Home Economic-Financiar Gazele naturale au incalzit inflatia

Gazele naturale au incalzit inflatia

DISTRIBUIŢI

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul National de Statistica, inflatia a crescut cu 10% in perioada aprilie 2004 – aprilie 2005, dupa ce in luna noiembrie a anului trecut se constatase o cadere sub zece procente pe un interval de un an. Pe de alta parte, doar in luna aprilie a acestui an, inflatia a avut o rata de 1,8%, iar daca ne raportam la sfarsitul anului trecut, cresterea medie a preturilor de consum a fost de 3,5%, ceea ce inseamna ca rata inflatiei a atins deja 3,5% doar dupa primele patru luni ale anului, adica jumatate din nivelul de 7%, estimat de autoritati pentru intregul an.

Scumpiri in lant

Cauza principala a acestei inflatii, superioare estimarilor oficiale, e determinata de scumpirea produselor nealimentare cu 3,6%, dintre care pretul gazelor naturale s-a majorat cel mai mult, cu 26,9%, in timp ce preturile combustibililor au crescut doar cu 4,2%, iar tigarile si tutunul s-au scumpit cu 5,6%. Pe de alta parte, preturile marfurilor alimentare au crescut in luna mai cu doar cu 1,2% fata de luna decembrie 2004, unele produse, precum, faina, malaiul, cartofii, uleiul sau laptele, ieftinindu-se in luna aprilie fata de luna martie. De asemenea, si serviciile s-au scumpit semnificativ, cu 10,4% in intervalul aprilie 2004 – aprilie 2005, doar in luna mai, fata de luna precedenta, consemnandu-se o crestere a preturilor acestora cu 1,5%, in medie. In ultima luna, cele mai mari cresteri au fost consemnate la serviciile postale – 4,9%, transportul auto – 4%, servicii de apa, canal, salubritate – 4,6%, chirii – 2,6%. Potrivit estimarilor, serviciile se vor scumpi in continuare, o pondere de 25-30% din inflatia pe anul 2005 datorandu-se acestora.

Guvernatorul BNR nu este ingrijorat

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, in timpul conferintei trimestriale de presa, ca tinta de inflatie pentru acest an va fi atinsa, incadrarea in program presupunand pastrarea indicatorului intr-o banda de variatie. Intervalul va fi facut public la jumatatea acestui an, cand se va anunta si obiectivul pentru 2006. Piata avanseaza doua scenarii de interval, cu o banda de variatie de 6%-8%, sau o marja mai mare, de 5,5%-8,5%. Isarescu a anuntat modificari in prognoza bancii centrale privind influenta preturilor administrate in inflatia pe 2005. Noua estimare plaseaza dinamica -inflatiei programate, la utilitati si accize, la 4,5%.

Guvernatorul BNR s-a aratat destul de optimist privind evolutia viitoare a preturilor, apreciind ca preturile libere au stagnat in aceasta perioada sau au inregistrat variatii nesemnificative. Pe de alta parte, s-a aratat destul de sceptic fata de o inasprire semnificativa a politicilor monetare, care vizeaza diminuarea cererii interne, aratand ca o deflatie pe unele preturi, in special agroalimentare, ar putea fi prea dureroasa, iar o scadere a preturilor ar putea avea loc in luna august.

Productia industriala a crescut cu 6,6%

In primul trimestru, indicele brut al productiei din industria prelucratoare a inregistrat o crestere de 6,6 procente fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Pe ansamblul ramurii, indicele brut a fost de 105,3%, iar in luna martie, fata de luna similara din anul 2004, indicele brut al productiei industriale s-a majorat cu 4,0%. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a inregistrat in aceeasi perioada, in termeni reali, o majorare de 1,9% fata de perioada similara din anul precedent, iar in luna martie, comparativ cu martie 2004, cresterea a fost de 3,5%.

Tot in primul trimestru, volumul cifrei de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala de comert cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) s-a situat cu 18,7% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cresteri mari obtinandu-se atat la vanzarile de marfuri alimentare (+24,4%), cat si la vanzarile de marfuri nealimentare (+15,0%). In ceea ce priveste comertul cu amanuntul, in luna martie, comparativ cu luna similara din anul 2004, cifra de afaceri a fost mai mare cu 17,8% (+24,5% la marfuri alimentare si +13,4% la marfuri nealimentare).

Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei, in trimestrul I a rezultat o cifra de afaceri cu 0,7% mai mare fata de perioada corespunzatoare din 2004. In raport cu luna similara din anul precedent, in martie s-a inregistrat o crestere de 22,7%.

In ultimul an, -oficial-, somajul a scazut cu aproape 30%

Potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii martie era de 537,8 mii de persoane. Comparativ cu luna martie din anul 2004, numarul somerilor inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca a fost mai mic cu 159,6 mii de persoane. Din numarul total al somerilor inregistrati, femeile reprezentau 40,0%.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.