Home Social Romania risca amenzi de zeci de milioane de euro. Anual!

Romania risca amenzi de zeci de milioane de euro. Anual!

DISTRIBUIŢI

Autoritatile romane trebuie sa faca progrese rapide in implementarea legislatiei Uniunii Europene in materie de mediu, altfel risca amenzi de peste 37 milioane de euro anual, potrivit unui comunicat al World Wide Fund for Nature (WWF), organizatie globala pentru conservare a naturii.

Distrugerea zonelor protejate a fost semnalata in repetate randuri de presa, iar acum a ajuns la Bruxelles. In urma semnarii Tratatului de aderare la UE in data de 25 aprilie 2005, Romania este obligata sa indeplineasca cerintele in materie de ecologie si, de asemenea, trebuie sa trimita pana la data aderarii o lista cu propuneri de locatii pentru a fi incluse in reteaua de locuri protejate -Natura 2000-. In cazul in care cerintele nu sunt respectate, Romania risca sa fie amendata zilnic de catre Curtea Europeana de Justitie cu o suma ce ar putea ajunge la cel putin 37 milioane de euro pe an. Pe langa aceste sanctiuni, s-ar putea ajunge la pierderea de fonduri structurale europene ori la alte moduri de sprijinire a Romaniei. Nu putine sunt scandalurile din ultimul timp care au intrat in vizorul Consiliului Europei, cele mai controversate fiind cel de la Rosia Montana, inceperea construirii canalului Bistroe de catre Ucraina, fara consultari cu partea romana, ori dorinta ex-ministrului Dan Matei Agathon de a amplasa Dracula Park langa Sighisoara, ce a starnit proteste internationale, si lista poate continua.

Organizatia globala pentru conservarea naturii recomanda cartografierea bogatiei naturale a Romaniei, astfel incat cele mai importante zone de interes european sa fie identificate cu usurinta. Erika Stanciu, de la WWF Danube-Carpathian, declara ca -Romania, cu mai putin de doi ani inainte de aderare, se confrunta cu o provocare imensa in pregatirea retelei de zone protejate. Sper ca noul guvern va demonstra un angajament mai serios in implementarea UE, dar va trebui sa se miste foarte repede-.

40% din defrisari sunt facute ilegal

Romania se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste taierea ilegala a copacilor. Numai 60% din aceste activitati se desfasoara in conformitate cu legislatia in vigoare. Ministerul Agriculturii a recunoscut veridicitatea acestor informatii.

In vara anului trecut, din districtul forestier Borsa au fost taiati ilegal 14.000 metri cubi de busteni, iar in zona Gheorgheni a fost taiata – tot ilegal! – o cantitate de circa 42.000 metri cubi de lemn, intrata apoi in circuitul legal. Totodata, o companie care a primit dreptul de a exploata 550 metri cubi de busteni din parcul national Bucegi a taiat si vandut peste 2.100 de metri cubi. Acestea sunt numai cateva exemple dintr-o serie de ilegalitati petrecute in districtele forestiere din Romania. Volumul disponibil destinat recoltarii este calculat in functie de planul de management al fiecarei zone in parte, care are in vedere ciclul de rotatie a speciilor de copaci, compozitia fiecarei specii si structura padurii in functie de anumiti indicatori din teren si de structura pe clase de varsta. Membrii Fondului Mondial pentru Natura considera ca in tara noastra acest sistem nu este respectat decat in parte, ceea ce duce la defrisari si taieri ilegale, de cele mai multe ori in cantitati semnificative.

Potrivit raportului WWF, cea mai frecventa neregula este tendinta autoritatilor de a supraestima varsta copacilor din anumite zone, pentru a putea fi incluse in planul pentru recoltare. Aceasta practica este comuna padurilor cu copaci de 80-90 de ani, care nu pot fi taiati decat cand ajung la varsta de 100-110 ani.

Taierea sub pretextul de efectuare a unor lucrari sanitare sau de intretinere a padurilor – in urma carora sunt recoltate cantitati industriale si la preturi foarte mici – este considerata o grava abatere de la lege. Totodata, WWF a mai semnalat o serie de nereguli privind comercializarea lemnului, indeosebi modul de atribuire a licitatiilor.

Studiul concluzioneaza ca in Romania este foarte dificil de stabilit gradul de taieri ilegale si din cauza ca neregulile nu privesc doar taierile propriu-zise, ci si importurile si exporturile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.