Intre credinciosii ortodocsi si greco-catolici din Mihalt, judetul Alba, nu mai exista nici o cale de impacare. Biserica este -Casa Domnului- si nu o mosie a vreunui cult sau altul, dar greco-catolicii din comuna nu pot sa tina slujbe in biserica din centru. De 10 ani, preotul ortodox inchide biserica dupa terminarea slujbei, iar greco-catolicii se roaga in fata lacasului de cult, sub copaci sau in scoala. Pentru jandarmi si politisti a devenit deja o obisnuinta sa-si petreaca duminicile sau zilele de sarbatoare la usa bisericii din Mihalt. Nici macar sarbatorile de Paste sau cum a fost cazul de Sfantul Nicolae, nu au reusit sa-i impace pe credinciosi. Oamenii de ordine se pregatesc ca si de Craciun sa fie paznicii satului.
Lupta pentru biserica
In Mihalt sunt in acest moment doua biserici si la ambele oficiaza slujbele preoti ortodocsi. Una dintre ele, situata in centrul comunei, a fost construita de catre greco-catolici. Dupa 1948, cand aceasta religie a fost scoasa in ilegalitate de catre comunisti, biserica a trecut in administrarea ortodocsilor. A fost si momentul in care majoritatea greco-catolicilor din sat au trecut la ortodocsi, pentru a avea unde se ruga.
Dupa Revolutia din 1989, greco-catolicii au incercat sa intre in posesia bisericii, dar toate demersurile lor s-au lovit de refuzul ortodocsilor. La inceputul anului 1999, la Blaj s-a intrunit Comisia de Dialog, constituita din reprezentanti ai bisericilor greco-catolica si ortodoxa, care a discutat problema retrocedarii lacaselor de cult. La acea data, s-a convenit ca in localitatile unde sunt doua biserici, una sa fie retrocedata greco-catolicilor, iar daca exista un singur lacas de cult, slujbele sa se desfasoare alternativ. In cele mai multe cazuri, aceasta decizie a fost pusa in aplicare. Exemple sunt chiar langa Mihalt, la Santimbru si Galtiu, unde rugaciunile se desfasoara alternativ, ortodocsii de dimineata, iar greco-catolicii dupa-amiaza.
Greco-catolicii din Mihalt sustin insa ca la ei nu poate fi intelegere intre culte din cauza preotului ortodox Ioan Decean, sustinut de conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba-Iulia.
Impartasanie in zapada
Conflictele in Mihalt continua in fiecare zi de duminica sau de sarbatoare. De Sfantul Nicolae, greco-catolicii au dorit din nou sa tina slujba in biserica, dar, ca de fiecare data, au fost opriti de catre preotul ortodox. A fost nevoie de 50 de jandarmi si de 10 politisti, pentru a preintampina un eventual conflict de proportii, asa cum s-a intamplat in alte situatii, cand s-a ajuns la adevarate batalii, cu preotii ca -generali de armata-.
Preotul ortodox Ioan Decea nu a admis nici macar ca greco-catolicii sa asiste la slujba, dar pana la urma a fost convins de oamenii de ordine ca interdictia este o ilegalitate. In jurul orei 12.00, preotul greco-catolic Petru Stanea, insotit de un grup de credinciosi, a incercat sa tina slujba in biserica, dar fara succes. Desi afara era cu cateva grade sub zero, greco-catolicii au transportat in curtea bisericii o masa, pe care au transformat-o intr-un fel de altar. S-a reusit astfel sa se tina o slujba religioasa, la care au asistat cateva zeci de credinciosi.
Un lacas in disputa
Preotul ortodox Ioan Decean nu a parut deloc impresionat de calvarul la care sunt supusi greco-catolicii din sat. -Noi suntem intabulati pe biserica. Am castigat procesele de la Judecatorie si Tribunal. Noi suntem dispusi sa-i ajutam sa construiasca alta biserica, dar ei nu vor-, a declarat preotul Decean.
Greco-catolicii nu doresc alta biserica deoarece lacasul de cult a fost construit de parintii lor. Daca nici asa nu vom rezolva nimic, mergem pana la Bucuresti-, a mai spus preotul greco-catolic Stanea.
In ciuda tolerantei si a dragostei de aproape pe care a propovaduit-o Iisus Hristos, la Mihalt, dupa 11 ani de la Revolutie, crestinii celor doua rituri nu au reusit inca sa gaseasca o cale de intelegere.