Home Social Fostii mineri se pregatesc pentru somaj

Fostii mineri se pregatesc pentru somaj

DISTRIBUIŢI

Functionarii agentiilor locale de ocupare a fortei de munca din Valea Jiului vor avea mai mult de lucru in aceasta perioada, pentru ca cei aproape 1.200 de mineri disponibilizati incepand din 11 aprilie trebuie sa isi intocmeasca dosarele pentru a beneficia de indemnizatia de somaj. La aceasta se adauga, potrivit Ordonantei 8/2004, un venit lunar de completare pana la salariul mediu pe economie, acordat timp de cel mult doi ani, precum si consemnarea acestei perioade drept vechime in munca.

Fata de concedierile colective din 1997, cand disponibilizarea parea o continua improvizatie si oamenii se calcau in picioare la biroul -fortelor de munca-, actualele reduceri de personal se desfasoara dupa un program stabilit inca de la declansarea serviciilor de preconcediere. Avand experienta disponibilizarilor de la sfarsitul anului trecut, care nu au pus probleme de organizare sau logistica, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara, prin agentiile locale din Valea Jiului, este pregatita sa gestioneze plusul de someri, cu toate formalitatile care decurg din introducerea lor pe listele de trecere in somaj.

Perspective limitate

Cu toate ca minerii disponibilizati in ultima perioada au privit cu responsabilitate luarea acestei decizii, multi dintre noii someri nu stiu ce vor face de acum incolo. Daca cei peste 400 de fosti angajati care in urmatorii doi ani intrunesc conditiile de pensionare nu trebuie sa isi faca prea multe griji, ceilalti nu au perspective concrete de a ocupa un loc de munca, si nici calificari cerute de posibilii angajatori. -Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru este reorientarea profesionala a acestor oameni, care a inceput o data cu serviciile de preconcediere. Am avut un rand de discutii cu acesti oameni, si sper ca au inteles care le sunt drepturile si obligatiile, dar si necesitatea adaptarii la piata muncii. Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca o perioada mai lunga de inactivitate duce la desocializarea acestor oameni, la pierderea reflexelor si la o crestere accentuata a dificultatilor la reintegrarea pe piata muncii-, a declarat Haralambie Vochitoiu, seful Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munca din Petrosani.

Pe de alta parte, fostul angajator, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, nu le-a dat prea multe sanse celor care au plecat din sistem, pentru ca nu a organizat cursuri de calificare in alte meserii, asa cum prevede explicit Codul muncii. Cu toate ca a fost atentionata in mai multe randuri, compania nu a facut nici un curs cu ortacii, exceptand cele care ii faceau mineri din ajutor de miner ori lacatusi sau electricieni de subteran. Fostul secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Gavril Baican, a promis ca fondurile necesare acestor cursuri se vor regasi in bugetul de venituri si cheltuieli al CNH pe anul in curs, dar nu a mai apucat sa faca acest lucru, din cauza schimbarii guvernului.

Sindicatele nu se dau in vant dupa recalificari

Intrebat daca Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului a cerut astfel de cursuri la negocierile premergatoare disponibilizarilor cu administratia companiei, Zoltan Lacatas, presedintele acestei formatiuni, a declarat ca Liga a solicitat cursuri, care s-au si facut. Contrazis de ziaristi, Lacatas a incercat sa explice ca in cadrul companiei se organizeaza frecvent tot felul de cursuri, incercand parca sa scuze administratia pentru ca nu si-a indeplinit obligatiile. Cel mai transant a fost insa vicepresedintele Arpad Sipos, care a declarat: -Eu, ca simplu cetatean, va spun, n-as fi de acord sa se cheltuiasca sute de milioane pe aceste cursuri pentru niste oameni care vor pleca de la companie. Mai bine investim banii astia in minerit-.

Cu toate acestea, noii someri vor beneficia gratuit de un curs de calificare de scurta durata, organizat in centrele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara, care face cursuri dupa ce prospecteaza piata muncii, pentru a vedea care sunt cele mai cautate meserii. Majoritatea somerilor aleg cursurile a caror diploma le-ar putea folosi la munca in strainatate, cum ar fi cele de bucatar, ospatar sau electrician, organizate, ce-i drept, mai rar in ultima vreme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.