Presedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Nicoale Danila, a declarat, ieri, ca potentialii cumparatori ai pachetului de actiuni ramase nevandute vor trebui sa faca dovada capacitatii de a achita integral valoarea contractului si de a adauga valoare activelor detinute in prezent de BCR. Cu prilejul anuntarii rezultatelor pe 2004 si pe primul trimestru din 2005, Nicolae Danila a explicat ca BCR este prezenta in patru mari sectoare de activitate – retail, corporatist, IMM si finantarea comunitatilor locale – si potentialul cumparator -trebuie sa fie capabil sa participe la toate aceste categorii de operatiuni, carora li se adauga leasing-ul si piata de capital-.
Pe de alta parte, oficialul Bancii Comerciale Romane s-a aratat convins ca -grupul de institutii interesate de privatizarea BCR este diferit de cel al institutiilor interesate de privatizarea CEC-, explicand astfel ca intaietatea in scoaterea la privatizare a celor doua banci este mai putin importanta.
Socul denominarii va fi atenuat
Avand in vedere faptul ca peste 51% din totalul platilor din Romania se efectueaza prin intermediul BCR, este de asteptat ca aici denominarea sa fie resimtita ca un soc mai puternic decat la alte banci. Nicoale Danila a dat asigurari, insa, ca -suntem in grafic cu toate transformarile impuse de acest proces, pentru ca am luat in calcul problematica denominarii inca din toamna anului trecut-. Astfel ca -softurile si echipamentele vor fi usor de adaptat, inclusiv la automatele de schimb valutar-, a mai precizat presedintele BCR.
Tinta de profit: 165 milioane de euro in 2005
Pentru anul 2005, managementul BCR a stabilit un set de prioritati strategice si a aprobat planul de actiuni si proiecte ce urmeaza a fi derulate in scopul valorificarii depline a oportunitatilor de dezvoltare la nivel de grup. Mentinerea unei rentabilitati ridicate a capitalului si controlul strict al costurilor non-personal se numara printre aceste prioritati. Tintim pentru acest an un profit net consolidat (calculat dupa standardele internationale de Contabilitate – IFRS) de peste 165 milioane de euro, in ciuda constrangerilor induse de scaderea marjelor de dobanda-, a declarat Nicolae Danila. -Suntem preocupati de proiectarea unor produse noi de creditare si economisire, de extinderea serviciilor la care clientii au acces prin canale alternative de distributie. Pentru acest an, ne propunem sa ne extindem prezenta in Bucuresti si in tara prin deschiderea unui numar de circa 60 de unitati-, a conchis Nicolae Danila.
Dividendele pe 2004 insumeaza 3.275 miliarde de lei
Potrivit presedintelui bancii, Adunarea Generala a Actionarilor BCR a aprobat distribuirea sub forma de dividende a unei sume de 3.275 miliarde lei, aproximativ 51% din beneficiu. Exprimate in euro, la cursul de la sfarsitul anului, dividendele insumeaza 83 milioane de euro, iar la raportul de schimb actual, suma atinge 90 milioane de euro.
-S-a pastrat proportia de distributie aprobata si anul trecut. Restul profitului va fi introdus in rezerve, iar capitalurile proprii cresc, in aceste conditii, pana la aproximativ 900 milioane de euro-, a aratat Danila. Calculat in conformitate cu standardele internationale de contabilitate, profitul net consolidat al BCR Group (care include si rezultatele societatilor detinute de banca) a atins 161 milioane de euro.