Cu ajutorul imaginilor furnizate de Telescopul Spațial Hubble și Chandra X-ray Observatory, cercetătorii de la NASA au descoperit găuri negre care au existat de la începutul Universului.
Studiul realizat de specialiștii americani se referă la existența a aproximativ 30 milioane de găuri negre, la mai puțin de 1 miliard de ani de la Big Bang, în Universul timpuriu, conform detaliilor postate pe site-ul oficial NASA.
La conferința de presă organizată miercuri la Washington, Ezequiel Treister, astrofizician la Universitatea din Hawaii și autor principal al studiului, a precizat că „s-au găsit dovezile pentru existența unui număr foarte mare de găuri negre masive în Universul timpuriu“. Cercetătorii de la NASA consideră că aceste găuri negre, inițial mici, au crescut împreună cu galaxiile-gazdă mai repede decât se credea până acum. Observatorul spațial Chandra X-ray a examinat timp de șase săptămâni o porțiune din Univers, căutând găuri negre îndepărtate în peste 200 de galaxii. Kevin Schawinski, astrofizician la Universitatea Yale și coautor al studiului, a precizat că descoperirile făcute sunt găuri negre aflate în galaxii tinere, care continuă să crească. Potrivit declarațiilor oficiale, 30% din galaxiile observate conțin găuri negre supermasive aflate în creștere. Astfel, creșterea acestor găuri negre recent detectate este de aproximativ 100 de ori mai mare decât estimările cele mai recente.
Concluzia cercetătorilor de la NASA este că recent descoperitele găuri negre supermasive, datând din Universul timpuriu, au crescut foarte repede, în tandem cu galaxiile lor gazdă.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane