Home Social Medicii se lupta la telefon cu terorismul international

Medicii se lupta la telefon cu terorismul international

DISTRIBUIŢI

Directia de Sanatate Publica Neamt se confrunta cu grave probleme, asemenea intregului sistem sanitar romanesc. Desi eficienta institutiei in teritoriu este palida, ea isi permite luxul de a plati sporuri… substantiale unora dintre salariati. Medicii de la Departamentul de Supraveghere a Starii de Sanatate si aceia ai Inspectiei Sanitare de Stat beneficiaza de cativa ani incoace de sporuri de 15% din salariul tarifar pentru garzi zilnice la sediul DSSS, intre orele 14.00-21.00, inclusiv sambata si duminica. De fapt, garda inseamna a raspunde la telefon, daca e cazul.

-Suntem ca soldatul in post…-

Spre deosebire de activitatea de ofiter de serviciu, efectuata de toti salariatii DSP zilnic, intre orele 20.00-8.00, fara a primi vreun leu, garzile medicilor la fostul Sanepid sunt platite. Iar pentru sambete si duminici, plata este de 100%. Data fiind criza financiara a sistemului sanitar romanesc, mai multe DSP din tara au renuntat de cativa ani la aceste garzi platite. Nemtenii sustin insa ca ele sunt foarte necesare. Doctorul Constantin Gaube, directorul DSP Neamt: -Aceste garzi sunt de trei ori justificate, nu o data, noi fiind in prima linie… De cand cu pericolul terorismului international si cu antraxul, avem un protocol cu Prefectura si cu Apararea Locala, pentru boli si dezastre. Doamne fereste, daca apare ceva in teritoriu, trebuie sa existe o linie de foc continuu, unde, ca un soldat in post, sa existe o persoana autorizata care sa mearga acolo, sa ia legatura cu cine trebuie, sa sigileze plicul s.a.m.d. Dar mai exista si situatii de epidemie sau vreo toxiinfectie alimentara undeva, sau hepatita virala, atunci medicul de la DSSS stie ce are de facut, ia legatura cu Ministerul Sanatatii si Familiei-.

-Ne facem lucrarile, referatele…-

-Asistentii ar vrea sa faca si ei de garda, dar nu avem bani de unde sa-i platim. Trebuie sa ne incadram intr-un buget, ce sa facem, sa-i bagam si pe ei, sa ia bani degeaba?-, se intreaba pe de alta parte, retoric, doctorul Gaube.

In alte judete din tara, de exemplu Suceava, Alba, Sibiu, garzile respective nu mai exista de mai bine de doi ani. Referindu-se la plata orelor suplimentare ale medicilor din Sanepid, Neculai Gradinaru, seful Serviciului Resurse Umane Organizare Normare Salarizare, ne-a declarat: -Se face, nu se face treaba in aceste ore, asta-i legea, medicul trebuie sa fie acolo. Credeti ca as da spor ilegal, credeti ca sunt tampit, ca m-am prostit? Pana acum am avut bani si am platit sporuri de 15%. Unele judete au desfiintat aceste garzi, altele nu. Noi nu le-am desfiintat-.

Cel mai… straniu comentariu ni l-a oferit insa doctorul Cecilia Gafencu, director al DSSS: -Asta, practic, nu este o garda, este o prelungire a programului de lucru. Dupa restructurari, am ramas putini, iar volumul de munca este atat de mare, incat nu putem face fata in orele de la 8.00 la 14.00. In timpul orelor suplimentare ne facem lucrarile, referatele…-.

Inclinam sa credem ca medicii de la DSSS nu au timp sa-si faca treburile in timpul programului de la 8.00 la 14.00, mai ales ca, incepand cu ora 10.00, nu mai sunt de gasit in sediu, iar in jurul orei 13.00 pot merge si la cabinetele particulare, ca sa-si mai rotunjeasca veniturile.

Este drept si ca, din cauza bugetului insuficient alocat Sanatatii, sistemul sanitar romanesc a suferit reduceri de personal. Reducerile operate la DSP au vizat infirmierele, dezinfectorii si soferii, care au fost pasati unor firme de prestari servicii, pentru a degreva schema posturilor institutiei. Interesant este ca DSP plateste lunar acestor firme, pentru serviciile prestate, circa 200 milioane de lei.

Lacramioara Ilisescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.