De la 1 ianuarie 2002, mii de salariati din invatamantul preuniversitar vor ingrosa randurile somerilor. Conform unei adrese a Ministerului Educatiei si Cercetarii, inspectoratele scolare au obligatia sa aplice politica salariala a MEC, care prevede, printre altele, si incadrarea in bugetul alocat Educatiei pentru anul 2002, raportul dintre numarul elevilor si cel al cadrelor didactice dintr-o unitate scolara etc.
In ce priveste personalul didactic, MEC sustine ca reducerea numarului de posturi este, la nivel national, de doar 4.000. Insa cu totul altceva se intampla in teritoriu…
Neamt
Bugetul pe 2002 alocat invatamantului din judetul Neamt presupune trimiterea in somaj a 1293 de angajati.
Prefectul judetului, Vasile Pruteanu si inspectorul scolar general, Emil Creanga, sustinuti de parlamentari de Neamt, au avut o intrevedere cu Ministrul Educatiei si Cercetarii (MEC), Ecaterina Andronescu, cerand ca numarul de posturi ce trebuie restructurate sa fie mai mic.
-Numarul de norme aprobat de MEC e de doar 8167 de norme, fata de 9460,5 norme, cat ar fi necesare-, a declarat Gabriel Plosca, lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Acesta spune ca fundamentarea numarului de norme pentru actualul an scolar s-a facut prin Hotarare de Guvern inca de anul trecut si ca masura e ilegala.
FSLI Neamt studiaza posibilitatea actionarii in judecata a MEC. Cheltuiala cu cele 1.293 de posturi necesita doar 70 miliarde lei, pe care MEC spune ca nu le are.
Inspectorul general, Emil Creanga, sustine ca daca nu se fac aceste reduceri de personal, nu vor mai fi bani de salarii.
-Imi pare rau sa fiu facut responsabil de lucruri pe care le-au facut altii. Facem aceste reduceri cu strangere de inima, dar oamenii trebuie sa stie ca, daca raportarile fostului inspector general erau corecte, nu se ajungea aici. Pentru anul scolar 2002-2003 vom face toate diligentele pentru a asigura numarul de norme necesar unui invatamant de calitate-, a precizat Emil Creanga.
Valcea
Mai mult de 300 de persoane din judetul Valcea, care lucreaza in invatamant, vor trebui sa-si caute un alt loc de munca, incepand cu ianuarie 2002. Conform unei prevederi a Legii bugetului pe anul 2002 (lege care va intra in vigoare in prima zi a anului viitor), pentru a reduce cheltuielile din acest sector, in unitatile de invatamant trebuie sa se faca reduceri de personal. In Valcea, din cele peste 6.800 de posturi cate sunt in prezent, la inceputul anului 2002 vor ramane doar 6.597. Restructurarea se va face in randul personalului TESA, al personalului administrativ si chiar in randul cadrelor didactice. Gheorghe Vieru, inspector scolar general, considera ca aceasta reducere de personal nu va afecta -prea mult- procesul instructiv-educativ din judet.
Suceava
150 de cadre din invatamantul preuniversitar vor fi disponibilizate de la 1 ianuarie 2002. Potrivit sefului Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Mihai Vatcu, din invatamantul sucevean vor pleca persoanele care au fost angajate prin fortarea legii si persoanele care nu isi fac datoria. -La inceputul anului scolar, ne-a declarat Mihai Vatcu, s-au constituit grupe de elevi ce aveau aparent o baza legala. Daca, de exemplu, intr-o clasa din ciclul primar erau 26 de elevi – limita legala fiind de 25, s-a procedat la divizarea acelei clase in doua grupe. Aceste grupe functioneaza acum la limita normalului, existand riscul ca, daca se transfera vreun elev, ele sa intre in ilegalitate, functionand cu un numar prea mic de copii. Daca se constata ca s-a fortat formarea acestor grupe doar pentru a angaja cadre noi, acesti dascali vor fi disponibilizati, iar directorii vor fi sanctionati si risca sa plateasca salariile dascalilor pe care i-au angajat fortand legea-. Potrivit inspectorului general, nu vor fi dati afara suplinitorii necalificati care au fost angajati legal. Inspectoratul Scolar Judetean Suceava a trimis deja adrese la toate unitatile scolare din judet prin care directorii sunt rugati sa aiba in vedere posibilitatea disponibilizarii de cadre. Listele cu persoanele propuse pentru disponibilizare vor fi trimise la ISJ, care va hotari, in Consiliul de Administratie, care vor fi cei 150 de oameni ce vor ramane someri, la inceputul anului viitor. Seful inspectoratului scolar si-a exprimat increderea ca listele cu persoanele propuse pentru disponibilizari vor fi facute, la nivelul scolilor, in prezenta membrilor de sindicat, care vor trebui sa inteleaga starea lucrurilor, si cu care spera ca va purta un dialog -constructiv-. Mihai Vatcu a adaugat ca -aceste masuri vor fi bine cantarite si intentionam ca pana la 1 ianuarie sa clarificam aceste lucruri, deoarece nu dorim sa ne trezim cu fel de fel de litigii, cu oameni nedreptatiti sau sa avem de-a face cu masuri care au la baza subiectivismul-. Potrivit sefului invatamantului sucevean, vor fi disponibilizate in special cadrele din administratie, intrucat planul de scolarizare trebuie respectat.