– Programul cu care s-a laudat fosta conducere federala e sublim, dar… nu exista!
Noul presedinte al Federatiei Romane de Rugby (FRR), Octavian Morariu, a declarat, ieri, ca primul punct pe agenda sa de lucru este rezolvarea situatiei pentru antrenorii de la echipa nationala de seniori. Concret, Morariu este ferm hotarat sa aduca tehnicieni din Franta, tara in care el insusi a antrenat si, in prezent, domiciliaza.
-Voi milita ca antrenorii echipei nationale de seniori sa fie straini. Mai mult, doresc ca ei sa fie francezi. Rolul acestora va fi de a antrena reprezentativa de seniori, dar si de a-i pregati pe tehnicienii romani. Avem deja o oferta de la un club important din prima divizie franceza, care ne pune la dispozitie un staff format din cinci tehnicieni. Acesti oameni nu vor veni pe gratis, asa ca, inainte de a accepta vreo oferta, trebuie sa ne asiguram ca avem mijloacele financiare necesare pentru a o onora-, a spus Morariu.
El a precizat ca un antrenor din prima divizie franceza are un salariu brut anual de aproximativ 400.000-700.000 de franci. Evident ca, in acest sens, reprezentantii FRR vor solicita sprijin financiar de la forurile internationale de rugby.
In alta oridne de idei, in perioada 11-13 decembrie, va avea loc, la Bucuresti, testarea unui lot de 30 de jucatori din campionatul intern, in vederea pregatirii meciurilor internationale din anul 2002. Echipa nationala de seniori se va reuni pe data de 10 ianuarie, in vederea partidei cu reprezentativa Portugaliei, din 3 februarie. Reamintim ca fostul antrenor principal al echipei Romaniei, Mircea Paraschiv, a demisionat dupa meciul pierdut de -tricolori-, la un scor record, 0-134, in fata reprezentativei Angliei.
Presedintele Morariu a mai spus ca la FRR nu s-a primit nici un document oficial de la International Rugby Board (IRB) privind programul de finantare al rugby-ului romanesc in urmatorii cinci ani. Fostul presedinte al FRR, Dumitru Mihalache, anuntase ca IRB va sprijini, printr-un program, rugby-ul romanesc, in urmatorii cinci ani, cu aproximativ 4,5 milioane de dolari. -Intr-adevar, la federatie exista o schita de program in acest sens, dar nu s-a primit de la IRB nici un document oficial care sa specifice cati bani vom primi si pe ce perioada. Oricum, daca acest program va deveni viabil, vom indrepta banii catre activitatile de copii si juniori-, a adaugat Morariu, care va participa, in aceasta saptamana, la Congresul Federatiei Internationale de Rugby (FIRA) de la Paris.
Secretarul general al FRR, Hacic Garabet, a declarat ca situatia financiara a federatiei este foarte grea. -In acest moment, in contul federatiei se mai gasesc doar 17 milioane de lei, 700 de lire sterline si vreo 800 de dolari, in timp ce datoriile sunt de aproximativ 400 milioane de lei-, a mentionat Garabet. Din fericire, pentru anul 2002, IRB a aprobat marirea cu 60% a alocatiei de finantare pentru Romania, ceea ce va insemna ca FRR va beneficia de 190.000 de lire sterline. Tot e ceva!