Unul dintre cele mai mari institute de cercetare-proiectare si urbanism este in pragul colapsului din cauza managerilor care au reusit sa insele si singurul investitor dispus sa ii ajute. Povestea cu iz de infractiune de la Institutul de Studii Geotehnice si Geofizice – Geotec SA Bucuresti a fost posibila si cu ajutorul unei judecatoare care a aparut obsesiv in aceste dosare pentru a ajuta conducerea in incercarea de capatuire. In momentul de fata, institutul are datorii mari, iar membrii PAS au gasit o modalitate prin care sa ramana la conducere si sa puna mana pe actiunile pe care deja le vandusera. Aranjamentul financiar este cu atat mai interesant cu cat Geotec este un institut specializat in investigare hidrologica. Ultimul mare contract al acestei firme a fost facut pentru Frank Timis la Rosia Montana.
In 1999, statul a decis sa privatizeze Geotec, iar salariatii, disperati ca ar putea incapea pe mana unui neavenit, au reusit sa gaseasca un investitor.
Prin aceasta metoda, salariatii au reusit sa cumpere 73.435 de actiuni, iar la data de 12 mai 1999, Consiliul de Administratie a constatat cesiunea acestor actiuni catre Radu Coca, investitorul care fusese atras de angajatii Geotec in procesul de privatizare.
Oportunistii de la Geotec au actionat cu premeditare
Mai-marii din Asociatia Salariatilor de la Geotec i-au oferit lui Coca si un certificat de actionar. Interesul lor era foarte mare, deoarece acesta era singurul care ar fi putut sa sustina financiar institutul.
In iulie 1999, intre cele doua parti a fost incheiat un protocol prin care se spunea ca Asociatia avea sa solicite Fondului Proprietatii de Stat un acord pentru cesionarea a 70% din actiuni catre Radu Coca, iar acesta din urma trebuia sa plateasca ratele si sa realizeze investitiile prevazute in contractul de privatizare.
Toate actiunile sefilor de la Geotec pareau sa arate buna-credinta a acestora, iar desemnarea lui Coca in Consiliul de Administratie al societatii nu facea altceva decat sa intareasca aceasta idee.
Escrocherie ascunsa patru ani de zile
In 2000, Asociatia Salariatilor de la Geotec a intrunit un Consiliu de Administratie si l-a exclus pe Radu Coca din organizatie. Procesul verbal al intrunirii a fost insa ascuns, pentru ca afaceristul sa plateasca in continuare peste sase miliarde de lei catre FPS, ca rate de privatizare. In acelasi timp, actul respectiv mai era si ilegal, deoarece Adunarea Generala a Actionarilor, si nu Consiliul de Administratie, era indreptatit sa ia o astfel de decizie.
Totusi, salariatii au continuat sa primeasca bani de la Coca pentru plata ratelor catre FPS, iar managerii Geotec au continuat sa conduca prost compania, aducand-o intr-o situatie financiara dezastruoasa.
In 1998, firma avea in jur de sapte miliarde de lei datorii totale si, in 2003, acestea au crescut la 17 miliarde de lei. Datoriile au crescut invers proportional cu cifra de afaceri. Aceasta era de 15 miliarde de lei in 1999 si a ajuns la 36 de miliarde in 2003. Singura abilitate a mai-marilor de la Geotec a fost sa pastreze profitul in mic, in jur de cateva sute de milioane de lei an de an, pentru a nu plati impozite prea mari.
In momentul in care a descoperit manevra vechiului Consiliu de Administratie, Coca a inceput sa se adreseze institutiilor abilitate ale statului. Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiunilor Statului i-a dat dreptate, iar o serie de membri ai Asociatiei Salariatilor au trecut de partea sa, sesizind manevrele care fusesera facute impotriva lui. In acelasi timp, Ministerul Finantelor Publice ii recomanda pagubitului sa se adreseze instantei.
Aici au aparut alte probleme. De la dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia a VI-a Comerciala, au disparut toate actele care aratau ca Radu Coca a cumparat actiunile Geotec, iar judecatoarea Daniela Nitu a dat o sentinta nefavorabila acestuia. In momentul in care afaceristul a deschis un alt proces, a avut surpriza sa o gaseasca in postura de judecator pe aceeasi Daniela Nitu, care nu s-a lasat recuzata desi se pronuntase odata asupra acestui caz.
Tupeu maxim la Geotec
Actualul Consiliu de Administratie de la Geotec recunoaste spasit ca a luat bani de la Radu Coca. Ei spun ca acesta a platit ratele si isi recunosc si semnaturile de pe contractele pe care le-au incheiat cu afaceristul. Cu toate acestea, in ciuda faptului ca pe acte scrie mare -Antecontract de vanzare-cumparare-, oportunistii de la Geotec sustin sus si tare ca este de fapt vorba despre contracte de imprumut. -Dl Coca a incheiat contracte de imprumut cu o parte din membrii asociatiei, acestia din urma obligandu-se sa-i restituie banii sau sa-i vanda o parte din actiuni-, minte cu nerusinare Constantin Stanescu, cel care l-a inlocuit pe Gruia Florentin la conducerea intitutului.
In acelasi timp, fiecare membru al noului consiliu de administratie s-a trezit cu diferite sume de bani in buzunare. Daca la momentul privatizarii dadeau din colt in colt ca ar fi putut sa isi piarda locurile de munca, acum ei spun ca vor sa recumpere actiunile de la Coca pentru ca au bani.
Secretul consta in activele Geotec. Firma are 38% dintr-o cladire aflata chiar in centrul capitalei si a carei valoare este de peste doua milioane de euro, pe piata. Asa se explica de ce noua conducere a Geotec a facut rost asa de repede de bani si se lupta pentru a pastra controlul companiei.