Securitatea celor mai puternici oameni ai lumii care vor participa la Summitul NATO de la București stă în mâinile lor. De curajul și de sincronizarea mișcărilor lor va depinde practic siguranța lui George Bush, Vladimir Putin, a Angelei Merkel sau a lui Nicolas Sarkozy. Sunt oamenii din umbră, cu o stăpânire de sine perfectă, antrenați să nu dea greș niciodată. Este vorba despre lunetiștii și pirotehniștii SRI, SPP, Jandarmeriei și ai Grupului Special de Protecție și Intervenție "Acvila", dar și de specialiștii NBC ai MIRA și ISU, care pe parcursul celor două zile de Summit nu vor avea nici masă, nici casă, nici somn. Ieri, unitățile speciale de lunetiști, pirotehniști și de intervenție în caz de atac nuclear, biologic sau chimic din subordinea serviciilor secrete românești și a Ministerului de Interne au efectuat trei intervenții demonstrative în caz de posibil atentat, demonstrându-și încă o dată profesionalismul în situații critice.
Omul invizibil care asigură succesul unei misiuni antiteroriste
Aplicația antiteroristă, organizată ieri de unitățile SRI, SPP, Jandarmeriei și Grupului Special de Protecție și Intervenție "Acvila", a debutat în Poligonul Băneasa, cu o adevărată demonstrație de măiestrie a lunetiștilor din cadrul celor patru instituții menționate. Având o condiție fizică și psihică extraordinară, oamenii în combinezoane negre, pentru care stăpânirea de sine și precizia sunt elementele vitale, au reușit să demonstreze că pot doborî fără nicio ezitare, de la sute de metri depărtare, doar cu o singură apăsare de trăgaci, eventualele pericole teroriste care s-ar putea ivi pe perioada derulării Summitului NATO. Oamenii, pentru care viața se măsoară cu un simplu "click", invizibili în timpul misiunilor, ne-au povestit că succesul unei operațiuni în care sunt implicați constă în sincronizarea dintre trăgător și observator. "Cheia succesului în activitatea unei echipe de lunetiști constă atât în discreție, dar mai ales în antrenarea relației simbiotice dintre parteneri, astfel încât echipa să acționeze ca un component unitar. Cuplul lunetist-observator reprezintă un element indispensabil în cadrul dispozitivelor de protecție, asta datorită faptului că el are o vedere de ansamblu asupra unei zone de responsabilitate, fiind obligat să transmită informații esențiale în timp real atunci când apar evenimente neprevăzute cu potențial periculos care pun în pericol viața unei persoane protejate", ne-a declarat un lunetist SRI cu o experiență de 15 ani în misiuni cu grad de securitate zero. Personajul, al cărui nume nu am reușit să-l aflăm, ne-a destăinuit că de-a lungul carierei sale a întâmpinat zeci de momente critice, în care degetul său era deja pregătit să apese pe trăgaci. Întrebat care este cheia succesului pentru un lunetist de elită, ofițerul SRI din fața noastră ne-a destăinuit cu un calm deosebit că totul stă în antrenament, dar mai ales în psihic: "Când ai misiune, uiți toate problemele personale care le ai. Uiți că ai copilul bolnav, că ai credit la bancă și nu dispui de bani să-l rambursezi, uiți că te-ai certat cu soacra. Trebuie să ai o condiție psihică și fizică excelentă, care se dobândesc în urma a mii de ore de antrenament și a sute de misiuni. Nu în ultimul rând, secretul reușitei stă în lunetă. Regula de bază este să nu schimbi luneta niciodată. Arma o schimbi în funcție de misiuni, însă luneta nu o schimbi niciodată. Pentru un lunetist ea este mai de preț ca nevasta".
Pirotehniștii și specialiștii NBC, oameni cu al șaselea simț
Într-o misiune antiteroristă sau de protecție, un rol la fel de important precum cel al lunetiștilor îl au și pirotehniștii și specialiștii care intervin în caz de atac nuclear, biologic sau chimic. Sunt "îmblânzitorii" de explozibili și de arme bio-chimice gata orcând să ucidă milioane de oameni. Ieri, cu ocazia aplicației organizată în București, pirotehniștii SRI și SPP au făcut o adevărată demonstrație de forță. Însoțiți de câinii de serviciu special dresați să depisteze substanțe explozibile și de un super-robot telecomandat, pirotehniștii SRI au simulat, în apropiere de "Crown Plaza", găsirea unui dispozitiv exploziv aruncat pe peluza hotelului patronat de George Copos. Extrem de abili, ofițerii prezenți la aplicație au reușit să ofere o mostră de măiestrie, rezolvând situația critică în decurs de doar câteva minute, exact ca în filmele americane.
La rândul lor, și specialiștii MIRA și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, antrenați să intervină în caz de atac nuclear, biologic sau chimic, au simulat în imediata vecinătate a Fântânii Miorița un atac bio-chimic ipotetic.
Dotați cu auto-utilitarele și laboratoarele mobile de ultimă generație, care vor fi pregătite pe timpul Summitului NATO să intervină în orice clipă în eventualitatea unor atacuri chimice, biologice, nucleare sau radioactive, specialiștii NBC au lăsat cu gura mască asistența. Cu o pregătire fizică de invidiat, trupele de elită ale NBC, au declarat că, deși șansele unui eventual atac bio-chimic sau nuclear pe timpul reuniunii aliaților NATO de la București este exclus, ei sunt totuși pregătiți să intervină în orice moment.
Bucureștiul – cel mai sigur loc din lume
Conform datelor oficiale furnizate de instituțiile implicate în organizarea Summitului NATO de la București, în perioada 2-4 aprilie, aproape 3.800 de polițiști, jandarmi, angajați ai structurilor pentru situații de urgență și polițiști de frontieră din județele Prahova, Giurgiu, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Călărași, Constanța, Dolj, Brașov sau Vrancea, vor fi detașați în Capitală. Aceștia se vor alătura celor 9.000 de polițiști, 8.000 de jandarmi, 1.800 de polițiști de frontieră, 1.600 de specialiști pentru situații de urgență, 2.550 de lucrători din alte categorii și celor câteva zeci de echipe de lunetiști și de luptători ai Grupului Special de Protecție și Intervenție ACVILA, astfel încât locul unde se va derula cel mai mare Summit din istoria Alianței Nord-Atlantice să devină impenetrabil.