La Complexul expozitional Romexpo din Bucuresti, se incheie, astazi, expozitia de instrumente, echipamente si servicii meteorologice (METEOREX 2005), desfasurata simultan cu Conferinta tehnica pentru instrumente meteorologice si de mediu (TECO 2005). TECO-METEOREX se organizeaza o data la doi ani intr-una dintre cele 187 de tari membre ale Organizatiei Mondiale de Mediu (OMM), ceea ce inseamna ca Romania va mai fi gazda acestui eveniment peste aproape… 380 de ani.
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), sub patronajul Organizatiei Mondiale de Meteorologie, s-a ocupat ca anul acesta evenimentul sa aiba loc in tara noastra. La intrunire au participat 500 de specialisti in domeniu si producatori de instrumente si echipamente pentru servicii meteorologice din peste 100 de tari ale lumii. 60 de firme au expus echipamente si statii meterorologice, care, in functie de performante, aveau preturi de minim 7.000 de euro si puteau ajunge la sute de mii, chiar milioane de euro, cele mai sofisticate si informatizate in intregime. Ion Sandu, directorul ANM, a declarat ca -rolul sistemelor nationale de meteorologie este de a proteja viata si proprietatea si aceasta se poate realiza numai daca dispunem de aparatura moderna. Astfel se pot face avertizari care pot conduce la limitarea inundatiilor si a poluarii-.
Intalnirea expertilor din institute de cercetare din intreaga lume a prilejuit schimburi de informatii asupra celor mai recente evolutii in ceea ce priveste instrumentele, sistemele si serviciile meteorologice. Reprezentantul OMM, Dieter Schiessl, a spus ca organizatia prezidata de el -va continua sa faca recomandari fabricantilor si sa-i ghideze cu privire la instrumentele si metodele de observare aprobate de Organizatie. Pe termen lung, aceasta va sprijini cercetarea si planurile de dezvoltare ale fabricantilor, promovand un standard inalt si fabricarea unor instrumente mai eficiente din punct de vedere al costurilor-. Crearea unor instrumente si tehnologii adecvate reprezinta un pas important in gestionarea situatiilor neprevazute determinate de calamitatile naturale.