Home Economic-Financiar Finantele vand vinul vechi de Odobesti cu 2.000 de lei litrul

Finantele vand vinul vechi de Odobesti cu 2.000 de lei litrul

DISTRIBUIŢI

Situatia financiara a combinatului de vinificatie Romvitis SA Odobesti va fi analizata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, cand va fi propusa intrarea in faliment a societatii, spun surse din cadrul intreprinderii. Prin aceasta se pune cep, practic, vinului de Odobesti, marca de mare prestigiu, care a fost ani de-a randul sursa importanta de venituri in valuta pentru Romania. Dupa ce societatea a fost dezmembrata, urmare a actiunilor in justitie a Casei de Pensii Judetene, recent, in numele recuperarii datoriilor restante la buget, Directia Finantelor a vandut 500 de vagoane de vin vechi de Odobesti, la pret de batjocura, mai ieftin chiar decat pretul strugurilor.

Romvitis SA este urmasul fostului IAS de la Odobesti, intreprindere -tip-, aidoma celorlalte care fusesera ridicate inainte de 1989 in fiecare centru vinicol de traditie al Romaniei, toate -dotate- cu linii de vinificatie a productiei de struguri.

In acest context, privatizarea SC Romvitis SA a venit ca un fapt firesc, deoarece, la acea data, in decembrie 2000, societatea inregistra un volum de 150 de miliarde de lei datorii restante, din care 100 de miliarde dobanzi si penalitati. Dat fiind volumul datoriilor, pachetul de 70% al FPS a fost vandut PAS-ului societatii cu 1,7 miliarde de lei. Din euforie, neglijenta sau poate din prea mult optimism, PAS a acceptat sa semneze contractul de vanzare-cumparare a actiunilor, chiar daca acesta nu prevedea, niciunde, un grafic de esalonare a platilor restante. Inginerul Toader Corduneanu, administratorul societatii, admite ca a acceptat o asemenea situatie mergand pe premisa ca noua putere, instalata in fapt dupa data privatizarii societatii, va fi intelegatoare in problema platii datoriilor.

Cu aceiasi salariati si aceeasi conducere, Romvitis Odobesti a reusit, dupa privatizare, sa plateasca toate datoriile curente si sa fie in masura sa-si planifice restituirea treptata a datoriilor restante. Nu stiau insa ce li se pregatea! Cu un zel care nu poate fi regasit in cazul datornicilor -cu greutate-, creditorii (Casa de Pensii, CJAS si Oficiul Fortelor de Munca) au solicitat executarea silita a societatii. S-a finalizat evaluarea, in urma careia au fost scoase la licitatie activele societatii, -Combinatul de vinificatie- putand fi cumparat separat. Fapt indelung contestat de conducere si sindicat, pentru ca acesta era centrul vital al intregii activitati desfasurate de societate, in lipsa acestui activ fiind imposibil de realizat tratarea, conditionarea si imbutelierea produselor comercializate sub marca -Odobesti-.

Mai mult, combinatului a fost evaluat la o suma putin peste 20 miliarde de lei, Toader Corduneanu precizandu-ne ca activul similar din Cotesti este apreciat la circa 63 miliarde de lei. Astfel incat, la licitatia din 27 iulie, s-au prezentat doi ofertanti care, dintre toate activele, au licitat numai combinatul si terenul aferent, adjudecat in final cu numai 4,11 miliarde de lei, plata in rate. Natural ca datoria pentru ce a mai ramas din societate a fost diminuata cu valoarea sumei incasate, 4,11 miliarde de lei, nicidecum 20 sau 60 miliarde de lei, in timp ce noul proprietar, o societate din Bucuresti, a primit combinatul -curat- si rentabil. Au urmat liniile de vinificatie si de imbuteliat, -pierdute- de Romvitis in diverse forme, ramanand astfel doar cu mangaierea celor circa 1.000 de vagoane de vin de Odobesti invechit, cu o valoare pe masura. Pana cand Directia Finantelor Vrancea a decis sa vanda jumatate din aceasta cantitate, mare parte din ea la pretul infim de 2.000 de lei/litru, mai mic decat al strugurilor (3.000-6.000 lei/kg). Astfel incat Romvitis a ramas si fara vin si cu datorii, pana cand judecatorul sindic, ce va fi desemnat in urma AGA de peste doua saptamani, va decide daca si cat va mai ramane din producatorul vinului de Odobesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.