, sustinut de tradatori din servicii, in frunte cu Magureanu si Timofte, fostii sefi ai SRI, la comanda lui Ion Iliescu, nu mai trebuie demonstrat pentru ca asta a devenit deja o axioma. Actiunile lui SOV, executant fidel al ordinelor de la Kremlin au fost coordonate cu asa-zisul reformat comunist raspopit Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM) si membru al Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), o struto-camila ce face pana la urma politica Moscovei, cu lustru european pe mansete. Chiar Marian Lupu, membru al AIE, sabota mediatic organizatia din care facea parte, printr-o “supapa” marca Vantu, site-ul yaza.md infiintat de firma in care cei doi erau parteneri.
 
 
Mercenarii ruso-comunisti
 
 
Candidatul comunistilor este Igor Dodon – ministrul economiei pe timpul imbogatirii fabuloase a clanului Voronin. In doua guverne succesive, Tarlev si Greceanai, a dovedit ca stie a administra chiverniseala clanului Voronin, cei mai bogati capitalisti-comunisti din mica regiune jefuita pana la epuizare de valurile de rusoi. Speculator iscusit al nostalghiei sovietice, clanul nerusinat al lui Voronin a supt sangele tarii, folosind prostimea, manipulata cu carnati si basamac, la ce este buna dintotdeauna prostimea, la consolidat puterea prin vot, ca de aia exista si vor exista mereu idiotii utili, in traducerea lui Lenin.
 
Chiar in debutul acestei campanii electorale locale, Igor Dodon s-a apucat sa promoveze teoria moldovenismului exclusivist si agresiv, inventata de Kremlin in timpul dictaturii staliniste, ai carei promotori pretind ca moldovenii, ca identitate etnica, nu ar fi romani. Resuscitarea si exaltarea problema identitatii etnice in Republica Moldova este o manevra clasica ruseasca de divizare a populatiei romanesti din Moldova, creand artificial doua tabere, moldoveni si romani, pentru a-i contrapune si vlagui sub flamura stalinistei teorii moldoveniste. Cercurile rusesti care promoveaza moldovenismul in Republica Moldova sunt tot aceleasi care doresc si federalizarea tarii pe linia planului Primakov- Kozak, pentru a subordona de fapt Chisinaul, Tiraspolului. Miza acestui scrutin de duminica nu este asadar nu doar politica ci cu resorturi clar geopolitice.
 
In orice campanie electorala din Moldova din ‘90 incoace, principalele teme vehiculate de partidele politice sunt fie trecutul sovietic, comunist si relatiile cu Rusia, fie traseul european si relatiile cu Romania. Astfel incat generatorii campului de forta politic de la Chisinau raman Bucurestiul si Moscova si doar partidele ori personalitatile politice care au ocupat o pozitie clara, transanta, pe o directie sau alta au ramas pe val pana astăzi.
 
Se verifica si acum aceasta propozitie axiomatica. Comunistii au obtinut castig de cauza la Referendumul – Test din 5 septembrie 2010 ce ar fi putut debloca impasul in care se afla Moldova din luna aprilie 2009 si ar fi putut duce la o rezolvare politica ce putea impinge Chisinaul catre o apropiere de structurile euro-atlantice, implicit de Romania. In 2010 s-a dovedit inca odata ca primordiale sunt pentru reprezentantii partidului comunist interese geopolitice ale Rusiei.
 
Trei teme esentiale cu caracter geopolitic asociate Referendumului, au fost marcate in discursul public al lui Voronin. Acesta a subliniat ca validarea Referendumului ar fi dus la:
„1. Iesirea Moldovei din CSI; 
2. Unirea cu Romania; 
3. Aderarea la NATO“.
Aceste trei teme fundamentale au fost blocate de comunisti prin esecul Referendumului din 5 septembrie. Deci miza Referendumului a fost adjudecata in favoarea Moscovei, irosindu-se pretul sangelui varsat de tinerii care au iesit in strada in aprilie 2009.
 
Comunistii, chiar daca nu au inca majoritatea, fac jocurile cu suportul direct al Rusiei. Moscova are instalat acum un presedinte interimar “cedat” de Voronin, marioneta Marian Lupu, premierul Vladimir Filat are la baza un stagiu la KGB si milioane de euro in cont obtinute pe o filiera cvasi-cunoscuta in sistemul oligarhic rusesc, si mai lipseste doar Primaria Chisinaului pentru ca Rusia sa acumuleze toate pozitiile de forta politice ale Moldovei.
 
Miza ruseasca este clara, mai ales in contextul interesului special al cercurilor militare moscovite fata de scutul american ce urmeaza sa fie instalat in Romania. Decuplarea de la traseul european plapand Chisinaului respectiv a Republicii Moldova, daca ies din nou comunistii la aceste alegeri va avea loc neintarziat, cu consecinte directe si pentru Romania dar si pentru ecuatia intereselor euro-atlantice regionale.George Roncea

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.