Presedintele Ion Iliescu a declarat, ieri, ca a propus Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al agriculturii, Ioan Avram Muresan. O actiune laudabila, care poate demonstra ca legea nu face discriminari, dar care poate fi interpretata si ca un avertisment pentru cei care azi comit sau sunt tentati sa comita infractiuni sub protectia rangului guvernamental. Problema cea mare consta in faptul ca in aceeasi situatie cu Muresan se afla si persoane care apartin trup si suflet actualei Puteri. Exemplu elocvent este chiar -copilul de suflet- al presedintelui Iliescu, revolutionarul Bebe Ivanovici.
Chiar ieri, cand, in baza raportului Comisiei pentru cercetarea sesizarilor privind infractiunile savarsite de membrii Guvernului, presedintele propunea Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva lui Muresan, Curtea Suprema de Justitie dispunea restituirea catre procurori a dosarului penal in care Bebe Ivanovici este urmarit penal in afacerea tiparirii certificatelor de revolutionar. Motivul? Ivanovici a comis faptele pentru care a fost cercetat in perioada in care era membru al Guvernului. Adica, exact aceeasi situatie in care a comis faptele Ioan Muresan. Daca nu-i va aplica lui Bebe Ivanovici acelasi tratament, va demonstra ca lupta impotriva coruptiei se duce dupa criterii politice. Daca este hotarat sa arate lumii intregi ca in Romania lupta impotriva coruptiei nu mai tine cont de coloratura politica, va trebui sa-l sacrifice pe Bebe. Ce va alege presedintele?
Cazul Muresan, un precedent periculos pentru actuala Putere
In cazul lui Muresan, presedintele Iliescu a precizat ca propunerea sa de urmarire penala a acestuia, facuta Parchetului, survine raportului facut de Comisia pentru cercetarea sesizarilor privind infractiunile savarsite de membrii Guvernului in cazul scoaterii din rezerva statului a 5.000 tone de ulei de floarea-soarelui -fara respectarea reglementarilor- legale.
Ioan Muresan a fost audiat, in urma cu doua saptamani, la Palatul Cotroceni, de Comisia pentru cercetarea sezizarilor privind infractiunile savarsite de membri ai Guvernului. Aceasta comisie a fost infiintata in 17 octombrie, printr-un decret prezidential, conform Legii raspunderii ministeriale si este condusa de consilierul de stat pentru probleme juridice din cadrul Administratiei prezidentiale Serban Nicolae. Comisia analizeaza sesizarile primite de presedintele Iliescu privind savarsirea unor infractiuni de catre fosti sau actuali membri ai Guvernului. Membrii comisiei emit un punct de vedere in urma analizelor efectuate in cazurile respective, pe care il prezinta presedintelui Iliescu, iar acesta decide daca sesizarea va fi clasata sau se va declansa urmarirea penala.
In cazul lui Ioan Muresan, comisia a analizat o sesizare privind scoaterea din rezerva de stat a 5.000 tone de ulei, in beneficiul societatii Sun Oil.
Ca si Muresan, Bebe Ivanovici este acuzat de abuz in serviciu
In ceea ce-l priveste pe Bebe Ivanovici, dosarul penal al acestuia, referitor la tiparirea unor certificate de revolutionar, va fi restituit procurorilor, ca urmare a hotararii de ieri a Curtii Supreme de Justitie.
Cu doua voturi -pentru- si unul -impotriva-, instanta suprema a admis faptul ca, la momentul comiterii faptelor pentru care a fost trimis in judecata, Bebe Ivanovici era membru al Guvernului, iar procurorii nu ar fi indeplinit procedurile legale in astfel de cazuri. Concret, cazul Ivanovici intra sub incidenta Legii 115/1999 privind raspunderea ministeriala, adica exact ca in cazul lui Muresan.
In data de 24 noiembrie 1999, Parchetul Curtii Supreme de Justitie a hotarat trimiterea in judecata a fostului sef al Secretariatului de Stat privind Problemele Revolutionarilor din decembrie 1989 (SSPR), Constantin Bebe Ivanovici, sub acuzatia de abuz in serviciu, pentru ca acesta, fara sa se organizeze o licitatie, a dat dispozitie sa se tipareasca certificatele de revolutionar, executantul solicitand aproape cu 63 milioane de lei mai mult decat ar fi costat in mod normal operatiunea. De altfel, cazul in speta a fost sesizat si de Curtea de Conturi, inca din noiembrie 1996. Acum, nu mai este nevoie decat ca aceeasi comisie prezidentiala care l-a cercetat pe Muresan sa fie sesizata si in cazul lui Bebe Ivanovici.