Home Actualitate Ziua Nationala, sarbatorita in Spania

Ziua Nationala, sarbatorita in Spania

DISTRIBUIŢI

Cetatenii romani stabiliti in Spania, mai precis cei din Alcala, au sarbatorit aproape ca acasa Ziua Nationala a Romaniei. Pentru prima data, a fost prezent la manifestari si un oficial din Romania, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Radu Coclici. Mii de cetateni romani si spanioli au fost prezenti in Piata Cervantes de 1 Decembrie, unde au ascultat muzica populara romaneasca si -s-au batut- pe chiftelute, sarmale, virsli, mici si vin. La aceasta sarbatoare a tinut sa contribuie si Primaria din Alcala, care a alocat aproximativ 10.000 de marci germane.

-Orasul berzelor-

Alcala este un oras cu aproximativ 170.000 de locuitori si este numit de spanioli -orasul berzelor-, deoarece, datorita climei, tot timpul anului pot fi vazute cuiburi de berze pe acoperisurile caselor. In orasul spaniol s-a stabilit o comunitate puternica de romani. Legal, in Alcala locuiesc peste 5.000 de romani, iar 1.500 au actele depuse la autoritati pentru a obtine -taheta-, documentul prin care se obtine rezidenta pe teritoriul Spaniei. Cateva sute sunt plecati din judetul Alba (in special din zona localitatilor Sebes, Petresti, Alba Iulia, Cugir), in cautarea unui loc de munca, mult mai bine platit decat acasa.

La invitatia autoritatilor, de 1 Decembrie, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Radu Coclici, a fost prezent in Alcala pentru a participa impreuna cu comunitatea romaneasca la Sarbatoarea Nationala a Romaniei. -A fost una dintre cele mai emotionante Zile Nationale a Romaniei la care am participat. Este extraordinar sa vezi cum mii de oameni, impreuna cu oficialitatile din Alcala, au stat mai multe ore in Piata Cervantes pentru a asculta muzica populara si s-au minunat de bunatatile gastronomiei romanesti-, a spus Radu Coclici.

Organizare romaneasca

De organizarea manifestarilor s-a ocupat chiar comunitatea de romani din Alcala. -Comunitatea de romani din Alcala s-a organizat intr-o asociatie, condusa de Gheorghe Gainar, iar vicepresedinte este Ioan Marginean. Ei s-au ocupat de manifestarile de Ziua Nationala. Autoritatile locale au fost foarte primitoare. Primaria din Alcala a alocat chiar si fonduri pentru manifestari, aproximativ 10.000 de marci germane. Cred ca este singura primarie din lume care da bani pentru Ziua Nationala a altei tari. Este o dovada ca romanii plecati in Spania nu sunt asa de rau vazuti cum se spune. In Sala de Conferinte a Universitatii Cervantes din Alcala am tinut un scurt discurs despre ce inseamna ziua de 1 Decembrie pentru romani. La manifestari a participat si fiul printului Sturdza, Platon Sturdza, care este profesor de informatica la universitate-, a declarat viceprimarul municipiului Alba Iulia.

Ca o dovada in plus ca romanii stabiliti in Alcala sunt destul de apreciati, primaria din localitate a si construit o biserica pentru ei. -Sunt romani care o duc foarte bine in Spania. Trei persoane au reusit sa stranga in banca, in opt-noua luni de zile, 17.000 de marci si isi permit sa locuiasca intr-un apartament de patru camere, pe care platesc chirie 700 de marci. Unii dintre ei au inceput sa-si construiasca vile. Exemplu este chiar saxofonistul din formatia de muzica populara care a cantat de 1 Decembrie, Vasile Gheorghescu. Si, in mod sigur, toate acestea nu le-au facut din furat. Primaria din Alcala a si construit o biserica pentru comunitatea de romani, unde slujeste un preot din Romania. De fapt, biserica este locul de intalnire pentru <nou-veniti>. Aici te poti interesa unde este de lucru sau unde sa-ti gasesti o gazda unde sa locuiesti-, mai spune Radu Coclici.

Primaria din Alcala a si intocmit o scrisoare de intentie prin care doreste infratirea cu Alba Iulia. Viceprimarul Radu Coclici a mai declarat ca aceasta solicitare va fi luata in discutie la urmatoarea sedinta a Consiliului Local.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.