Consiliul General al Municipiului București a votat ieri monopului UTI asupra fibrei optice. Concesiunea fibrei optice din Capitală, de la municipalitate către UTI Systems, este un proiect nefuncțional, care va duce la falimentul firmelor de cablu, consideră președintele Asociației de Comunicații prin Cablu (ACC), Radu Petric, citat de Hotnews. De asemenea, banii investiți de compania condusă de Tiberiu Urdăreanu (foto) – un controversat om de afaceri, cu legături directe în fosta Securitate – urmează să fie recuperați bineînțeles din buzunarele bucureștenilor, care se vor trezi peste noapte cu scumpiri importante la televiziunea prin cablu, la Internet sau la serviciile telefonice. Unde mai pui că, având monopol pe această infrastructură pe o perioadă de zeci de ani, securiștii de la UTI vor avea un control absolut asupra fibrei optice. "Dormiți liniștiți, UTI veghează net-ul", scria ieri un bucureștean pe un forum de discuții, iar altul îl completa: "se știe că analizoarele de trafic, snifferele etc. pot face minuni, chiar și la benzi foarte mari; iar acum pe fibră trec emailuri, apeluri telefonice, tranzacții, contracte etc.".
"Proiectul NetCity e o prostie născută din dorința de a "toca" banii municipalității. Până termină ei toată rețeaua va fi depășită d.p.d.v. tehnic. Costurile suportate de cabliști vor fi extrem de mari, costuri evident suportate de către consumatorul final. Între timp se va (vor) acorda licențele WiMax, care d.p.d.v. tehnic este net superior transferului de date pe medii optice atât ca preț, cât și ca mobilitate", își dădea cu părerea un alt bucureștean.
Cabliștii acuză monopolul
"Proiectul NetCity este făcut de oameni incompetenți ai municipalității, cu o gândire haotică", a declarat președintele ACC.
Potrivit lui Radu Petric, concesiunea va împinge serviciile de comunicații prin cablu către un monopol al UTI, ale cărui efecte vor fi dintre cele mai nefaste pentru firmele de profil. "Inițial, cei din primărie au spus că infrastructura pentru fibra optică nu costă mai mult de 35.000 de euro/km. Acum a ajuns, brusc, la 250.000 de euro/km, iar UTI va trebui să-și recupereze cumva acești bani pe care îi va plăti municipalității, mai exact, de la noi, firmele către care vor închiria fibra optică și care vom muri din punct de vedere economic", explică președintele ACC.
Contract cu dedicație
Contractul de concesiune a rețelei de fibră optică din Capitală, încheiat între municipalitate și UTI Systems, prevede realizarea infrastructurii în subteran, care ar urma să înlocuiască structura actuală de comunicații prin cablu, care folosește stâlpii aparținând Electrica și RATB.
Contractul de concesiune pentru fibra optică a fost încheiat în 2007, între municipalitate și compania UTI Systems, printr-un parteneriat public-privat. Astfel, compania UTI System ar trebui să investească peste 200 milioane de euro în realizarea rețelei metropolitane de fibră optică, pe care ar urma apoi să o și administreze. Primăria va pune la dispoziție domeniul public pentru construcția rețelei și va avea dreptul să impună un tarif maximal pentru serviciile oferite de UTI.
UTI Systems cere dublarea tarifelor maximale la închirierea fibrei optice
UTI Systems consideră că doar dublarea tarifelor maximale de închiriere către firmele de cablu a infrastructurii de fibră optică ar rentabiliza cu adevărat investițiile pe care ar urma să le facă în proiectul NetCity, propus pentru Capitală.
"Primăria Capitalei ne-a impus niște prețuri maximale care determină o recuperare a investițiilor noastre doar la limită. Dacă contractul de concesiune încheiat cu municipalitatea nu ar avea durata de 49 de ani, nu ne implicăm în realizarea și administrarea rețelei subterane de fibră optică", a declarat vicepreședintele UTI, Mihai Ienciu.
Primăria se jură că nu e vorba de monopol
Radu Alexandru afirmă că muncipalitatea nu interzice firmelor de cablu să-și construiască propria rețea subterană de fibră optică, dar că aceste firme nu o fac din considerente economice. "Pe noi ne interesează în primul rând să nu mai avem fibră optică pe stâlpi, ci după sistemul modern al rețelelor subterane. Firmele de cablu se pot asocia și își pot face, în subteran, infrastructura proprie", a declarat Radu Alexandru.
Numai că ceea ce nu spune Radu Alexandru este faptul că municipalitatea și-a propus să concesioneze această infrastructură, prin licitație, către o singură companie. De ce unu, și nu doi sau trei, n-a fost în stare să explice Radu Alexandru.