Romania are unul dintre cele mai reduse grade de fiscalitate din Europa Centrala si de Est, din punctul de vedere al raportului dintre veniturile colectate si Produsul Intern Brut, sustine Ministerul Finantelor Publice intr-un comunicat trimis la redactie.
-Ministerul Finantelor Publice considera o problema majora numarul excesiv de impozite si taxe platite de o firma, si nu marimea acestora. Aceasta se datoreaza numarului ridicat de fonduri speciale si a taxelor platite pe plan local-, precizeaza comunicatul, care adauga ca anul viitor gradul de fiscalitate din Romania, ca raport intre total venituri si taxe si Produsul Intern Brut, va scadea cu circa un procent, de la 32,7% la aproape 31,8%-.
La ora actuala, Romania colecteaza si redistribuie 30% din PIB, in timp ce tarile central-europene, mai avansate in procesul de tranzitie, colecteaza si redistribuie peste 40% din PIB. Ratele de taxare la majoritatea impozitelor importante, cu exceptia contributiei la asigurarile sociale, sunt mai reduse in Romania in raport cu cele ale tarilor central-europene, apreciaza Ministerul Finantelor.
De asemenea, in privinta impozitului pe profit, cota de impozitare din Romania este de 25%, mai redusa in comparatie cu nivelul practicat in Slovacia – 29%, Polonia – 30%, Cehia – 31%, dar mai mare fata de cota impozitului pe profit calculata in Ungaria – 18% si Slovenia – 20%. -Insa, prin reducerea cotei de la 38% la 25% la inceputul anului 2000 in Romania, impozitul pe profit nu mai poate fi acuzat de inducerea unui dezavantaj comparativ pentru tara noastra-, se afirma in comunicat.
Impozitul pe venitul global se prezinta in Romania intre rata minima de 18% si rata maxima de 40%, in timp ce in Cehia impozitul pe venitul global variaza intre 15% si 40%, in Slovacia – intre 15% si 42%, iar in Slovenia – intre 17% si 50%. In Polonia, impozitul pe venitul global variaza intre 19% si 40%, iar in Ungaria – intre 20% si 40%. La acest impozit direct, Romania se afla cu nivelurile de impozitare in apropierea mediei.
Ministerul Finantelor Publice sustine, totodata, ca in Romania veniturile din dobanzi si cele din dividende -se bucura de un tratament mult mai favorabil-. Astfel, veniturile din dobanzile la depozitele bancare sunt impozitate cu 1% in Romania, sunt scutite de impozitare in Polonia, Ungaria si Slovenia, insa sunt impozitate cu 15% in Cehia si in Slovacia. Veniturile din dobanzile la titlurile de stat sunt scutite de impozitare in Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia si Slovenia. Veniturile din dividende sunt impozitate in Romania cu 5%, in timp ce in Polonia li se aplica un impozit de 20%, in Ungaria de 20-35%, in Slovenia – 25%, in Cehia – 15%, la fel ca si in Slovacia.
-Ca urmare, in domeniul impozitarii veniturilor se poate spune ca Romania are un regim mai favorabil decat celelalte tari candidate la aderarea la Uniunea Europeana-, subliniaza Ministerul Finantelor, care admite totusi ca Romania practica una dintre cele mai mari rate de taxare la contributiile de asigurari sociale in raport cu celelalte tari aflate in tranzitie. Potrivit comunicatului, pentru anul 2002 s-a decis reducerea ratei de contributie de la 3% la 2% la Fondul special pentru handicapati si eliminarea Fondului special pentru educatie, purtator al unei cote de 2%.
Home Economic-Financiar Romania are o fiscalitate printre cele mai reduse din regiune, sustine Ministerul...