Home Economic-Financiar Patronul VGB, Marian Iancu, a negociat cu ruso-elvetienii din arestul politiei

Patronul VGB, Marian Iancu, a negociat cu ruso-elvetienii din arestul politiei

DISTRIBUIŢI

In cursul acestei saptamani, RAFO Onesti ar putea sa inceapa sa prelucreze intre 210.000 si 240.000 tone de titei, pentru un -partener strain-. Surse de incredere au declarat ca beneficiarul este compania elvetiana Alfa Oil AG, care are ca actionar majoritar consortiul rus Alfa Group, condus de Mikhail Friedman – un oligarh rus destul de controversat. Aceleasi surse ne-au declarat ca relatiile dintre Balkan Petroleum – actualul actionar majoritar de la RAFO – si Alfa Oil vor fi pentru inceput unele pur comerciale, nefiind exclusa posibilitatea vanzarii unor pachete de actiuni companiei elvetiene. Directorul RAFO, Paul Ivascu, ne-a declarat ca -partenerul extern nu este o firma-fantoma, a mai folosit acest gen de relatii comerciale si in alte tari- si -va garanta plata TVA- rezultata in urma procesarii titeiului. Ivascu a mai spus ca situatia critica in care se afla rafinaria a fost rezolvata prin implicarea actionarilor de la Balkan, Marian Iancu reusind, chiar din arestul politiei, sa puna bazele acestei -combinatii-.


Conform conducerii rafinariei onestene, au fost puse deja bazele unei intelegeri intre actualul actionar majoritar al RAFO – firma Balkan Petroleum Ltd – si un -partener extern-, care va apela la serviciile rafinariei pentru a procesa lunar intre 210.000 si 240.000 tone de petrol. Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca acest misterios partener extern este Alfa Oil AG din Elvetia, companie care, printr-o simpla scrisoare de intentie, si-a aratat disponibilitatea de a achizitiona actiuni ale RAFO rezultate din conversia de catre stat a datoriilor rafinariei. Oficialii AVAS si ANAF au avut deja o -intrevedere de complezenta- cu reprezentantii companiei elvetiene.

-Exista anumite intelegeri intre conducerea de la Bucuresti a actionarului majoritar de la RAFO (n.r. – Balkan Petroleum) si acest partener extern. Marian Iancu incearca de acolo de unde este (n.r. – din arest) sa rezolve problema rafinariei, tinand cont de faptul ca nu s-a putut ajunge la un rezultat cu institutiile statului. Ei vor veni cu titei, pe care il vom procesa la Onesti, iar plata TVA generata ca urmare a acestor operatiuni va fi garantata prin diverse metode – banci, scrisori de garantie – de partenerul extern, ca beneficiar al produselor procesate. Cred ca vom incepe sa functionam de saptamana viitoare-, ne-a declarat directorul RAFO, Paul Ivascu.

Acesta a mai precizat ca partenerii misteriosi intentioneaza sa proceseze lunar o cantitate importanta de titei – intre 210.000 si 240.000 de tone. Anul trecut, media lunara a cantitatilor de titei procesat la RAFO a fost de 160.000-165.000 tone, iar cantitatea maxima a fost procesata, dupa cum afirma reprezentantii companiei, in luna decembrie a anului 2004, ajungand la 210.000 tone.

RAFO a fost oprita pe 19 aprilie, dupa ce a intrat in blocaj financiar din cauza obligatiei de a plati TVA in avans pentru titeiul importat.

-Nu este o firma-fantoma-

-Nu e o firma-fantoma, au prelucrat in acest mod cantitati de titei si in alte tari si vin acum in Romania-, doar atat a putut sa ne spuna Ivascu despre partenerul strain al RAFO.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca este vorba, asa cum ne asteptam, de Alfa Oil AG Elvetia, companie care si-a aratat intentia de a cumpara chiar participatia statului la RAFO rezultata in urma conversiei datoriilor bugetare ale rafinariei in actiuni. Aceleasi surse ne-au declarat ca se discuta in continuare despre aceasta posibilitate.

La acea data, oficialii AVAS si ANAF au avut o intrevedere cu reprezentantii Alfa Oil, intrevederea fiind una -de complezenta-, dupa cum a declarat presedintele ANAF, Sebastian Bodu.

Cum pe site-ul companiei se precizeaza doar ca firma deruleaza activitati de comert cu produse petroliere si derivate in Rusia, Ucraina si Elvetia, -Curentul- a incercat, la momentul apartiei elvetienilor in aceasta ecuatie, sa afle cine se afla in spatele Alfa Oil.

Conform datelor aflate la Registrul Comertului din Elvetia – date publicitatii de -Curentul- in luna aprilie – Alfa Oil a fost infiintata in februarie 2004, in orasul Zug. La trei luni de la infiintare, Alfa Oil si-a mutat sediul social la Geneva (Rue du Port 4, 1.204 Geneva). Pe 28 februarie 2005, Alfa Oil si-a majorat capitalul social la 1.000.000 de franci elvetieni, prin emisiunea a 900 de actiuni.

-Sunt puternici si degaja o anumita liniste pe care ti-o da banul-

Datele oficiale referitoare la Alfa Oil nu fac referire la proprietarii companiei, la eventualele participatii sau la bonitate. Insa, cautand in Registrul Comertului din Elvetia dupa cuvantul-cheie -Alfa-, dintr-o diagrama rezulta ca actionarul majoritar al Alfa Oil e consortiul rus Alfa Group, entitate condusa Mikhail Friedman – un oligarh rus cu un trecut destul de controversat.

Numele Alfa Group a fost vehiculat atunci cand Conef si Marco Aquisitions au preluat Alro, insa nimeni n-a putut demonstra implicarea rusilor. Marin Anton, consilier la Balkan Petroleum (proprietarul RAFO) n-a confirmat, dar nici n-a infirmat implicarea Alfa Group in Alfa Oil. -I-am simtit ca sunt puternici. Degaja o anumita liniste pe care ti-o da banul-, a spus sec Anton, el refuzand sa faca alte comentarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.