Home Imobiliare Noua Lege a locuinței ar putea mări evaziunea fiscală din domeniul imobiliar

Noua Lege a locuinței ar putea mări evaziunea fiscală din domeniul imobiliar

DISTRIBUIŢI

Condițiile stricte de încheiere a contractelor de închiriere – durata minimă de un an a acestora sau preavizul de șase luni pentru rezilierea contractului – prevăzute în noul pachet de legi privind locuirea ar putea duce la creșterea numărului de chiriași "la negru".
"Există tendința ca, atunci când sunt multe restricții, proprietarii să nu se lege la cap și să se bage într-un contract din care e greu să ieși", spune Ruxandra Cleciu, președintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI), precizând însă că în ultimii ani evaziunea fiscală din acest domeniu a scăzut. "Nedeclararea contractelor este o problemă care se va rezolva în timp. Oricum, în ultimii ani a scăzut numărul celor care închiriau Çla negruÈ, iar acest lucru se datorează scăderii impozitului", spune Cleciu.
Una dintre reglementările controversate a noului pachet de legi privind locuirea, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuinței, este cea privind durata minimă a contractului. Potrivit proiectului, contractele de închiriere a locuințelor vor avea o durată minimă de un an de zile, iar în cazul în care părțile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, chiriașul este obligat să părăsească locuința la expirarea termenului contractual. Contractul încheiat între cele două entități va trebui să cuprindă numele celor doi (proprietar și chiriaș), precum și suma plătită în avans în contul chiriei, data intrării în vigoare și durata contractului, precum și condițiile de reziliere și de eliberare a locuinței.
Agențiile imobiliare nu văd însă cu ochi buni această condiționare. "Dacă, spre exemplu, cineva din Cluj trebuie să vină la un curs de specializare de șase luni, în București, și nu își permite să stea la hotel, ce face? Închiriază pentru un an și stă doar șase luni?", spune Ruxandra Cleciu, președintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI).

Preavizul, bucuria chiriașilor, amarul proprietarilor

O altă noutate a actului normativ o reprezintă posibilitatea rezilierii contractului de închiriere cu un preaviz de șase luni la inițiativa proprietarului și de trei luni la inițiativa chiriașului. Chiriașii sunt avantajați de perioada mare de preaviz, pentru că astfel au timp să-și găsească o altă locuință, proprietarii nu sunt însă la fel de încântați.
"Ar trebui să existe un echilibru între preavizul dat de chiriaș și cel dat de proprietar. În ceea ce privește perioada, preavizul nu trebuie să fie mai mic de trei luni, dar șase luni e destul de mult", consideră președintele ARAI.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.