Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor este amenintata cu divizarea, daca actiunea unor radauteni va avea succes. Si asta pentru ca Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist le-a fost trimis un lung memoriu, prin care un numar de 602 bucovineni solicita reinfiintarea Episcopiei Radautilor. Cei noua membri ai Comitetului de Initiativa, cu pozitii sociale destul de solide, spun ca Episcopia Radautilor, desfiintata de Imperiul habsburgic, in 1775, odata cu ocuparea Bucovinei, este singura nereactivata din Romania si ca, prin nereinfiintarea acesteia, se poate ajunge la -distrugerea coloanei vertebrale a spiritualitatii romanesti din nordul Moldovei-.
Se vrea o Episcopie a Radautilor, ca stavila in fata atacurilor extremiste
Semnatarii memoriului spun ca demersurile pentru reinfiintarea Episcopiei Radautilor au inceput imediat dupa 1990, dar fara nici un rezultat. De aceea, ei solicita cu insistenta ca aceasta propunere sa fie dezbatuta si aprobata de catre Sfantul Sinod si Adunarea Nationala Bisericeasca. -Am cerut aceasta intrucit biserica noastra stramoseasca are nevoie aici, in acest colt de tara, de o fortificare cit mai temeinica, pentru a milita cu succes pentru intarirea si apararea ortodoxiei in aceste vremuri, cind au navalit peste noi o multime de predicatori neoprotestanti, unii pagini, cu practici cultice aberante, ce misuna pretutindeni, bat la usile caselor, acosteaza oamenii pe strada, impartindu-le brosuri si pliante, organizind conferinte si prezentind filme, in cadrul unei campanii agresive si sustinute de prozelitism, pentru smintirea credinciosilor si destramarea comunitatii ortodoxe. Consideram ca reasezarea Episcopiei Radautilor pe vechile sale temelii istorice, echivaleaza, sub aspect strategic, cu implementarea actuala de noi si noi lacasuri de rugaciune ortodoxa pe pamintul Transilvaniei, unde bintuie fantomele revizionismului maghiar. Constient de situatia existenta astazi in teritoriu, marcata de pericolul extinderii nestavilite a efectelor invaziei sectare, precum si de necesitatea imperioasa de intarire si aparare a ortodoxiei in aceasta parte a Bucovinei, Prea Sfintitul episcop vicar Gherasim Putneanul a rostit, cu prilejul unui interviu televizat, urmatoarele cuvinte memorabile: -Cel ce se impotriveste reinfiintarii Episcopiei Radautilor nu este nici ortodox, nici roman– , se arata in memoriu, ca o justificare la aceasta solicitare.
Actiuni de enclavizare religioasa, coordonate de Ucraina
Totodata, radautenii atrag atentia asupra pericolului enclavizarii zonelor din judet, locuite de ucraineni. Ei cred ca statul ucrainean are un plan bine stabilit, prin care se urmareste -enclavizarea- zonei locuite de ucraineni in judetul Suceava si infiintarea unui Protopopiat ucrainean, care va cuprinde 20 la suta din suprafata judetului. Mai mult, in cazul in care Episcopia Radautilor nu va fi reactivata de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, situatia ar scapa de sub controlul statului roman, influenta ucraineana fiind in crestere, preotii din zona respectiva chiar ar fi hotarit sa infiinteze un Protopopiat ucrainean sub jurisdictia directa a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Kiev. -Aici, in Bucovina, avem deja in unele comune parohii ortodoxe minoritare; spiritualitatea ucraineana este in plina expansiune, si dupa vicariatul din Maramures, isi organizeaza un protopopiat in eparhia Sucevei si Radautilor. Cele 103 parohii ortodoxe romanesti din regiunea Cernautilor sint lasate de izbeliste, desi legea ucraineana le permite sa se subordoneze oricui din afara sau interior, dupa dorinta-, sustin -separatistii-. Nici cultul romano-catolic nu este lasat deoparte, prezenta acestuia fiind si el folosit in argumentele separarii de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor. -Cultul romano-catolic se manifesta cu o prezenta tot mai numeroasa, din care o pate dintre membrii sai provin de la ortodocsi, si nu pierde nici o ocazie de a-si face simtita prezenta, prin actiuni fastuoase ori caritabile. ?Än eparhia noastra domneste linistea, inertia si nepasarea. Sa fie vorba de obedienta fata de forurile internationale?-, se intreaba membrii Comitetului de Initiativa pentru reinfiintarea Episcopiei Radautilor.
-Ortodoxia este in pericolul de a deveni o confesiune minoritara-
Semnatarii memoriului se dezic si de actiunea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, care, prin intermediul Fondului Bisericesc Ortodox Roman din Bucovina a dat in judecata statul, revendicind 192.000 ha padure. -Principala preocupare a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor se pare ca rezida in a se judeca cu statul roman si a profera amenintari cu chemarea in statului la instantele internationale pentru a obtine, pe baze iluzorii, -retrocedarea- a 200.000 hectare padure, o avere colosala, tirind Biserica in penibil-. Mai mult, membrii Comitetului sustin ca daca nu au cistig de cauza in demersul lor, de divizare a Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, vor recurge si la actiuni extreme, cum ar fi protestele de strada. -Oricum, noi cunoastem situatia reala din teritoriu, iar acest fapt ne indreptateste sa apreciem, fara teama de a gresi, ca ortodoxia este in pericolul de a deveni o confesiune minoritara (…) iar destramarea mai accentuata ar putea incepe odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana majoritar catolica. ?Än acest moment istoric, consideram ca trebuie sa se gaseasca pregatita si Biserica noastra stramoseasca sub toate aspecte, inclusiv prin formarea de eparhii mai mici, cu conducatori intelepti, a caror prezenta activa sa fie simtita cat mai des in parohii, in beneficiul material si spiritual al comunitatilor de credinciosi-.
Mentionam ca tot acest grup de initiativa se arata dispus sa sprijine eventualele demersuri in vederea reinfiintarii Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Suceava. Si asta pe considerentul istoric ca cea dintai Mitropolie a Moldovei independente, recunoscuta de catre Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, a avut sediul la Suceava, dupa ce a fost stramutata de la Radauti, in timpul lui Alexandru cel Bun, de catre mitropolitul Iosif, in anul 1401.
Pe de alta parte, este greu de inteles, de ce acest Comitet de initiativa nu a urmat cursul firesc al administratiei bisericicesti si a apelat direct la Sfantul Sinod si Patriarhie, ignorand Arhiepiscopia Sucevei si Mitropolia Moldovei, care erau singurele foruri in masura sa propuna dezbaterea acestei probleme in cadrul Sfantului Sinod.