Home Actualitate Norvegia ne trimite din nou la coada pentru vize

Norvegia ne trimite din nou la coada pentru vize

DISTRIBUIŢI

Cu toate ca face parte din spatiul Schengen, Norvegia intentioneaza sa introduca restrictii la granita pentru a preveni un eventual aflux de refugiati dupa ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani. Decizia autoritatilor norvegiene survine in urma problemelor cauzate de cetatenii bulgari care, in primavara anului trecut, dupa ce Bulgaria a fost eliminata de pe -lista neagra- a vizelor, s-au imbulzit sa ceara statutul de refugiat in Norvegia. Biroul Norvegian pentru Imigrari nu doreste sa ajunga din nou in aceasta situatie, astfel ca este in cautarea unei solutii pentru a preveni un eventual aflux de refugiati romani.

-Ii primim cu draga inima pe vizitatorii romani, dar trebuie sa le atragem atentia ca este foarte greu sa obtii statutul de refugiat in Norvegia-, a declarat Frode Forfgang, seful Biroului pentru Imigrari.

Decizia de ridicare a vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen va deveni efectiva incepand cu prima zi a anului 2002, insa nu vor putea efectua voiaje mai lungi de 90 de zile, in decursul unei perioade de sase luni, se arata intr-un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Prin acelasi comunicat se precizeaza si conditiile care trebuie indeplinite de catre cei care doresc sa calatoreasca in tarile din spatiul Schengen.

Astfel, pentru a intra si a ramane, o perioada limitata, intr-un stat Schengen, este necesar un pasaport valabil cel putin trei luni dupa incheierea perioadei de sejur. La intrarea intr-o tara Schengen, calatorii trebuie sa demonstreze, la cererea autoritatilor de frontiera, ca au suficiente mijloace de subzistenta pe durata sejurului, precum si de intoarcere in tara de resedinta. In unele tari exista prevederi referitoare la suma minima necesara pentru fiecare zi de sedere. Scopul calatoriei trebuie sa poata fi explicat, iar calatorii sa nu fi fost anterior expulzati sau sa le fi fost refuzata intrarea in statele Schengen.

Autoritatile de frontiera au dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statelor in cauza daca au dubii intemeiate asupra intentiilor calatorilor. Este important sa se incheie o asigurare de calatorie, in unele state Schengen asigurarea fiind obligatorie.

Permisele de resedinta si de munca nu fac obiectul cooperarii desfasurate in cadrul Conventiei Schengen. Un cetatean strain trebuie sa obtina permis de munca pentru a avea dreptul de lucra pe teritoriul unui stat Schengen, indiferent de durata sejurului. In unele tari, soferii de camion trebuie sa detina viza, in anumite situatii. In aceste cazuri, este recomandabil sa fie contactata ambasada tarii respective. Cei care doresc astfel de permise trebuie sa se adreseze ambasadelor tarilor in cauza. Sejurul prelungit sau alte incalcari ale regulilor in vigoare pot duce la expulzarea persoanei respective si la interzicerea reintrarii pe teritoriul statelor Schengen.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.