Ziua de ieri a marcat un record romanesc in materie de privatizare: trei intreprinderi cuprinse in Programul PSAL au iesit de sub aripa statului, iar cea de-a patra – Combinatul Siderurgic Resita (CSR) – revine in administrare privata, dupa luni intregi de proteste sindicale, concedieri, intreruperea productiei si intrarea in reorganizare judiciara.
Pentru societatile Elsid Titu, Rotec Buzau si Argesana Pitesti, valoarea totala a contractelor de privatizare a fost de aproximativ 12 milioane de euro, dintre care jumatate reprezinta angajamentele de investitii. In ceea ce priveste CSR, sindicatele au semnat, in cele din urma, un acord social cu actionarul majoritar Noble Ventures, ceea ce va permite plata salariilor restante si reluarea productiei, incepand cu 1 aprilie anul viitor, pana atunci urmand sa fie facute investitii semnificative.
Si la Roman SA Brasov, acolo unde nimic nu mai parea posibil, s-a creat o societate mixta (Fire Fighting International) cu firma Iveco Magirus, societate care va produce camioane de pompieri. Ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat ieri ca 2002 va fi anul de varf al privatizarii romanesti.
Anul viitor va reprezenta anul de varf al privatizarii din Romania, planurile autoritatii pentru privatizare avand ca obiectiv vanzarea tuturor societatilor incluse in Programul PSAL I si lansarea, in al doilea semestru, a anunturilor de privatizare pentru societatile din Programul PSAL II, a anuntat, ieri, ministrul de resort, Ovidiu Musetescu.
-De la inceputul lunii aprilie am reusit sa vindem cinci societati incluse in PSAL I, iar pana la sfarsitul anului sper sa semnam contractele pentru alte cinci-sase societati, astfel incat cred ca la momentul de bilant se poate spune ca ne-am descurcat rezonabil-, a spus Musetescu, precizand ca Autoritatea este -la zi- cu respectarea conditiilor asumate fata de FMI si Banca Mondiala.
Pe langa semnarea unor contracte, Musetescu a anuntat si lansarea anunturilor de vanzare pentru alte patru-cinci societati aflate in portofoliul Autoritatii. -Intentionam sa lansam privatizarea Rocar Bucuresti, unde, in ciuda problemelor care exista acolo, a crescut interesul investitorilor-, a spus ministrul autoritatii, adaugand ca anuntul de vanzare a pachetului majoritar de actiuni ar putea aparea pana la sfarsitul acestui an.
Autoritatea estimeaza, de asemenea, pentru luna ianuarie, finalizarea tranzactiilor pentru societatile Viromet Victoria si Santierul Naval Constanta.
Musetescu a mai spus ca multe societati din cadrul PSAL I se confrunta cu probleme de mediu, care influenteaza vanzarea acestora. -Incercam sa negociem obtinerea unor fonduri prin intermediul programelor PHARE, cofinantate de statul roman, si sa ajutam astfel cumparatorii sa depaseasca acest gen de probleme-, a adaugat ministrul autoritatii pentru privatizare.
Un alt aspect dificil de depasit in faza negocierilor pentru vanzarea societatilor din PSAL I este si existenta in patrimoniul acestora a unor active de utilitate publica, precum centrale termice sau chiar policlinici, a mai spus Musetescu.
-Este greu sa vinzi o societate care livreaza energie termica unui intreg oras si care se ocupa de fapt cu productia de produse chimice, trebuie ca aceste active de interes public sa fie transferate in administrarea autoritatilor locale inainte de privatizare, pentru ca noi vindem societati comerciale si atat-, a spus ministrul autoritatii pentru privatizare.
Nemultumirile ministrului in ceea ce priveste bilantul privatizarilor din 2001 sunt legate, in principal, de numarul foarte mare al notificarilor de retrocedare privind active aflate in proprietatea Autoritatii.
-Am primit peste 2.000 de notificari, care insumate reprezinta despagubiri in valoare de 50.000 miliarde de lei-, a adaugat Musetescu. El spune ca aceste notificari creeaza retineri justificate din partea potentialilor investitori, care, in opinia sa, -se intreaba daca nu cumva la o saptamana dupa ce au cumparat o societate se pot trezi ca raman fara ea dupa o revendicare sau ca trebuie sa plateasca mai multi bani decat pretul initial-.
O alta problema mentionata de Musetescu a fost cea a abuzurilor pe care conducerea si membrii Consiliilor de Administratie ale societatilor le fac incepand din momentul lansarii la privatizare a societatilor respective.
-Din momentul in care apare anuntul, directorii incheie contracte de leasing, contracte comerciale oneroase, fac tot felul de afaceri paguboase pentru societate, astfel incat cumparatorul preia dupa semnarea contractului o societate diferita de cea descrisa in caietul de sarcini-, a spus Musetescu.