Ce înseamnă lumea islamică? Semilună, moschei, arabescuri, petrol, bomba atomică (sau nu) iraniană, terorism? Bin Laden, Saddam, Gaddafi? A te învârti prin bazarul din Istanbul în căutare de chilipiruri? A-l citi pe Omar Khayam? Da, toate acestea, dar copleșitor mai mult. Musulmanii sunt peste un miliard de semeni de-ai noștri. Religia lor, place sau nu, e cea mai activă, cea mai conectată pe moment în lumea de azi.
În trecut, arabii i-au învățat pe europenii medievali ce e algebra, ce e medicina și altele. Civilizația lor era cea mai înfloritoare de pe glob. Astăzi, pe marea foame energetică a omenirii, geografia planetară a resurselor de energie coincide aproape cu geografia islamică. Unde e semilună, e și petrol sau gaze. Dar, de multe ori, și războaie sau conflicte cronice.
Știm prea puține despre această parte de lume, o știm simpluț sau greșit. Curios, lumea nu prea pare pregătită să o înțeleagă.
Am făcut oare o introducere prea patetică la o lucrare, în șase volume, despre geopolitica spațiului islamic, scrisă de Vasile Simileanu? Oricum, cartea, cărțile sale, de sute și sute de pagini, nu excelează prin patetism. E o expunere riguroasă, didactică, științifică, matematică, militărească, a unei realități răvășite și răvășitoare. Iar dacă totuși nu o înțelegi, Vasile Simileanu îți desenează, prin hărți și diagrame, ca Micului Prinț, „oaia“ care te ajută să pricepi.
Corpusul de texte al lui Vasile Simileanu ar fi făcut, într-o altă țară, de un „colectiv de autori“, de un institut, think thank etc. La noi, de un singur om, pe banii lui, la propria lui editură. E o performanță, să recunoaștem. Autorul se referă la o uriașă parte de lume. Una care, din Algeria în Cecenia, din Kosovo în Nigeria, din Iran și Pakistan în Indonezia, își caută drumul spre modernitate la început de secol 21.
Modernitatea înseamnă și globalizare, dar nu neapărat globalizare în paradigmă americană sau, hai să zicem, occidentală. Globalizare impusă, dictată, nu se poate face, iar neimpusă nu se poate face fără componenta islamică a lumii de azi.
Că este așa, ne-o arată fiorul (respectiv uraganul) de schimbări numit primăvara revoluțiilor arabe. A venit vara, procesul continuă și el se va prelungi încă în multe anotimpuri. Dacă vrem să-l înțelegem, e utilă și suita de cărți a lui Vasile Simileanu. La lansarea cărții/cărților sale, generalul Mircea Chelaru spunea, militărește, că relațiile lumii cu lumea islamică nu trebuie să fie de ostilitate, cu acești pământeni trebuie să ne înțelegem. Iar ca să ne înțelegem, trebuie să-i înțelegem. Inclusiv printr-o carte, în șase volume, ca aceasta. Corneliu Vlad
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane