Home Social Amenzi de pana la 250 milioane de lei pentru depozitarea la intamplare...

Amenzi de pana la 250 milioane de lei pentru depozitarea la intamplare a deseurilor

DISTRIBUIŢI

Incepand cu data de 9 iunie 2005, va intra in vigoare Hotararea de Guvern nr. 349 din 21/04/2005, cu privire la depozitarea deseurilor. Legea are ca obiect stabilirea cadrului legal in care se desfasoara activitatea de depozitare a deseurilor, atat pentru realizarea, exploatarea, monitorizarea, inchiderea si urmarirea postinchidere a depozitelor noi, cat si pentru exploatarea si urmarirea depozitelor existente, in conditii de protectie a mediului si a sanatatii populatiei. Astfel, o data cu intrarea in vigoare a noii legi, pentru nerespectarea noilor norme, se vor aplica sanctiuni cu sume cuprinse intre 25 milioane si 250 milioane de lei.

In cazul in care operatorul depozitului nu raporteaza semestrial autoritatii competente pentru protectia mediului noile date inregistrate privind modernizarea, pentru a demonstra conformitatea cu prevederile din autorizatia de mediu, acesta risca o amenda de la 25 milioane pana la 75 milioane de lei. De asemenea, nerespectarea, la primirea deseurilor in depozit, a procedurilor de receptie atrage sanctiuni ce pot ajunge la 100 milioane de lei.

In timpul verificarilor trebuie sa fie controlate documentatia privind caracteristicile deseurilor, originea si natura lor, pastrarea timp de cel putin o luna a probelor prelevate si pastrarea unui registru in care sa fie inregistrate cantitatile, caracteristicile deseurilor depozitate, originea si natura, data livrarii, identitatea producatorului, a detinatorului sau, dupa caz, a colectorului.

Deseurile periculoase nu sunt primite in depozite

Deseurile periculoase medicale, cele explozive, corozive si inflamabile, anvelopele uzate (intregi sau taiate) ori alte deseuri ce nu satisfac criteriile de acceptare nu sunt primite in depozit. Sunt primite numai deseurile municipale ori deseuri de alta origine, care nu sunt considerate periculoase, iar cele care nu satisfac criteriile de acceptare sunt depozitate in celule separate, departe de deseurile biodegradabile nepericuloase. Orice tip de incalcare a acestor norme de depozitare este pedepsita cu o suma cuprinsa intre 80 si 100 milioane de lei. Cele mai mari amenzi, de pana la 250 milioane de lei, se vor aplica operatorilor de depozite care nu respecta dimensiunile adecvate ale depozitului in raport cu volumul de deseuri, tehnologiile de tratare a deseurilor inainte de depozitare, sistemul de drenare, colectare, epurare si evacuare a levigatului, apelor pluviale si a apelor exfiltrate, masurile de siguranta in timpul exploatarii (cum ar fi prevenirea incendiilor, prevenirea si combaterea exploziilor si planul de interventie in caz de accidente sau avarii), asigurarea conditiilor igienico-sanitare (deratizare, dezinsectie) ori masurile de protectie a muncii. La aceeasi sanctiune se poate ajunge si in cazul in care depozitul nu este amplasat si proiectat astfel incat sa satisfaca conditiile necesare pentru prevenirea poluarii solului, a apei subterane si/sau de suprafata.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.