Home Actualitate „Academie” pentru ciobani la Făgăraș

„Academie” pentru ciobani la Făgăraș

DISTRIBUIŢI

Din vară, la Făgăraș va funcționa o școală de ciobani, unde cei care vor dori să crească oi în conformitate cu normele europene vor face, gratuit, 720 de ore de cursuri. Proiectul de formare profesională va beneficia de medici veterinari și de ingineri de chimie alimentară din Spania, Franța, Luxemburg, dar și de o recunoaștere internațională a diplomelor de calificare. "Academia" de oierit va dispune de un campus în perimetrul unui fost CAP de lângă Făgăraș, care va avea cămine, săli de muls, saloane de tuns oile, laboratoare de preparare a brânzei și o maternitate pentru oile gestante, unde viitorii ciobani vor învăța să moșească în stil european.
Începând din această vară, ciobanii din Țara Făgărașului vor fi în pas cu normele europene numai dacă vor urma cursurile gratuite de calificare organizate de Camera de Comerț și Industrie Făgăraș și finanțate din Fondul Social European. Conform ziarului "Monitorul de Făgăraș", cei care se vor înscrie la școala de oieri vor face 720 de ore de curs, din care 260 vor fi rezervate teoriei, iar restul practicii. Proiectul de formare profesională, inedit în plan național, va beneficia de medici veterinari și de ingineri de chimie alimentară din Spania, Franța, Luxemburg, dar și de o recunoaștere internațională a diplomelor de calificare. Cei care se vor înscrie la cursurile de cioban vor avea la dispoziție un adevărat campus în perimetrul unui fost CAP de lângă Făgăraș, care va avea cămine, săli de muls, saloane de tuns oile și laboratoare de preparare a brânzei. Va exista chiar și o maternitate pentru oile gestante, unde viitorii ciobani vor învăța să moșească în stil european.
În Țara Făgărașului, unde oieritul se moștenește din generație în generație, există aproximativ 50 de ciobani, care nu beneficiază însă de vreun atestat profesional sau de o diplomă de absolvire agreată în statele UE, unde meseria de cioban este gradată în funcție de activitatea desfășurată.
Printre cei care și-au manifestat interesul pentru a se înscrie la școala de ciobani din Făgăraș figurează și chinezul Li Bing Zhi (53 de ani), care din anul 2003 a devenit crescător de capre în comuna vâlceană Lăcusteni.
Prin același proiect se vor organiza și cursuri gratuite pentru meseria de consultant în agribussines (specializare în agricultură, piscicultură, creșterea animalelor, lucrări agricole etc.), care vor dura 360 de ore (120 ore – teorie, 240 ore – practică).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.