Ani de zile, capitalele Occidentului au fost raiul cersetorilor romani. Francofoni, cum suntem, cea mai mare concentrare de -tigani persecutati-, asa cum se autointitulau, nu o puteai descoperi decat in Paris. La aproape orice colt de strada gaseai o femeie cu un copil in brate care plangea de mama focului. Impresionati, la inceput, de asa-zisa drama, francezii bagau mana in buzunar si ofereau cativa franci cersetorilor. Cum totul are o limita, si mila parizienilor s-a terminat, drept pentru care cersetorii au fost stransi de pe strada si internati in centre speciale. Imediat ce a fost posibil, intre Franta si Romania a fost incheiat un acord de readmisie. In baza acestui act, adultii aflati ilegal pe teritoriul francez au fost imbarcati in avioane si trimisi la Bucuresti. Au ramas insa zeci de copii abandonati sau trimisi special sa cerseasca.
Tiganii care isi stabilisera cartierul general in Paris se foloseau de copii pentru cersit sau chiar ii initiau in tainele furtului din buzunare sau a spartului de autoturisme. Ramasi fara -parinti-, micutii infractori au fost nevoiti sa se descurce singuri si, cum ceea ce invatasera in trecut le ramasese adanc intiparit in minte, au trecut la treaba. S-au organizat temeinic in bande si au inceput sa fure, sa talhareasca sau sa se prostitueze. Agresivitatea si activitatea intensa a acestor bande de minori nu au trecut neaoservate, presa franceza facand, nu o data, praf si pulbere autoritatile, incapabile, in opinia ziaristilor, sa faca fata noii provocari. Alaturi de autoritatile franceze, presa a pus la zid si Romania, care pe buna dreptate era acuzata ca nu poate stapani fenomenul migratiei ilegale.
Nevrand sa aiba probleme inutile, oficialii francezi au redeschis negocierile cu partea romana, pentru a stabili modalitatile prin care copiii de origine romana abandonati in Franta pot fi trimisi inapoi in tara de origine.
-Intre Romania si Franta exista un acord de readmisie a cetatenilor. Partea franceza a solicitat si rezolvarea problemei copiilor romani abandonati in Franta. Asa cum era si normal, fiind chiar o obligatie stabilita prin lege, statul roman trebuie sa aiba grija de toti romanii aflati in strainatate, dar in special de minori. Discutiile nu au putut fi finalizate, deoarece exista anumite piedici cauzate de legea franceza, care nu permite expluzarea minorilor-, explica secretarul de stat din Ministerul de Interne, Alexandru Farcas.
In calea expulzarii copiilor romani abandonati in Franta nu sta doar interdictia legala, ci chiar sistemul de protejare a minorului. In mod concret, in Franta, un copil al strazii nu poate fi obligat sa stea intr-un centru special. Din acest motiv, actiunile autoritatilor franceze sunt, din start, sortite esecului. Copiii adunati de pe strazi sau prinsi de Politie sunt incredintati unor centre speciale. Aici sunt spalati si hraniti, autoritatile avand grija sa primeasca haine curate si asistenta medicala. Singurul lucru pe care nu-l pot face este sa-i retina, motiv pentru care, dupa ce se odihnesc, copiii pleaca din nou pe strada.
-Pentru a se putea trece la trimiterea in tara a minorilor de origine romana, francezii trebuie sa gaseasca o solutie pentru a-i tine in camine pe copii. In momentul de fata, nici macar nu se stie cam cati sunt. Se presupune ca ar fi vorba de 50-60, dar sigur nu se poate sti-, adauga Alexandru Farcas.
In cazul in care francezii modifica legea si pot trece la expulzarea minorilor, problema destul de greu de rezolvat, data fiind opozitia organizatiilor pentru protectia copiilor, ramane de vazut ce solutie vor gasii romanii. Aducerea in tara a acestora ar crea imense dificultati sistemului de ocrotire a minorilor, locurile din camine fiind destul de putine.
-Sunt sigur ca, in momentul in care se va trece la repatrierea copiilor, noi vom fi pregatiti sa-i primim. Exista, de multa vreme, o preocupare deosebita pentru acest gen de copii, asa ca nu cred ca ar fi probleme daca vor fi adusi si cei din Franta-, declara secretarul de stat.
Franta nu este singura tara care doreste sa scape de copiii romani. Mult mai aproape de noi, Cehia are si ea un mic diferend pe aceeasi tema cu tara noastra.
-Exista si in Cehia cateva zeci de copii romani abandonati. Numarul lor e mult mai mic decat in Franta. Acolo e vorba de copiii afalti in centrele de azilati, uitati de parintii care au fugit. Si in acest caz, cred ca vom putea gasi o solutie, astfel incat copiii sa se intoarca in tara, asa cum e normal-, explica Alexandru Farcas.