Home Social Atentie! Cad capete de pod si de purtatori de cuvant

Atentie! Cad capete de pod si de purtatori de cuvant

DISTRIBUIŢI

Dupa ce podul din localitatea buzoiana Maracineni a cedat, o echipa a guvernului, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a descins ieri in Buzau pentru a vedea la fata locului care-i situatia. Dupa o analiza -amanuntita-, greii guvernului au apreciat ca podul va fi redat circulatiei pana la sfarsitul lunii septembrie, iar costurile se estimeaza ca vor ajunge la circa 10 milioane de euro. Dupa prabusirea podului de la Maracineni, inundatiile au mai facut o victima, cei drept colaterala. Simona Hodos, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului, si-a prezentat ieri demisia, ca urmare a scandalului pe care l-a declansat in timpul unei conferinte de presa, cand a folosit cuvinte extrem de grele la adresa ziaristilor.


Ieri, premierul Tariceanu s-a deplasat la Maracineni, in judetul Buzau, pentru a evalua proiectul si a declansa lucrarile de refacere a podului din localitate. Fondurile necesare construirii au fost estimate, pentru inceput, la 10 milioane de euro.

Ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, declarat ca, pana acum, totalul pagubelor nu a fost estimat, dar, intr-o prima faza, se vor aloca pentru reconstructia podului 10 milioane de euro dintr-o suma mai mare, de 80 milioane de euro, pentru care se discuta in acest moment cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Prim-ministrul a spus ca solutia tehnica propusa de proiectant este una -corecta-, care va rezolva problema atat din punct de vedere tehnic, cat si al traficului. -Autoritatile locale s-au mobilizat foarte bine-, a adaugat seful executivului. In paralel, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei va declansa o ancheta privind cauza prabusirii podului de la Maracineni.

Pentru ca circulatia pe cea mai importanta artera care leaga Bucurestiul de Moldova sa fie reluata, s-a decis construirea unui pod metalic peste raul Buzau, amplasat la 800 de metri in amonte de locul fostului pod. Podul provizoriu va fi ridicat, in aproximativ o saptamana, cu ajutorul Ministerului Apararii Nationale, in timp ce Ministerul Transporturilor va pune la dispozitie materialele de constructie. Pe acest pod, cu o sarcina maxima de sapte tone, nu vor circula decat autoturisme si pietoni.

Familii evacuate din zona Nehoiu

In timpul aceleiasi vizite in judetul Buzau, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca a solicitat evacuarea persoanelor din zona Vaii Nehoiului – 75 de familii – ale caror case sunt in pericol de prabusire din cauza alunecarilor de teren. -Am discutat cu ministrul Vasile Blaga si vom lua masurile necesare pentru evacuarea locuintelor, chiar daca locuitorii nu doresc acest lucru. Nu putem accepta o astfel de situatie in care viata lor este pusa in pericol. In caz contrar, exista riscul sa ne indreptam spre o noua catastrofa in zona-, a spus Tariceanu.

Potrivit premierului, autoritatile trebuie -sa faca apel la cadrul legal- in cazul persoanelor care vor refuza sa evacueze casele aflate in pericol de prabusire. -Din pacate, este o situatie foarte neplacuta pentru locuitori, dar trebuie sa luam in considerare, in mod serios, riscurile care decurg-, a spus Tariceanu.

Tot el a precizat ca autoritatile locale ii vor sprijini pe locuitorii nevoiti sa-si evacueze casele atat din punct de vedere financiar, cat si in ceea ce priveste identificarea locurilor de amplasare a gospodariilor.

Zona Nehoiu a fost afectata, in ultimele zile, de viituri puternice si alunecari de teren, situatie in care zeci de gospodarii sunt in pericol de prabusire.

Ministrul Vasile Blaga a precizat, la randul sau, ca in aceasta localitate se poate declara stare de alerta si cetatenii din casele aflate in pericol sa fie evacuati fortat daca refuza sa plece de bunavoie. Prefectul judetului Buzau, Cristian Bagiu, a identificat deja un loc pentru stramutarea locuitorilor afectati, cat si pentru constructia de noi case cu bani ce vor fi alocati de la buget.

Bresa in digul din zona Sulina

De mai bine de trei saptamani, digurile din zona Sulina se afla la nivel de pericol. Cum, fara lucrari de interventie, retragerea apelor acumulate s-ar face in minimum o luna de zile, ministrul mediului si gospodaririi apelor a aprobat ieri efectuarea unei brese controlate la digul cordon litoral, in dreptul canalului Sonda. S-a ales aceasta solutie pentru ca digul sa poata fi refacut ulterior in regim de urgenta, cu cheltuieli minime. Propunerea a fost pusa in aplicare ieri, iar lucrarile vor fi efectuate in colaborare cu proiectantul digului. Bresa va ajunge la 40 de metri si va fi mentinuta pana cand apele acumulate in spatele digului Sud-Sulina vor fi evacuate in Marea Neagra.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.