Oricine s-a plimbat ieri prin Capitala a remarcat numarul mare de politisti, dislocati aproape din doi in doi metri pe marile artere de circulatie. Masurile de securitate speciala, luate de autoritatile de la Bucuresti, pentru cea de-a noua reuniune a Consiliului Ministerial, sunt adresate cu prioritate ministrilor de externe occidentali si, in special, sosirii secretarului de stat Colin Powell si a ministrului israelian de externe Shimon Peres.
SPP se pregateste de asta-vara
Purtatorul de cuvant al SPP, locotenent-colonel Constantin Dobre, a declarat ca serviciul a inceput pregatirile pentru aceasta reuniune inca din luna iunie si ca le-a finalizat chiar ieri, in preziua deschiderii Consiliului Ministerial. Conform afirmatiilor lui Dobre, pregatirile au cuprins schimburi de informatii cu SRI, SIE si cu alte structuri specifice din MI si MApN. Desi sustine ca SPP se pregateste din vara pentru reuniunea ce debuteaza astazi in Capitala, purtatorul de cuvant al serviciului declara surprinzator: -Cadrele SPP nu au fost pregatite special pentru reuniunea OSCE, dar, in luna noiembrie, s-au finalizat verificarile anuale ale ofiterilor, rezultatele fiind foarte bune-.
Nici Ministerul de Interne nu a stat cu mainile in san. Generalul Marian Tutilescu a afirmat ca MI a suplimentat numarul de politisti, jandarmi si de patrule auto pentru cele doua zile. De asemenea, sediile ambasadelor si hotelurile unde sunt cazati demnitarii participanti la reuniune vor fi pazite cu grija de cadrele MI, ne-a asigurat adjunctul inspectorului general al Politiei.
Avand in vedere numarul mare de coloane oficiale care vor circula prin Bucuresti, insotite de patrule de politie, circulatia rutiera va fi deviata in centrul Capitalei.
Colin Powell si-a amanat sosirea cu o zi
Ministrul roman de externe, care asigura, pana la sfarsitul anului, si presedintia OSCE, a anuntat, ieri, ca la Bucuresti sunt asteptate, astazi, 64 de delegatii nationale si 22 de delegatii apartinand organizatiilor internationale, pentru a participa la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE. 2.000 de acreditari au fost pregatite pentru participantii la -cel mai important moment politic al anului-, dupa cum il caracteriza seful diplomatiei romane.
Cu toate acestea, secretarul de stat american, Colin Powell, si-a amanat cu o zi sosirea la Bucuresti, motivand vizita facuta la Washington de premierul israelian Ariel Sharon. Chiar si in aceste conditii, organizatorii romani spera ca atentatele de ultima ora din Israel sa nu duca la anularea participarii ministrului israelian de externe, Shimon Peres, care are de altfel programata o intalnire, in cea de-a doua zi a reuniunii, cu secretarul de stat american.
Intalniri pe banda
Prima zi a Consiliului Ministerial al OSCE are pe ordinea de zi, pe langa sesiunea plenara, nu mai putin de 25 de intalniri bilaterale ale demnitarilor romani cu ministrii de externe prezenti la reuniune. Ministrul de externe francez, Hubert Vedrine, omologul sau german, Joschka Fischer, precum si ministrul rus de externe, Igor Ivanov, sunt, practic, cei mai -vanati- oaspeti de catre autoritatile de la Bucuresti pentru intalnirile bilaterale.
Geoana crede ca Romania e vedeta reuniunii
Mircea Geoana nu a pierdut prilejul pentru a trece in revista succesele, pe care, crede el, le-a repurtat tara noastra in acest an, cat s-a aflat la carma OSCE. Chiar daca situatia din Macedonia nu e nici pe departe clarificata, seful diplomatiei romane a prezent, ieri, rezolvarea crizei macedonene drept cel mai mare succes al Presedintiei Romaniei la OSCE. Geoana a subliniat, de asemenea, cooperarea exemplara dintre OSCE, NATO si UE pentru rezolvarea problemelor tensionate din Balcani, precizand ca acest model de conlucrare ar putea fi preluat si in alte situatii.
Pentru incheierea mandatului la sefia OSCE, Romania a pregatit o declaratie comuna privind lupta impotriva terorismului, ce ar urma sa fie adoptata in cursul zilei de maine. -Aceasta este piesa de rezistenta a Consiliului Ministerial-, a declarat, ieri, Geoana. Declaratia in sine, negociata in prealabil cu prilejul altor reuniuni, contine prevederi referitoare la necesitatea adoptarii unor prioritati comune si a unui plan de actiune, ca si nevoia de a coordona actiunile OSCE din domeniul luptei impotriva terorismului cu cele de combatere a traficului de persoane sau de droguri.
Murfatlar si Ursus – sponsori oficiali ai OSCE
O parte din costurile reuniunii de la Bucuresti va fi suportata din bugetul OSCE, ne-a asigurat, ieri, ministrul Geoana. Restul de bani vine, conform afirmatiilor sefului diplomatiei romane, de la sponsori interni. Mircea Geoana spune ca s-a inspirat dupa modelul austriac si a apelat la sponsori din tara pentru acoperirea cheltuielilor generate de aceasta reuniune de mare amploare. Ministrul roman de externe sustine ca a fost placut surprins de -avalansa- de sponsorizari care au curs catre organizatori. Pe lista sponsorilor se afla, pe langa BCR, BRD, Romtelecom, CEC, Coca-Cola, Computerland sau Microsoft si companiile Murfatlar si Ursus, importante pentru bunul mers al lucrurilor, dupa cum afirma Mircea Geoana.