Romania e o tara ciudata, o tara in care contrastele extreme nu mai mira pe nimeni si in care orice se poate intampla. De la aceasta regula nu se abate nici fenomenul infractional din Bucuresti. De cateva luni bune incoace, statisticile Politiei Capitalei arata ca numarul total al infrcatiunilor scade continu. De asemenea, numarul infractiunilor grave, cum ar fi crimele, talhariile, violurile, a scazut si el.
Cu toate acestea, aproape in fiecare luna, politia trebuie sa rezolve cate un caz mai deosebit. Fie ca e vorba de un asasinat, fie ca e vorba de un jaf, hotii par tot mai bine organizati.
Seria jafurilor spectaculoase a continuat in Capitala, joi seara, cand mai multi indivizi mascati au reusit sa fure din masina unui cetatean iranian peste 470 milioane de lei. Atacul a avut loc in plin centrul Capitalei, pe Strada Dumbrava Rosie, in jurul orei 19.00, atunci cand masina Dacia 1310, la volanul careia se afla cetateanul iranian Mohammad Ali Kavian, patronul lantului de case de schimb -Eco Exchange-, a fost lovita frontal de un BMW, cu numarul de inmatriculare B-26-RYE, condus de un tanar. Din spate, Dacia a fot blocata de o alta masina. Alaturi de cetateanul iranian, in Dacie se mai afla si un angajat al acestuia, Cristian Stoican, de doar 19 ani. Imediat dupa impact, din BMW au coborat patru-cinci indivizi inarmati cu -corpuri contondente-, un pistol si o pusca. Atacatorii au spart geamurile Daciei si au furat din interior trei sacose din plastic in care se aflau, conform declaratiei lui Mohammad, 470 milioane de lei. Hotii s-au urcat intr-o alta masina si au plecat linistiti, in zona neexistand nici un politist care sa-i incomodeze.
Primele echipaje ale Politiei au ajuns la locul comiterii talhariei in jurul orei 19.15, imediat dupa aceea sosind si -cadre din conducerea IGP, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, a Politiei sectorului 2 si din serviciile Judiciar, Criminalistic si Furturi Auto-. Cercetarile efectuate de Politie au aratat ca autoturismul BMW folosit de hoti fusese furat pe 10 decembrie din Bucureti. Organizarea exemplara a jafului si timpul extrem de scurt nu au permis celor doua victime sa retina prea multe amanunte. Politia crede ca atacatorii au planuit totul cu multa vreme inainte, ei stiind ca Mohammad are acelasi traseu in fiecare seara si ca el colecta banii de la casele de schimb -Eco Exchange-. Pana vineri seara, Politia reusise sa-i indentifice pe autorii jafului, o parte dintre ei fiind deja urmariti pentru alte talharii. Numele lor nu au fost insa facute publice.
Asa cum spuneam, jaful petrecut joi seara vine sa contrazica, macar in parte, statisticile Politiei. In timp ce mica infractionalitate pare sa fi scazut, Politia nu poate controla marile bande de infractori. Beneficiind ani de-a randul de complicitatea sau incompetenta anumitor structuri ale statului, aceste bande s-au dezvoltat, extinzandu-se continu sfera de actiune, devenind mult mai violenti si bine organizati. De la jafurile marunte s-a ajuns la spargerea caselor de shimb si la devalizarea masinilor care transporta valori. De la periferie, acolo unde -lucrau- pe cateva sute de mii sau milioane, hotii au avansat inspre centrul Capitalei, acolo unde sumele sunt mult mai mari. De fiecare data, Politia se justifica spunand ca nu sunt bani, ca nu exista suficienti angajati, uiand sa spuna ca marile retele de infractori exista de ani de zile si ca nimeni nu a facut nimic impotriva lor. Se uita ca de multe ori marii capi ai lumii interlope au fost eliberati din arest pe tot felul de motive sau ca procesele in care sunt implicati dureaza ani de zile.
Incet, incet, ceea ce vedeam prin filme devine realitate, nemaifiind decat un pas pana la spargerea bancilor sau paina la rapiri spectaculoase de persoane influente.