– Dupa 11 septembrie, centrul de greutate al strategiei s-a deplasat spre amenintarile neconventionale
Ministerul Apararii Nationale va infiinta un grup de analiza care va trebui sa realizeze un studiu despre adaptarea structurii de forte a Romaniei la riscurile si amenintarile cuprinse in Stategia nationala de securitate. Anuntul a fost facut, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de secretarul de stat in MApN, George Maior. Studiul va fi finalizat pana la sfarsitul lunii septembrie a anului viitor.
Conform declaratiei secretarului de stat, grupul de studiu va fi format din reprezentanti ai Statului Major General, ai categoriilor de forte ale armatei si ai Departamentului pentru Integrare Euro-atlantica si Politica de Aparare din MApN. Acestia vor analiza modul in care riscurile si amenintarile prevazute in Strategia de securitate nationala pot fi traduse in termeni militari pentru noua structura de forte, ce va fi finalizata pana in 2003.
In opinia lui George Maior, centrul de greutate s-a deplasat, dupa atacurile din 11 septembrie, dinspre amenintarile de tip clasic la cele de tip neconventional, cum ar fi terorismul. In aceste conditii, armata romana, ca si cea a altor state, trebuie sa se adapteze noului mediu de securitate. Secretarul de stat a adaugat ca este posibila infiintarea unor forte speciale, dar orice ajustare a structurii de forte se inscrie -organic- in principiile de restructurare si nu reprezinta o -discontinuitate- sau o noua abordare a procesului de reforma.
In privinta reducerilor din armata, George Maior a precizat ca acest proces -continua in ritmul planificat si cunoscut de NATO, pentru ca este necesara realizarea piramidei in sistem. Cifrele sunt clare: pana in 2003, trebuie sa se ajunga la 112.000 militari si 28.000 civili-, a spus Maior. El a adaugat ca ideea realizarii acestui studiu nu a venit din partea NATO, ci a Romaniei, pentru ca Alianta -nu impune si nu sugereaza nimic legat de structura de forte- a unui stat candidat.