Home Actualitate O iarna prea friguroasa pentru posibilitatile Romaniei

O iarna prea friguroasa pentru posibilitatile Romaniei

DISTRIBUIŢI

Suntem in mijlocul iernii, iar in unele case temperaturile nu depasesc 10 grade. La Cluj, apa calda este rationalizata, iar la Brasov, motorul economieiei locale este inghetat, pentru ca agentii economici primesc gaze la limita de avarie. In Capitala, caloriferele din unele locuinte raman, in continuare, niste obiecte reci de la care asteptam mereu prea mult. Efectele recentei crize a gazelor, determinata de scaderea presiunii la cele importate din Federatia Rusa, demonstreaza ca aceasta iarna este mult prea figuroasa pentru resursele naturale ale Romaniei. Situatia actuala i-a determinat pe oficialii Ministerului Industriei sa negocieze cu reprezentantii Gazprom majorarea cantitatilor de gaze importate. Asadar, vrem, nu vrem, suntem, din nou, la mana rusilor.

Instalatiile centralelor sunt prevazute a functiona in conditii optime in cazul in care sunt alimentate atat cu gaze naturale, cat si cu pacura, dar recenta criza a gazelor naturale, determinata de scaderea presiunii la gazele importate din Federatia Rusa, a condus la dirijarea cantitatilor de gaze naturale care trebuiau consumate de societate catre consumatorii casnici.

Potrivit programului guvernamental de trecere a perioadei de iarna, societatea Termoelectrica, care acopera circa 45% din consumul de energie termica la nivel national, avand contracte de furnizare a apei calde si caldurii in 30 de orase din tara, trebuie sa consume circa 16 milioane de metri cubi de gaze naturale in fiecare zi, din care 10 milioane din import. De aceea, oficialii Ministerului Industriei negociaza, in aceste zile, cu reprezentantii concernului rus Gazprom majorarea cantitatilor de gaze importate, de la circa 15 milioane de metri cubi la 19 milioane de metri cubi in fiecare zi.

Clujenii, condamnati din nou la rationalizarea apei calde

Regia Autonoma de Termoficare a restrictionat din nou furnizarea apei calde menajere pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca, racordati la sistemul de termoficare centralizata, din cauza temperaturilor scazute si a diminuarii presiunii din retelele de alimentare cu gaz metan. Potrivit unui comunicat al conducerii regiei, in perioada urmatoare, apa calda va fi furnizata doar cinci ore pe zi, in intervalele orare 7.00 – 9.00 si 17.00 – 20.00. In restul zilei, respectiv intre orele 9.00 – 17.00 si 20.00 – 7.00, se va furniza cu prioritate agent termic.

Directorul Distrigaz Cluj, Viorel Timoce, a declarat ca presiunea de intrare a gazului in Cluj este la nivelul minim si a lansat un apel la agentii economici sa isi reduca la strictul necesar consumul de gaz. De asemenea, Timoce a subliniat ca, fata de ziua precedenta, marti, consumul de gaz la nivelul judetului s-a dublat.

Marii agenti economici din Brasov primesc gaz metan la limita de avarie

Marii agenti economici din Brasov primesc, incepand de marti, gaz metan la limita de avarie, iar presiunea gazului livrat populatiei municipiului este scazuta, din cauza temperaturilor foarte joase inregistrate in ultimele zile.

Directorul Sucursalei de Distributie Gaze Naturale (SDGN) Brasov – Distrigaz Sud, Nicolae Ungureanu, a declarat, ieri, ca societatile brasovene Roman, Tractorul, Prescon, Rulmentul, Metaloplast si Fareb, cu datorii la Distrigaz Sud, primesc gaz metan la limita de avarie, iar la ceilalti agenti economici din judet presiunea a fost redusa.

-Aceste masuri au fost luate ca urmare a scaderii presiunii gazului in sistem din cauza gerului de afara si pentru asigurarea gazului necesar populatiei-, a adaugat Ungureanu.

Ieri dimineata, cele mai mari probleme in privinta presiunii gazului s-au inregistrat in cartierele brasovene Schei si Bartolomeu si in municipiul Sacele.

-Masurile de restrictionare a gazului la agentii economici din Brasov vor fi aplicate pana la restabilirea presiunii in sistem-, a mai spus Ungureanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.