Inundatiile, care in ultimele saptamani au produs pagube uriase in judetele Timis, Caras-Severin, Arad, Cluj, au ajuns acum si in Delta Dunarii. Satenii din 60 de case aflate in localitatile tulcene Patlageanca si Plaur au fost evacuati, dupa ce apele bratului Chilia al Dunarii s-au revarsat si le-au acoperit gospodariile, informeaza Biroul de presa al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor. Gospodariile au fost inundate in urma deversarii digurilor Patlageanca si Plaur. In plus, apele au rupt, pe trei tronsoane, terasamentul drumului judetean Tulcea – Ceatalchioi.
Populatia din zona afectata a fost evacuata si adapostita la rude sau vecini. Autoritatile continua evacuarea animalelor catre zonele inalte, precum si punerea in siguranta a bunurilor ramase in zonele acoperite de ape.
Totodata, autoritatile mentin masurile de supraveghere a digurilor si interventiile locale de suprainaltare si consolidare a zonelor afectate de inundatii.
Deseurile adunate de viituri au creat mari probleme hidrocentralelor de pe Dunare. Debitul, cu mult peste medie, de 10.800 mc/s, inregistrat la Portile de Fier I si II, aduna lemne si deseuri producand pagube celor doua hidrocentrale de pe Dunare. Gratarele din fata galeriilor aspiratoare ajung sa nu mai faca fata, apa nu mai ajunge in turbine si nu se mai produce energie electrica. In zona au fost formate echipe de interventie pentru evacuarea deseurilor antrenate de viituri. Din cauza acumularilor, turbina se opreste, iar desele intreruperi duc la mai putini megawati pulsati. Daca debitul Dunarii s-ar situa la cote normale si nu ar fi necesara desfundarea prizelor, la cele doua centrale s-ar obtine o productie de 21.500 MW/h, fata de 12.000 MW/h cat se produce acum la Portile de Fier I, respectiv 1.400 MW/h la Portile de Fier II.