Home Economic-Financiar In fiecare an, producatorii romani pierd cate 5% din piata romaneasca

In fiecare an, producatorii romani pierd cate 5% din piata romaneasca

DISTRIBUIŢI

Liderii industriasilor au anuntat, ieri, ca piata romaneasca este ocupata in proportie de peste 40% cu produse din import, in majoritate contrafacute. Principala cauza a acestui fenomen consta in faptul ca producatorii romani au pierdut, in favoarea importatorilor, in medie 5% pe an din volumul total al vanzarilor.


Cum au reusit strainii sa cucereasca piata romaneasca? Relativ simplu, daca avem in vedere atitudinea celor mai multi dintre producatorii autohtoni fata de acest potential. Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR-1903 – au aratat ca romanii -n-au stiut sa-si impuna marcile pe piata, iar autoritatile statului le-au macinat afacerile, in timp ce strainii au venit aici sprijiniti din toate partile de catre autoritatile din tarile lor de provenienta. In plus, strainii s-au inarmat cu strategii de marketing si cu promotii agresive, declarand concurentei locale de aici un razboi coplesitor-. Pe de alta parte, -peste 90% din exporturile Romaniei catre Uniunea Europeana reprezinta materii prime, si va trebui sa oprim aceasta hemoragie-, a declarat directorul general al UGIR-1903, Stelian Dorobantu. El a adaugat ca, pentru a stopa invazia importurilor contrafacute, -marcile romanesti trebuie mai intai sa se impuna pe piata romaneasca-.

Marca falimentara -Fabricat in Romania- va fi relansata

O idee generoasa, transformata in afacere de catre guvernul anterior, programul -Fabricat in Romania- a dat faliment, insa va fi relansat, au mai anuntat reprezentantii industriasilor. -Reluam totul de la zero, pentru ca suntem obligati de viata-, a spus Stelian Dorobantu, adaugand ca la inceputul acestei toamne in fiecare judet se vor infiinta magazine care comercializeaza exclusiv produse fabricate in Romania. In aceeasi ordine de idei, industriasii autohtoni intentioneaza sa se alieze si cu investitorii straini care au activitati de productie in tara noastra.

De altfel, in vederea protejarii si promovarii marcilor romanesti, UGIR-1903 solicita urmatoarele: Ą reducerea cu 50% a cheltuielilor de inregistrare a marcilor persoanelor juridice din Romania Ą combaterea reala a contrafacerilor Ą orientarea politicii BNR in sensul sprijinirii exporturilor romanesti si reducerii importurilor Ą subventionarea, in proportie de 80%, a cheltuielilor firmelor pentru certificarea sistemului de management al calitatii sau al mediului, precum si pentru inregistrarea si protejarea marcilor pentru piata interna si externa.

Bariera in calea produselor subevaluate

In deschiderea conferintei de lansare a campaniei -Un brand pentru Romania-, Iulian Butnaru – director in cadrul Directiei Generale a Vamilor (DGV) – a anuntat ca, incepand din 26 aprilie 2005, e in vigoare un nou act normativ menit sa trieze marfurile de import, de data aceasta dupa criteriul pretului. Pentru a stabili daca valoarea bunurilor din vama este cea reala ori produsele respective au fost subevaluate, vamesii au la dispozitie o baza de date cu preturile principalelor referinte, dar si legatura online cu vamile celorlalte tari. Astfel incat, cel putin teoretic, nici un produs care vine la un pret mai mic decat cel de productie nu va mai putea patrunde pe piata romaneasca. Este vorba despre HG nr. 287/2005, prin care s-au stabilit masurile de determinare a preturilor produselor sosite in vama si, implicit, de depistare a marfurilor subevaluate.

Brand nou pentru promovarea Romaniei

Campania -Un brand pentru Romania- a fost lansata ieri, de catre UGIR-1903, pentru a identifica acea sintagma care ar putea exprima intr-o forma concisa amprenta nationala definitorie, remarcabila si prestigioasa. Va fi, de fapt, un concurs dotat cu un premiu in valoare de 25 milioane de lei, avand ca obiectiv stergerea brandului negativ al tarii noastre (gen -copiii strazii-, Ceausescu, cainii vagabonzi, infractorii etc.) si impunerea unei strategii de identificare nationala care sa exprime forta natiunii noastre. Termenul de depunere a propunerilor este 20 mai 2005, si fiecare candidat poate face cinci propuneri. Campania a fost lansata in deschiderea unui salon specializat in decoratiuni cu motive pascale, ce se desfasoara in aceste zile la Palatul UGIR-1903 din Capitala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.