Home Economic-Financiar Romania trebuie sa cheltuiasca repede fondurile SAPARD

Romania trebuie sa cheltuiasca repede fondurile SAPARD

DISTRIBUIŢI

Conform situatiei date publicitatii de Agentia SAPARD, la data de 20 aprilie, erau contractate 1.249 de proiecte, in valoare de circa 606 milioane de euro, din care au fost platite aproximativ 319 milioane de euro. Gradul de absorbtie al fondurilor alocate pentru perioada 2000-2003 era, la aceeasi data, de 37,05%.

Daca finantarea pentru anul 2000, de peste 204 milioane de euro, a fost platita in totalitate, nu acelasi lucru se poate spune despre alocarea financiara destinata anului 2001, din cele 208,39 milioane de euro fiind platite doar 53%. Termenul de consumare a fondurilor este decembrie 2005, ele fiind deja angajate in proportie de 100%.

Alocatiile pentru anii 2002, 2003 si 2004, de peste 631 milioane de euro, sunt insa angajate in proportie de doar 30%, nefiind platit nici un eurocent beneficiarilor. Termenul de consumare a fondurilor – decembrie 2006 – si faptul ca in anul 2005 trebuie angajate circa 460 milioane de euro nu pare sa-i ingrijoreze pe oficialii Agentiei SAPARD.

-Cifrele nu sunt extraordinare, dar in doua-trei luni putem sa recuperam timpul pierdut. A fost iarna la mijloc si nu au fost lucrari– a spus directorul general al Agentiei SAPARD, Samoila Szabo (foto).

Comisia Europeana ar putea acredita, in luna septembrie, cu o -intarziere- de trei luni fata de estimarile initiale ale ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, patru noi masuri din cadrul programului SAPARD pentru Romania. -Cele patru masuri vizeaza imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate al alimentelor, constituirea grupurilor de producatori, programe de agromediu si silvicultura. Mai ramane in discutie programul referitor la managementul resurselor de apa-, a declarat directorul general adjunct de la SAPARD, Dan Gherghelas.

In ceea ce priveste masura destinata managementului resurselor de apa, nu exista inca o pozitie finala din partea autoritatilor de la Bruxelles, discutiile urmand sa continue in perioada viitoare. La aceasta data sunt acreditate sase masuri, printre care se numara imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, investitii in exploatatii agricole, precum si dezvoltarea infrastructurii rurale.

Uniunea Europeana aloca Romaniei, pana in anul 2007, prin programul SAPARD, fonduri de 1,3 miliarde de euro, la care se adauga contributia guvernului roman (365,9 milioane de euro) si sumele atrase de la beneficiarii proiectelor (812,7 milioane de euro).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.