Home Politic UDMR acuza existenta unor divergente in interiorul coalitiei

UDMR acuza existenta unor divergente in interiorul coalitiei

DISTRIBUIŢI

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor provoaca divergente in randul partenerilor de coalitie guvernamentala, acestea fiind mai ales legate de dreptul decizional al minoritatilor in invatamant sau cultura, prin care formatiunile politice ale acestor minoritati si-ar asigura controlul asupra fondurilor destinate acestor domenii. La prima lectura efectuata de catre membrii cabinetului Tariceanu pe marginea acestui proiect de lege, unii ministri aliati au ridicat anumite obiectii asupra acordarii dreptului formatiunilor politice ale respectivelor minoritati de a avea drept de aviz si control asupra modului in care sunt destinate fondurile pentru invatamant si cultura, dar si asupra unor activitati specifice. Apelul la consultarea Comisiei de la Venetia a fost de natura sa-i displaca liderului UDMR Marko Bela care declarat public ca exista anumite divergente intre partenerii de guvernare pe marginea acestei teme. In replica, aliatii sustin ca divergentele nu prea ar exista de vreme ce proiectul in cauza nu a fost pana acum discutat la nivelul Consiliului de conducere al Coalitiei, ci doar la nivelul guvernului.


Afectat de faptul ca nu toti colegii din cabinet ii impartasesc punctul de vedere pe marginea proiectului de lege privind minoritatile, liderul UDMR Marko Bela a decis sambata sa spele rufele guvernului in public, pomenind de divergentele iscate pe aceasta tema in interiorul arcului guvernamental. -Colegii romani cred ca in privinta legii minoritatilor exista o disputa maghiaro-maghiara, adica intre diferite grupuri din randul maghiarimii, insa noi avem de fapt controverse cu guvernul roman si romanii, puncte de vedere diferite-, a declarat Marko. Subiectul de disputa ar viza dreptul decizional acordat comunitatilor minoritare in privinta unor aspecte legate de parti ale vietii sociale, precum invatamantul, cultura sau presa, pe care proiectul de lege privind statutul minoritatilor il propune. -Toata lumea este de acord sa existe corpuri alese care sa-si spuna parerea in diferitele parti ale vietii sociale, insa partenerii din coalitie nu sunt de acord cu dreptul decizional, vor numai acordarea de drept consultativ-, a precizat Marko. Presedintele uniunii crede insa ca aceste necorelari de pozitie vor fi depasite. -In coalitie, de cateva saptamani, ne corelam si stabilim solutii. Sper sa aprobam acest proiect, sa fie adoptat de guvern cat mai repede-, a declarat acesta.

Aliatii nu vad unde-i buba

La ora actuala, guvernul a decis sa solicite un punct de vedere din partea Comisiei de la Venetia si a Inaltului Comisariat pentru Minoritatile Nationale al OSCE asupra proiectului de lege privind minoritatile nationale, pentru a se armoniza prevederile legislative europene in domeniu cu cele romanesti, ne-a declarat presedintele interimar democrat Emil Boc. -Nu exista divergente. Asteptam punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, ce are darul sa compatibilizeze standardele romanesti la cele europene-, a declarat Boc si a adaugat ca initiativa legislativa in cauza nu a fost inca discutata la nivelul Consiliului de conducere al coalitiei guvernamentale. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a recunoscut insa ca au existat anumite opinii diferite exprimate in cadrul guvernului, unii ministri percepand diferit problema atributiilor de aviz si control prevazute de proiect pentru formatiunile politice ale acestor minoritati, prin care acestea au drept de decizie asupra activitatilor culturale si ce tin de sfera invatamantului. -De exemplu, potrivit acestei legi, in cazul desemnarii directorilor de scoli, comunitatea etnica locala ar putea avea drept de aviz asupra persoanelor care ar participa la un asemenea concurs-, a aratat Olteanu, apreciind ca o asemenea masura ar trebui extinsa la nivelul intregului sistem de invatamant. -Eu, ca parinte, poate ca nu impartasesc principiile de educatie promovate de directorul scolii, de aceea sunt de acord cu acest proiect-, a mai declarat ministrul, sustinand ca masura se inpira dupa modelul european. Potrivit lui Olteanu, unii colegi ministri au manifestat o anumita reticenta cand a venit vorba de aceste atributii, dar lucrurile nu sunt -insurmontabile-. -Pana la urmatoarea sedinta de guvern lucrurile se vor limpezi pentru toti-, a conchis Olteanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.