Cum clientii mari din tara, pe care s-au batut pana de curand toate bancile comerciale, s-au cam terminat, iar cumpararea de titluri de stat nu mai este o afacere atat de profitabila, datorita diminuarii dobanzilor oferite de Finante, bancherii sunt nevoitI sa se reorienteze catre piata de retail, a clientilor mici. In aceste conditii, bancile sI-au reconsiderat strategia plasamentelor, devenind mai putin reticente fata de acordarea de imprumuturi. Primul efect vizibil a fost ieftinirea creditelor pentru cumpararea de locuinte, cele mai solicitate de populatie, precum sI simplificarea conditiilor de acordare a acestora.
Daca pana de curand obtinerea unui astfel de credit presupunea gasirea unui numar mare de giranti si oferirea de garantii imobiliare suplimentare, in prezent bancile cer doar unul sau doi giranti, in unele cazuri renuntand chiar la astfel de cerinte. Dobanzile percepute au scazut de asemenea, chiar daca nivelul acestora ramane inca mult peste cel al bonificatiilor oferite la depozite. Deocamdata, contractarea unui credit in dolari pare ceva mai avantajoasa, din punct de vedere al costului, decat apelarea la un imprumut in lei.
Numarul bancilor care acorda credite in valuta sau in lei pentru cumpararea de locuinte a crescut semnificativ in ultima perioada. La Banca Comerciala Romana (BCR), persoanele fizice se pot imprumuta in dolari sau in euro pentru cumpararea sau construirea unei case cu o suma de pana la 10.000 euro sau dolari. Din valoarea totala a locuintei achizitionate, imprumutatul trebuie sa suporte din buzunarul propriu un avans de minim 15%. Creditul se acorda pe o periada de maxim 10 ani, dobanda variabila fiind redusa recent de la 10% la 9% pe an. Un calcul simplu arata ca, pentru un credit de 10.000 de dolari luat pe 10 ani, imprumutatul trebuie sa plateasca lunar o rata de 132 dolari, iar pentru un credit de 7.000 de dolari, rata va fi de 93 de dolari. BCR ofera sI credite in lei, la o dobanda de 38% pe an. Daca alege aceasta varianta, imprumutatul va plati pentru un credit de 150 milioane lei, o rata de 4,9 milioane lei lunar. Pentru a obtine un astfel de credit, solicitantul trebuie sa aduca o adeverinta de salariu din care sa rezulte ca are un castig lunar net de doua ori mai mare decat rata lunara ce trebuie rambursata, sI sa gaseasca un girant care sa indeplineasca aceeasI cerinta. Creditul se garanteaza cu locuinta achizitionata sau construita.
La CEC, principalul avantaj al creditelor pentru locuinte, in lei, este faptul ca acestea pot fi contractate pe o perioada de pana la 20 de ani. Dobanda anuala a scazut de la 47% in ianuarie 2001, la 41% in octombrie, pentru a cobori recent la 35%. Ratele de rambursat scad treptat, pe perioada de rambursare. Solicitantul trebuie sa vina cu un avans de cel putin 30% din valoarea locuintei. CEC accepta sa imprumute si persoanele ale caror venituri nu acopera rata lunara, daca acestea aduc alti platitori, pentru cumularea veniturilor.
Si la Banca Romana de Dezvoltare (BRD) dobanzile in lei la creditele pentru locuinte au scazut de la 43-44%, la 40-41%, in functie de durata creditarii, care poate merge pana la 15 ani Imprumutul se garanteaza cu ipoteca pe locuinta achizitionata. Chiar daca in prima parte a perioadei de creditare ratele in lei sunt mai mari decat la imprumuturile in dolari, pe parcurs, inflatia face ca valoarea acestora sa se diminueze.
La Alpha Bank, creditele in dolari sau euro pentru cumpararea sau construirea de locuinte pot fi obtinute fara a fi necesar un girant, ci doar ipotecarea casei achizitionate. Imprumutatul trebuie sa aiba un venit net de doua ori mai mare decat rata lunara de rambursat sI sa arate, in plus, ca salariul I se ajusteaza periodic dupa cursul dolarului. Creditul, se acorda pe 5 sau zece ani, dobanda anuala fiind de 11,5, respectiv 12,5%, fixa pe toata perioada de creditare. Imprumutatul trebuie sa aduca un avans de minim 30% din valoarea locuintei.
O dobanda anuala de 12,5% este perceputa sI de Volksbank pentru acelasI tip de imprumut, la o perioada de creditare de 10 ani. Imprumutul este de maxim 15.000 dolari, pentru o astfel de suma rata de rambursare ridicandu-se la 225 dolari in fiecare luna.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane