Home Economic-Financiar Vama a dat unda verde firmelor de leasing ce importa autovehicule

Vama a dat unda verde firmelor de leasing ce importa autovehicule

DISTRIBUIŢI

Societatile de leasing din Romania nu trebuie sa-si mai faca griji in privinta modificarii Regulamentului de aplicare a Codului Vamal, intrucat prevederile acestuia nu vor impieta buna desfasurare a operatiunilor de import. Conducerea Directiei Generale a Vamilor (DGV) a emis ieri un ordin care reglementeaza importurile de autovehicule si echipamente efectuate de societatile de leasing, ne-au declarat surse din cadrul DGV. Acestea au precizat ca operatiunea de vamuire a vehiculelor si utilajelor importate se va efectua, la cererea agentului economic, chiar in ziua in care acestea vor intra in punctele de frontiera, si nu in 30 de zile, asa cum s-a vehiculat in ultimele trei zile. -Aceasta autorizatie are drept scop luarea in evidenta a operatiunii de catre unitatea emitenta, in vederea efectuarii controlului ulterior al destinatiei finale, fara a fi necesara o analiza aprofundata asupra oportunitatii acordarii facilitatilor vamale solicitate. Aceasta analiza intra in competenta biroului vamal in momentul validarii declaratiei vamale de import. Mentionam ca operatiunile de import in regim leasing nu se supun autorizarii de catre directiile regionale vamale interjudetene-, informeaza DGV.

Anuntul i-a linistit pe managerii firmelor de leasing, care s-au adunat inca de ieri dimineata la Ministerul Finantelor, pentru a face presiuni in vederea reglementarii situatiei. Cu numai o zi inainte, secretarul general al Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing, Eugen Voicu, a declarat ca sute de masini si echipamente de import au fost blocate in punctele vamale, in urma modificarii Regulamentului de aplicare a Codului Vamal, care -a fost gandit altfel decat dupa tipicul operatiunilor de leasing-. Dl Voicu a spus ca motivul blocajului este acela ca vamesii nu stiu ce aplicare sa dea noii HG privind modificarea Regulamentului de aplicare a Codului Vamal. Acesta stipuleaza ca orice importator care aduce in tara marfuri cu tarife preferentiale (exceptate de la plata taxelor vamale, de tipul celor achizitionate in leasing) poate efectua importul doar dupa ce a obtinut o autorizatie scrisa de la Directia Generala Vamala Interjudeteana.

Dupa modificarea, in anul 2000, a legislatiei in domeniu, vanzarile in sistem leasing au crescut spectaculos pe piata romaneasca. Societatile comerciale s-au grabit sa beneficieze de avantajele noului sistem de vanzari, achizitionand in special autovehicule de fabricatie straina. Acestea reprezinta aproape 100% din totalul bunurilor vandute prin aceasta modalitate de plata.

Principalul avantaj al leasingului este unul fiscal, respectiv deductibilitatea ratelor. In cazul leasingului financiar, cumparatorul amortizeaza bunul cumparat, cheltuiala fiind la nivelul acestei cote, la care se adauga dobanda aferenta. In cazul leasingului operational, intreaga rata de leasing este deductibila.

Un alt avantaj al cumparatorului este acela ca bunul achizitionat in sistem leasing poate fi folosit fara ca lichiditatile de care dispune sa fie blocate. Nu in ultimul rand, clientii beneficiaza de rapiditate si flexibilitate in ceea ce priveste analiza dosarelor de leasing, eliminandu-se birocratia specifica obtinerii unui credit.

Pe piata romaneasca activeaza circa 300 societati de leasing, cu activitati de aproximativ un miliard de dolari. Circa 70% din acest rulaj il reprezinta importurile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.