Home Actualitate Surse: Sebastian Ghiță s-ar afla în Serbia bazându-se pe protecția premierului Vucici

Surse: Sebastian Ghiță s-ar afla în Serbia bazându-se pe protecția premierului Vucici

DISTRIBUIŢI

Fugarul Sebastian Ghita a fost localizat in Serbia, dupa aproape trei luni de la disparitia sa. Ghita ar fi fost vizitat recent de doi colaboratori apropiati din Romania, cu care ar fi discutat despre noi actiuni de compromitere a sefei DNA. Potrivit surselor HotNews.ro, Sebastian Ghita conteaza pe bunele relatii cu premierul Serbiei, Aleksandr Vucici, cu care Victor Ponta s-a vizitat chiar si dupa ce n-a mai fost seful Guvernului. Fostul premier a declarat insa in mod constant ca nu stie unde se afla Sebastian Ghita si ca nu a vorbit cu acesta de la disparitia lui din Romania. Sebastian Ghita se afla pe lista „Most Wanted” a Europol, fiind, aparent, singura persoana cautata pentru coruptie de politia europeana.

RomâniaTV nu prezintă subiectul.

România are tratat de extrădare cu Serbia (prin declaraţie de succesiune) – Tratat între Republica Populară Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică, ratificat prin Decretul nr. 24/1961, publicat în B.Of. nr. 6/6.02.1961. Iată condițiile de extrădare:

 

Dispoziţii privind extrădarea şi tranzitul

 

 

   ARTICOLUL 68
 

 

   1. Părţile Contractante se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, în condiţiile prezentului Tratat, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

 

   2. Extrădarea în vederea urmăririi penale şi judecării se admite numai pentru infracţiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Părţi Contractante, se poate da o pedeapsă mai mare de un an privaţiune de libertate sau o pedeapsă mai grea.

 

   3. În condiţiile prevăzute la punctul 2 se va admite extrădarea unei persoane care este condamnată prin hotărîre definitivă la o pedeapsă privativă de libertate mai mare de un an sau la o pedeapsă mai grea. Dacă hotărîrea definitivă este dată în lipsa persoanei extrădate, instanţa Părţii Contractante solicitante va repeta procedura în conformitate cu legea sa, judecînd persoana extrădată în prezenţă.

 

 

   ARTICOLUL 69
 

 

    Extrădarea nu are loc în cazul cînd:

 

   a) persoana a cărei extrădare se cere a săvîrşit o infracţiune de natură politică, o infracţiune pur militară (care constă exclusiv în încălcarea obligaţiilor militare) sau o infracţiune de presă;

 

   b) persoana a cărei extrădare se cere este, la data primirii cererii de extrădare, cetăţean al Părţii Contractante solicitate:

 

   c) infracţiunea este săvîrşită pe teritoriul Părţii Contractant solicitate;

 

   d) potrivit legii Părţii Contractante solicitate, acţiunea penală nu poate fi exercitată sau hotărîrea definitivă nu poate fi executată din cauza împlinirii termenului de prescripţie înainte de a fi primită cererea de extrădare, sau pentru un alt temei legal;

 

   e) persoana a cărei extrădare se cere a fost judecată definitiv pentru aceeaşi infracţiune, ori dacă pentru aceeaşi infracţiune s-a încetat procesul penal, pe teritoriul Părţii Contractante solicitate;

 

   f) potrivit legii ambelor Părţi Contractante, infracţiunea se urmăreşte numai la plîngerea prealabilă a persoanei vătămate (acţiune privată sau propunerea vătămatului).

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.