Schimburile de energie electrica intre Romania si Uniunea Europeana (UE) vor incepe din 2003, o data cu interconectarea sistemului energetic romanesc (SEN) cu sistemul de transport al energiei electrice din Uniunea Europeana (UCTE), a declarat, miercuri, directorul general al Transelectrica, Jean Constantinescu.
Pana atunci, sistemul de transport al energiei electrice din Romania va functiona interconectat cu cel al Bulgariei si cu o parte din cel al Iugoslaviei timp de un an, perioada in care va fi monitorizat de catre specialistii UCTE.
Investitiile care vor fi efectuate de companiile nationale din domeniu pentru ca SEN sa fie admis in UCTE se ridica la circa 110 milioane de dolari, a adaugat Constantinescu. Din suma mentionata, Transelectrica va aloca peste 65 milioane de dolari, Termoelectrica – 30 milioane de dolari, iar Hidroelectrica – 14 milioane de dolari.
Companiile nationale producatoare de electricitate au exportat, in primele 11 luni ale anului, aproape 90 de GWh, cantitate dubla fata de cea inregistrata anul trecut. In aceeasi perioada, productia de energie electrica din 2001 s-a situat la 48.370 GWh, comparativ cu 46.840 GWh in 2000.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane