– Firma braileana Eximtur SRL a selectat si plasat forta de munca in strainatate, fara a detine aviz pentru acest obiect de activitate
– Mai multe cadre medicale brailene reclama faptul ca au fost pacalite de Eximtur cu cate 10 milioane de lei si vor banii inapoi
– In loc sa le trimita in Italia, conducerea firmei le-a dus cu vorba pe asistente timp de un an de zile
– Eximtur recruta asistenti medicali si fizioterapeuti din judetele Braila, Galati si Focsani
– Pentru obtinerea vizei, firma solicita 700 de dolari
– Inspectorii de munca au efectuat un control la firma si au descoperit ca aceasta incheiase, ilegal, circa 100 de contracte
-Am ramas cu banii dati si cu nici o garantie ca vom putea pleca-
Mai multe cadre medicale brailene s-au adresat redactiei noastre, reclamand faptul ca au fost pacalite de societatea Eximtur SRL. -Unele dintre noi ne-am adresat acestei firme inca din octombrie-noiembrie anul trecut, altele in ianuarie, februarie 2001. Pentru inceput, ni s-au perceput taxe de inscriere de 500.000 lei, respectiv un milion. In cursul lunilor mai-iunie, am fost anuntate ca putem face actele pentru plecare in Italia, ca asistente. Pentru a fi intocmite cat mai repede, ne-au sugerat sa le traducem in Braila si sa facem o procura pentru reprezentanta firmei, Liliana Loghin, care ar fi urmat sa plece la Bucuresti, pentru a obtine diverse aprobari de la ministere. Pentru aceste servicii, fiecare am dat cite opt milioane de lei. Timpul a trecut si, la sfarsitul lunii septembrie, ne-am pomenit ca suntem chemate la firma, pentru a mai da inca 1,5 sau trei milioane de lei. Au motivat ca sumele pe care le-am dat inainte au fost insuficiente pentru intocmirea actelor. Prin urmare, am dat si acesti bani-, ne-au declarat asistentele, care au dorit sa le asiguram anonimatul.
Tapajul de bani
Asistentele ne-au mai spus ca, la cererea lui Stefan Alexandrescu, au mai semnat si un contract, prin care se angajau sa dea firmei acestuia comision in lire sau dolari. Mai mult, asistentele au fost nevoite sa-si gaseasca giranti pentru acest contract si sa garanteze chiar cu propriile lor locuinte. -Intelegerea era de a plati firmei 150.000 de lire, lunar, timp de doi ani, din momentul in care vom incepe lucrul in Italia. In cazul in care n-am fi achitat aceasta suma, banii ar fi fost recuperati de la giranti sau prin scoaterea la licitatie a bunurilor imobile cu care am garantat. Am inteles ca asa se procedase si cu celelalte cadre medicale care apucasera sa plece. Problema este ca ne-am alertat din momentul in care am auzit ca doua asistente plecate prin firma lui Alexandrescu au intampinat mari greutati in Italia, in sensul ca nu au fost primite sa lucreze-, au mai precizat cadrele medicale brailene.
In cursul lunii octombrie, acestea au fost chemate la sediul firmei Eximtur SRL, pentru a li se inapoia actele si suma de 1,5 milioane lei de persoana, in scopul de a-si finaliza singure intocmirea actelor. -Trecuse deja prea mult timp, ne saturasem de promisiuni si am decis sa le cerem reprezentantilor firmei justificarea cheltuirii zecilor de milioane pe care le-am dat. Am fost refuzate categoric. Cel mai grav este ca am ramas cu banii dati si cu nici o garantie ca vom putea pleca-, au spus dezamagite asistentele.
ITM a interzis firmei Eximtur sa mai plaseze forta de munca in strainatate
Inspectorii de munca au descins la sediul firmei Eximtur SRL, pentru a verifica modul in care se efectuau operatiunile de selectie si plasare a fortei de munca. Corpul de Control al Inspectoratului Teritorial de Munca a constatat ca activitatea s-a desfasurat ilegal. -Societatea Eximtur nu are aviz pentru intermedierea de forta de munca in strainatate. Tot ce s-a facut prin intermediul acestei firmei este ilegal. Este irelevant faptul ca firma a depus, recent, documentatia la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, in scopul obtinerii acreditarii, conform legislatiei in vigoare. Pana la obtinerea avizului, societatea nu are voie sa mai plaseze forta de munca in strainatate-, ne-a spus raspicat Dumitru Vaduva, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca-Braila.
Rezultatele controlului au scos la iveala faptul ca, prin intermediul societatii Eximtur, fusesera incheiate aproximativ 100 de contracte, iar taxa perceputa din momentul in care beneficiarul avea viza era de 700 de dolari. Reprezentantii firmei recrutau asistenti medicali si fizioterapeuti, atat de pe raza judetului Braila, cat si de pe cea a judetelor Galati si Focsani.
Eforturile redactorilor nostri de a lua legatura cu Stefan Alexandrescu, patronul firmei, au fost zadarnice.