Home Social Masuri declarative pentru limitarea pericolelor din minerit

Masuri declarative pentru limitarea pericolelor din minerit

DISTRIBUIŢI

O declaratie comuna, avand ca scop principal imbunatatirea factorilor de mediu in domeniul mineritului, a fost semnata vineri, la Cluj, in cadrul conferintei cu tema: -Reducerea riscurilor de mediu in activitatea de minerit din Sud-Estul Europei si Bazinul Tisa-.

La eveniment au participat Sulfina Barbu, ministrul mediului si gospodaririi apelor, Miklos Persanyi, ministrul mediului si apelor din Ungaria, Klaus Topfer, directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), precum si alti reprezentanti ai sectorului privat si ai societatii civile din Romania.

Planul adoptat in cadrul reuniunii, de catre ministrii prezenti si oficiali din 12 tari din sud-estul Europei, are ca scop o evaluare detaliata a siturilor a caror activitate a devenit sursa de poluare.

Sulfina Barbu, ministrul mediului, a declarat ca -nu trebuie sa uitam de componenta de mediu, dar nici de cea sociala. Daca masurile nu sunt luate la timp, activitatea din minerit poate crea efecte nedorite asupra ecosistemului si comunitatii-. Aceasta a adaugat ca -s-a decis derularea a cinci proiecte-pilot in tarile din regiune, care urmaresc ecologizarea zonelor afectate de minerit, dar si crearea de noi locuri de munca-. Dintre acestea, doua proiecte vor fi selectate din Romania, si se va tine cont de consecintele asupra sanatatii oamenilor, stabilitatea sociala (locuri de munca) si efecte asupra mediului.

O treime din 150 de exploatari miniere au impact negativ asupra mediului

Directorul executiv UNEP, Klaus Toepfer, a declarat ca -in sud-estul Europei, o treime din cele 150 de exploatari miniere au un impact negativ asupra mediului-. Acesta a mai adaugat ca spera ca -declaratia de la aceasta conferinta, minutios organizata de Guvernul Romaniei, va inchide un capitol intunecat si va deschide un altul mai curat, mai prosper si mai sigur atat pentru regiune, cat si pentru oamenii de aici-.

Prezent la conferinta , ambasadorul ONU in Romania, Soknan Han Jung, a afirmat, la randul sau, ca -nu inchiderea minelor este solutia in Romania, provocarea industriei miniere fiind rezolvarea cerintelor economice, sociale si de protectie a mediului-.

Poluarea provenita de la mine si de la ramurile industriale din domeniu a fost identificata si declarata de catre tarile din sud-estul Europei si din bazinul raului Tisa ca fiind printre cele mai mari amenintari pentru mediu si siguranta.

Printre motivele pentru care mineritul in aceasta regiune a devenit o preocupare de mediu atat de importanta, se numara lipsa masurilor de ecologizare, un nivel redus de disciplina legislativa chiar si acolo unde exista legi, ori pierderea datelor privitoare la mine, ca urmare a instabilitatii politice, a inchiderilor neprogramate sau a exploatarilor ilegale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.