Home Actualitate Ignoranta a facut din CNCAN si FPS principalii -complici- in poluarea radioactiva...

Ignoranta a facut din CNCAN si FPS principalii -complici- in poluarea radioactiva de la Calan

DISTRIBUIŢI

Ziarul nostru a prezentat in detaliu situatia grava de la Calan, unde au fost inregistrate cresteri de 250 de ori mai mult decat limita normala a radioactivitatii cu radiatii gama, pe o arie de 400 de metri patrati. Aratam in articolul nostru cum, dupa divizarea Combinatului SIDERMET, firma SC FOREVER SRL a intrat in proprietatea a doua furnale pe care a inceput sa le dezafecteze pentru a le vinde la bucata, desi, conform CNCAN, componentele acestor furnale erau contaminate cu Cobalt 60. Noi alemente ale cazului releva insa implicarea profunda in activitati ilegale ale fostelor conduceri ale combinatului, dar si ignoranta CNCAN care a asteptat ca faptul sa fie consumat pentru a reactiona. Fostul FPS isi are, la randul lui un rol bine determinat in derularea acestui caz. Oricum la Calan ceva este mult mai putred decat la prima vedere…

Neglijenta romaneasca cu efecte radioactive

Din tot scandalul declansat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare (CNCAN), pana in momentul de fata, indiferent de cursul pe care o va lua ancheta IGP, cel mai mult a prins contur faptul ca unul dintre principalii vinovati este…chiar CNCAN. Acest fapt este spus, chiar daca indirect, si de Aurelian Serafinceanu, prefectul judetului Hunedoara, care a declarat ca dupa 1989 -nimeni nu a mai tinut cont de faptul ca exista material radioactiv la Calan si nu exista asa ceva in evidente. In mod normal, trebuia ca aceste zone sa fie monitorizate-. Ceea ce nu am reusit sa aflam de la CNCAN este cum de reuseste sa depistze toate susrsele radioactive din cabinetele stomatologice, dar nu stie de existenta unor -bombe- radioactive din combinatele din Romania. Daca CNCAN si-ar fi facut datoria si ar fi monitorizat zona, SC FOREVER nu ar mai fi avut posibilitatea de a derula activitati cu astfel de materiale contaminate. Si asta in conditiile in care se stia ca la constructia furnalelor 3 si 4 care au apartinut fostului combinat Sidermet Calan au fost introduse 80 de surse radioactive pentru a se putea stabili gradul de uzura a furnalelor. De altfel, surse din CNCAN marturisesc ca nu s-ar fi ajuns aici daca -nu ar fi existat o oarecare neglijenta a CNCAN-. In acelasi cerc vicios al institutiilor statului care ar putea fi trase la raspundere intra si fostul FPS. Si asta pentru ca societatile desprinse din Sidermet Calan nu au facut bilantul de mediu inainte de divizarea societatii, desi atit conducerea combinatului, cit si Fondul Proprietatii de Stat au fost somati sa faca acest lucru. Evident, conducerea firmei Forever, care se ocupa cu dezmembrarea furnalelor din combinat, nu a anuntat despre existenta pastilelor radioactive de cobalt, directorul comercial al acestei firme, Otto Maghiari, declarand ca a aflat despre aceste surse radioactive de la Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.

Ancheta IGP se desfasoara pe mai multe fronturi

Din informatiile noastre, politia a declansat cercetarea penala asupra unor fosti directori ai SC Sidermet care au vandut rezerva strategica nationala de fonta si minereu. Directorii de atunci se fac vinovati de instrainarea unei importante cantitati de fonta, din rezerva strategica de fonta cenusie, care trebuia sa se afle in depozit in custodia SC Sidermet Calan, in cantitate totala de 5.000 de tone. In acelasi timp SC Sidermet SA avea in custodie o importanta cantitate de minereu de fier, din care la vremea respectiva nu mai ramasese in stoc decit o cantitate superficiala de praf de aglomerat, care nu mai putea fi folosit la nimic deoarece sectorul -Aglomerare- a disparut de pe platform siderurgica, fiind vindut.

Revenind la poluarea cu materiale radioactive, surse din politie au declarat ca obtinerea autorizatiilor necesare dezafectarii furnalelor, precum si respectarea tuturor normelor in vigoare privind protectia mediului si a angajatilor, ar fi costat SC Forever citeva miliarde de lei, suma la care s-ar fi adaugat si costul decontaminarii zonei. Cu toate ca are o cifra de afaceri lunara de peste noua miliarde de lei, bani rezultati doar din vinzarea fierului vechi si a celorlate materiale refolosibile obtinute din dezafectarea frurnalelor, SC Forever a facut tot ceea ce i-a stat in putinta pentru a nu respecta legea. Accidentul ecologic de la Calan este, conform anchetatorilor, de departe cel mai grav din cele inregistrate pina acum, fiind pentru prima data cind se pierde total controlul asupra a 70 de surse de emisie radioactiva. Cercetarile efectuate de politie vizeaza si alte aspecte, insa complexitatea dosarului nu permit oferirea mai multor detalii. Deocamdata a fost declansata urmarirea penala impotriva fostului director general al SIDERMET, Ion Dancescu, acuzat de neglijenta in serviciu, impotriva lui Francisc Institoris, fost administrator al SC MINAGVAL , pentru abuz in serviciu si nerespectarea Legii 111/1996, a lui Petru Mihailescu, director tehnic la SC FOREVER SA si Angela Serb, administrator la aceasi firma.

Autoritatile se grabesc sa infirme riscurile contaminarii

In legatura cu informatiile aparute in presa privind sursele radioactive de pe platforma siderurgica din Calan, printr-un comunicat, Prefectura judetului Hunedoara tine sa anunte populatia ca nu are motive de ilegate de o eventuala contaminare radioactiva. Intre altele, in comunicat se precizeaza ca, potrivit unui raport intocmit de specialisti ai Ministerului Sanatatii si Familiei iurma masuratorilor efectuate in teren s-a constatat o contaminare radioactiva a unei zone de 400 mp de langa furnalul nr. 3. Masuratorile efectuate in incinta unitatii nu au mai pus insa in evidenta alte zone contaminate. Sase dintre cele noua persoane care au lucrat la dezafectarea furnalului 3 au fost examinate epidemiologic, nedescoperindu-se semne clinice ale unei iradieri acute. Celelalte trei persoane nu au putut fi contactate, pentru ca nu mai lucreaza in localitate. In schimb, surse din CNCAN ne-au declarat ca numarul persoanelor care au luat contact cu materialele contaminte a ajuns la 22. Inca nu au aparut efectele somatice…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.