Economist Intelligence Unit (EIU) pune un diagnostic trist pentru economia mioritică în cel mai recent raport dat publicității: România este una dintre cele mai vulnerabile țări din regiune la tulburențele externe, având în vedere deficitul înalt de cont curent, creșterea acestuia fiind alimentată de avansul economic și de cel al consumului intern, spun analiștii.
Disecând cauzele, aceștia repun pe tapet ceea ce guvernatorul Isărescu a spus de multe ori: nivelul deficitului în sine nu este periculos, problemele apar atunci când nu ai din ce să îl acoperi. EIU spune că finanțarea deficitului de cont curent s-a realizat în principal prin investiții străine directe, însă aceste venituri se vor diminua pe măsură ce procesul de privatizare se va finaliza. Dovada cea mai bună a fost anul 2007, când investițiile străine directe au acoperit mai puțin de jumătate din deficitul de cont curent.
"Europa Centrală și de Est a beneficiat de creșterea încă puternică din zona euro, deși în cazul unor state precum România și Bulgaria, cerințele de finanțare externă sunt ridicate, astfel că aceste țări sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune în raport.
Riscurile legate de nivelul înalt al deficitului de cont curent al României, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, și de finanțarea acestuia au fost subliniate de mai mulți economiști naționali și internaționali. Pentru acest an, estimările indică atingerea pragului de 15% din PIB. În ceea ce privește țările care au aderat la UE în 2004 și 2007, EIU anticipează încetinirea creșterii economice la 4,9% în acest an și la 4,7% în 2009, comparativ cu 6% anul trecut.
În același timp, economiștii prognozează o inflație de 5% în acest an, în statele menționate, față de 4% anul trecut și 3,5% anul viitor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane